Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | RECIIS (Online) |
Texto Completo: | https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/1000 |
Resumo: | Diabetes mellitus (DM) is a chronic disease with high prevalence. A proper diet, knowledge about nutritional profile and adherence on treatment of diabetics are important to improve the quality of life and to reduce healthcare costs. This article aims to present the application Diabetes Food Control, developed to evaluate the diabetic’s feeding, based on a validated questionnaire. On its development, were used Application Programming Interfaces (APIs) of Apache Cordova, HTML5, CSS and JavaScrip languages for portable devices of Android platform. The application was evaluated by nutrition experts, with a adapted questionnaire from Technology Acceptance Model (TAM) and the thinking aloud technical. The results identified a satisfactory acceptance of the application, especially regarding their use, for allowing more practical, ease and agility in carrying out the data collection, compared to the traditional methods using paper. |
id |
FIOCRUZ-6_ee52d442adc11261d76e6c4eee6759bf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.reciis.icict.fiocruz.br:article/1000 |
network_acronym_str |
FIOCRUZ-6 |
network_name_str |
RECIIS (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patientsDiabetes Food Control - Una aplicación móvil para la evaluación de la ingesta de alimentos por pacientes diabéticoDiabetes Food Control – Um aplicativo móvel para avaliação do consumo alimentar de pacientes diabéticosHome Care servicesHospitalizationInformation systemsData analysisSoftwareLa Diabetes mellitus tipo 2Evaluación nutricionalConsumo de alimentosAplicaciones móvilesDesarrollo de aplicación para móviles y tablets.Diabetes mellitus tipo 2Avaliação nutricionalConsumo de alimentosAplicativos móveisDesenvolvimento de aplicativoDiabetes mellitus (DM) is a chronic disease with high prevalence. A proper diet, knowledge about nutritional profile and adherence on treatment of diabetics are important to improve the quality of life and to reduce healthcare costs. This article aims to present the application Diabetes Food Control, developed to evaluate the diabetic’s feeding, based on a validated questionnaire. On its development, were used Application Programming Interfaces (APIs) of Apache Cordova, HTML5, CSS and JavaScrip languages for portable devices of Android platform. The application was evaluated by nutrition experts, with a adapted questionnaire from Technology Acceptance Model (TAM) and the thinking aloud technical. The results identified a satisfactory acceptance of the application, especially regarding their use, for allowing more practical, ease and agility in carrying out the data collection, compared to the traditional methods using paper.La Diabetes mellitus (DM) es una enfermedad crónica de alta prevalencia. El cumplimiento de una dieta adecuada, el conocimiento del estado nutricional y la adherencia al tratamiento de los diabéticosson necesarios para mejorar la calidad de vida y reducir los costos de atención de salud. Este artículo tiene como objetivo presentar la aplicación Diabetes Food Control Control, desarrollada para evaluar la ingesta de alimentos por diabéticos, basada en un cuestionario validado. Fueron utilizados para su desarrollo Application Programming Interfaces (APIs) del Apache Cordova y lenguajes HTML5, CSS y JavaScript para dispositivos portátiles de la plataforma Android. La aplicación fue evaluada por expertos en el campo de la nutrición con un cuestionario adaptado del Modelo de Aceptación de Tecnología (Technology Acceptance Model – TAM) y la técnica thinking aloud. Los resultados identificaron una aceptación satisfactoria de la aplicación, en especial relacionada com su uso al permitir una mayor comodidad, facilidad y rapidez en la realización de la recogida de datos en comparación con los métodos tradicionales en papel.O Diabetes mellitus (DM) é uma doença crônica de elevada prevalência. O cumprimento de uma dieta alimentar adequada, o conhecimento do perfil nutricional e a adesão ao tratamento de diabéticos tornam-se relevantes para melhorar a qualidade de vida e reduzir os custos com a saúde. Este artigo tem como objetivo apresentar o aplicativo Diabetes Food Control, desenvolvido para avaliar os marcadores do consumo alimentar dos diabéticos, baseado em um questionário validado. Foram utilizados, no seu desenvolvimento, Application Programming Interfaces (APIs) do Apache Cordova e as linguagens HTML5, CSS e JavaScript para dispositivos portáteis da plataforma Android. O aplicativo foi avaliado por especialistas da área da nutrição com um questionário adaptado do Modelo de Aceitação de Tecnologia (Technology Acceptance Model -TAM) e com a técnica thinking aloud. Os resultados identificaram uma aceitação satisfatória do aplicativo, principalmente quanto à sua utilização, por permitir maior praticidade, facilidade e agilidade na realização da coleta de dados, frente aos métodos tradicionais em papel.Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde (Icict/Fiocruz)2015-10-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado pelos paresapplication/pdfhttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/100010.29397/reciis.v9i3.1000Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; Vol. 9 No. 3 (2015)Revista Eletrônica de Comunicação, Informação e Inovação em Saúde; Vol. 9 Núm. 3 (2015)Revue de la Communication, de l'Information et de l'Innovation en santé; Vol. 9 No 3 (2015)Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; v. 9 n. 3 (2015)1981-6278reponame:RECIIS (Online)instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/1000/1959Baldo, CristianoZanchim, Maria CristinaRamos Kirsten, VanessaBertoletti De Marchi, Ana Carolinainfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-05-10T16:43:46Zoai:www.reciis.icict.fiocruz.br:article/1000Revistahttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciishttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/oaireciis@icict.fiocruz.br1981-62781981-6278opendoar:2019-05-10T16:43:46RECIIS (Online) - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients Diabetes Food Control - Una aplicación móvil para la evaluación de la ingesta de alimentos por pacientes diabético Diabetes Food Control – Um aplicativo móvel para avaliação do consumo alimentar de pacientes diabéticos |
title |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients |
spellingShingle |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients Baldo, Cristiano Home Care services Hospitalization Information systems Data analysis Software La Diabetes mellitus tipo 2 Evaluación nutricional Consumo de alimentos Aplicaciones móviles Desarrollo de aplicación para móviles y tablets. Diabetes mellitus tipo 2 Avaliação nutricional Consumo de alimentos Aplicativos móveis Desenvolvimento de aplicativo |
title_short |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients |
title_full |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients |
title_fullStr |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients |
title_full_unstemmed |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients |
title_sort |
Diabetes Food Control - A mobile application to evaluate the food consumption by diabetic patients |
author |
Baldo, Cristiano |
author_facet |
Baldo, Cristiano Zanchim, Maria Cristina Ramos Kirsten, Vanessa Bertoletti De Marchi, Ana Carolina |
author_role |
author |
author2 |
Zanchim, Maria Cristina Ramos Kirsten, Vanessa Bertoletti De Marchi, Ana Carolina |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Baldo, Cristiano Zanchim, Maria Cristina Ramos Kirsten, Vanessa Bertoletti De Marchi, Ana Carolina |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Home Care services Hospitalization Information systems Data analysis Software La Diabetes mellitus tipo 2 Evaluación nutricional Consumo de alimentos Aplicaciones móviles Desarrollo de aplicación para móviles y tablets. Diabetes mellitus tipo 2 Avaliação nutricional Consumo de alimentos Aplicativos móveis Desenvolvimento de aplicativo |
topic |
Home Care services Hospitalization Information systems Data analysis Software La Diabetes mellitus tipo 2 Evaluación nutricional Consumo de alimentos Aplicaciones móviles Desarrollo de aplicación para móviles y tablets. Diabetes mellitus tipo 2 Avaliação nutricional Consumo de alimentos Aplicativos móveis Desenvolvimento de aplicativo |
description |
Diabetes mellitus (DM) is a chronic disease with high prevalence. A proper diet, knowledge about nutritional profile and adherence on treatment of diabetics are important to improve the quality of life and to reduce healthcare costs. This article aims to present the application Diabetes Food Control, developed to evaluate the diabetic’s feeding, based on a validated questionnaire. On its development, were used Application Programming Interfaces (APIs) of Apache Cordova, HTML5, CSS and JavaScrip languages for portable devices of Android platform. The application was evaluated by nutrition experts, with a adapted questionnaire from Technology Acceptance Model (TAM) and the thinking aloud technical. The results identified a satisfactory acceptance of the application, especially regarding their use, for allowing more practical, ease and agility in carrying out the data collection, compared to the traditional methods using paper. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-10-08 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Avaliado pelos pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/1000 10.29397/reciis.v9i3.1000 |
url |
https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/1000 |
identifier_str_mv |
10.29397/reciis.v9i3.1000 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/1000/1959 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde (Icict/Fiocruz) |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde (Icict/Fiocruz) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; Vol. 9 No. 3 (2015) Revista Eletrônica de Comunicação, Informação e Inovação em Saúde; Vol. 9 Núm. 3 (2015) Revue de la Communication, de l'Information et de l'Innovation en santé; Vol. 9 No 3 (2015) Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; v. 9 n. 3 (2015) 1981-6278 reponame:RECIIS (Online) instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) instacron:FIOCRUZ |
instname_str |
Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
instacron_str |
FIOCRUZ |
institution |
FIOCRUZ |
reponame_str |
RECIIS (Online) |
collection |
RECIIS (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
RECIIS (Online) - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
repository.mail.fl_str_mv |
reciis@icict.fiocruz.br |
_version_ |
1798942464683278336 |