O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista FSA |
Texto Completo: | http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446 |
Resumo: | Oestudotem porobjetivoverificarcomooatributoextrínsecomarcainfluência aspreferênciasdoconsumidordemargarinas. Apesquisafoi realizada por meio deumexperimentocomumaamostrade 100pessoasnacidadede Curitiba – PR, constituindo-se de trêsfases. Naprimeira,aplicou-seumquestionário paraobterinformaçõessobreoperfildaamostra,bemcomoidentificar amarcademargarinaconsumida pelos participantes. Nasegundafase, os respondentes foram submetidos a uma experimentação dequatromargarinassemonomedamarcae naterceirafase, os respondentes foram submetidos àmesmaexperimentação,mascomonomedamarca. Foram realizadostestesChi-quadrado,queapresentaram umadiferençasignificativana comparaçãoentreamarcaconsumida e a experimentaçãosemonomedamarca; e na comparaçãoentrea experimentaçãosemonomedamarcae a experimentaçãocomonomedamarcabem como na comparaçãoentremarcaconsumida e a experimentaçãocomonomedamarca, oresultadonãofoi significativo. Por meio destes resultados, percebe-se que, emsituaçõesnas quais osatributosintrínsecossãomuitosemelhantes, ogerenciamentodamarcae suaforçapassam a serfundamentaisparaaliderançaeconsumodo produto. Palavras-chave: Marca. Preferência do Consumidor. Margarina. ABSTRACT The present study aims to assess how the extrinsic brand attribute influences the consumer preference towards margarine brands. The research studies were performed by means of a experiment using a sample of 100 subjects in Curitiba – PR, and consisted of three phases. In the first phase, a survey was administered with the objective to obtain information about the sample profile as well as the margarine brand used by the consumers. In the second phase, the respondents tried out four margarine samples, the brand names deliberately omitted. In the third phase, the respondents tried out the same margarine samples with the brand names revealed. Chi-square tests performed showed a significant difference in the comparison between the consumed brand and the without-brand-name test, and in the comparison between the without-brand-name test and the with-brand-name test. Conversely, in the comparison between the consumed brand and the with-brand-name test the difference was not significant. Thus, when intrinsic attributes are very similar, the brand management and the brand power represent fundamental aspects to sustain the product leadership and its consumption. Key Words: Brand. Consumer Preference. Margarine. |
id |
FSA-3_8b694f3671d0f48194b5743a30812be7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.projetos.polarisweb.com.br:article/1446 |
network_acronym_str |
FSA-3 |
network_name_str |
Revista FSA |
repository_id_str |
|
spelling |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With MargarineAdministraçãoOestudotem porobjetivoverificarcomooatributoextrínsecomarcainfluência aspreferênciasdoconsumidordemargarinas. Apesquisafoi realizada por meio deumexperimentocomumaamostrade 100pessoasnacidadede Curitiba – PR, constituindo-se de trêsfases. Naprimeira,aplicou-seumquestionário paraobterinformaçõessobreoperfildaamostra,bemcomoidentificar amarcademargarinaconsumida pelos participantes. Nasegundafase, os respondentes foram submetidos a uma experimentação dequatromargarinassemonomedamarcae naterceirafase, os respondentes foram submetidos àmesmaexperimentação,mascomonomedamarca. Foram realizadostestesChi-quadrado,queapresentaram umadiferençasignificativana comparaçãoentreamarcaconsumida e a experimentaçãosemonomedamarca; e na comparaçãoentrea experimentaçãosemonomedamarcae a experimentaçãocomonomedamarcabem como na comparaçãoentremarcaconsumida e a experimentaçãocomonomedamarca, oresultadonãofoi significativo. Por meio destes resultados, percebe-se que, emsituaçõesnas quais osatributosintrínsecossãomuitosemelhantes, ogerenciamentodamarcae suaforçapassam a serfundamentaisparaaliderançaeconsumodo produto. Palavras-chave: Marca. Preferência do Consumidor. Margarina. ABSTRACT The present study aims to assess how the extrinsic brand attribute influences the consumer preference towards margarine brands. The research studies were performed by means of a experiment using a sample of 100 subjects in Curitiba – PR, and consisted of three phases. In the first phase, a survey was administered with the objective to obtain information about the sample profile as well as the margarine brand used by the consumers. In the second phase, the respondents tried out four margarine samples, the brand names deliberately omitted. In the third phase, the respondents tried out the same margarine samples with the brand names revealed. Chi-square tests performed showed a significant difference in the comparison between the consumed brand and the without-brand-name test, and in the comparison between the without-brand-name test and the with-brand-name test. Conversely, in the comparison between the consumed brand and the with-brand-name test the difference was not significant. Thus, when intrinsic attributes are very similar, the brand management and the brand power represent fundamental aspects to sustain the product leadership and its consumption. Key Words: Brand. Consumer Preference. Margarine.Revista FSA (St. Augustine College Journal)Revista FSA (Centro Universitário Santo Agostinho)Lima, Mayana Virginia Viegas; Doutora em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Adjunta da Universidade Federal do MaranhãoMady, Eliane Batista; Mestre em Administração/Universidade Federal do Paraná Supervisora de Marketing do Grupo Educacional UNINTERNascimento, Juliana Goulart Soares do; Doutoranda em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Assistente da Universidade Federal de Juiz de ForaCruz, Ana Luiza Albuquerque; Mestre em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais2017-10-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/x-rarapplication/xmlhttp://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/144610.12819/2017.14.6.1Revista FSA (St. Augustine College Journal); Rev. FSA, Teresina, v. 14, n. 6, nov./dez. 2017; 3-23Revista FSA (Centro Universitário Santo Agostinho); Rev. FSA, Teresina, v. 14, n. 6, nov./dez. 2017; 3-232317-29831806-6356reponame:Revista FSAinstname:Faculdade Santo Agostinho (FSA)instacron:FSAporhttp://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446/1344http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446/1345http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446/1346http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/downloadSuppFile/1446/614Direitos autorais 2017 Revista FSA (Faculdade Santo Agostinho)https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.pnginfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-10-30T21:23:31Zoai:ojs.projetos.polarisweb.com.br:article/1446Revistahttp://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsaPRIhttp://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/oairevistafsa@unifsa.com.br2317-29831806-6356opendoar:2017-10-30T21:23:31Revista FSA - Faculdade Santo Agostinho (FSA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine |
title |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine |
spellingShingle |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine Lima, Mayana Virginia Viegas; Doutora em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Adjunta da Universidade Federal do Maranhão Administração |
title_short |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine |
title_full |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine |
title_fullStr |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine |
title_full_unstemmed |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine |
title_sort |
O Efeito do Atributo Extrínseco Marca na Preferência dos Consumidores: Um Experimento com Margarinas / The Effect of Extrinsic Brand Attribute Upon Consumers’ Preference: A Experiment With Margarine |
author |
Lima, Mayana Virginia Viegas; Doutora em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Adjunta da Universidade Federal do Maranhão |
author_facet |
Lima, Mayana Virginia Viegas; Doutora em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Adjunta da Universidade Federal do Maranhão Mady, Eliane Batista; Mestre em Administração/Universidade Federal do Paraná Supervisora de Marketing do Grupo Educacional UNINTER Nascimento, Juliana Goulart Soares do; Doutoranda em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Assistente da Universidade Federal de Juiz de Fora Cruz, Ana Luiza Albuquerque; Mestre em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais |
author_role |
author |
author2 |
Mady, Eliane Batista; Mestre em Administração/Universidade Federal do Paraná Supervisora de Marketing do Grupo Educacional UNINTER Nascimento, Juliana Goulart Soares do; Doutoranda em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Assistente da Universidade Federal de Juiz de Fora Cruz, Ana Luiza Albuquerque; Mestre em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Lima, Mayana Virginia Viegas; Doutora em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Adjunta da Universidade Federal do Maranhão Mady, Eliane Batista; Mestre em Administração/Universidade Federal do Paraná Supervisora de Marketing do Grupo Educacional UNINTER Nascimento, Juliana Goulart Soares do; Doutoranda em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais Professora Assistente da Universidade Federal de Juiz de Fora Cruz, Ana Luiza Albuquerque; Mestre em Administração/Universidade Federal de Minas Gerais |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Administração |
topic |
Administração |
description |
Oestudotem porobjetivoverificarcomooatributoextrínsecomarcainfluência aspreferênciasdoconsumidordemargarinas. Apesquisafoi realizada por meio deumexperimentocomumaamostrade 100pessoasnacidadede Curitiba – PR, constituindo-se de trêsfases. Naprimeira,aplicou-seumquestionário paraobterinformaçõessobreoperfildaamostra,bemcomoidentificar amarcademargarinaconsumida pelos participantes. Nasegundafase, os respondentes foram submetidos a uma experimentação dequatromargarinassemonomedamarcae naterceirafase, os respondentes foram submetidos àmesmaexperimentação,mascomonomedamarca. Foram realizadostestesChi-quadrado,queapresentaram umadiferençasignificativana comparaçãoentreamarcaconsumida e a experimentaçãosemonomedamarca; e na comparaçãoentrea experimentaçãosemonomedamarcae a experimentaçãocomonomedamarcabem como na comparaçãoentremarcaconsumida e a experimentaçãocomonomedamarca, oresultadonãofoi significativo. Por meio destes resultados, percebe-se que, emsituaçõesnas quais osatributosintrínsecossãomuitosemelhantes, ogerenciamentodamarcae suaforçapassam a serfundamentaisparaaliderançaeconsumodo produto. Palavras-chave: Marca. Preferência do Consumidor. Margarina. ABSTRACT The present study aims to assess how the extrinsic brand attribute influences the consumer preference towards margarine brands. The research studies were performed by means of a experiment using a sample of 100 subjects in Curitiba – PR, and consisted of three phases. In the first phase, a survey was administered with the objective to obtain information about the sample profile as well as the margarine brand used by the consumers. In the second phase, the respondents tried out four margarine samples, the brand names deliberately omitted. In the third phase, the respondents tried out the same margarine samples with the brand names revealed. Chi-square tests performed showed a significant difference in the comparison between the consumed brand and the without-brand-name test, and in the comparison between the without-brand-name test and the with-brand-name test. Conversely, in the comparison between the consumed brand and the with-brand-name test the difference was not significant. Thus, when intrinsic attributes are very similar, the brand management and the brand power represent fundamental aspects to sustain the product leadership and its consumption. Key Words: Brand. Consumer Preference. Margarine. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-10-30 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446 10.12819/2017.14.6.1 |
url |
http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446 |
identifier_str_mv |
10.12819/2017.14.6.1 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446/1344 http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446/1345 http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/view/1446/1346 http://www4.unifsa.com.br/revista/index.php/fsa/article/downloadSuppFile/1446/614 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Direitos autorais 2017 Revista FSA (Faculdade Santo Agostinho) https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Direitos autorais 2017 Revista FSA (Faculdade Santo Agostinho) https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/x-rar application/xml |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Revista FSA (St. Augustine College Journal) Revista FSA (Centro Universitário Santo Agostinho) |
publisher.none.fl_str_mv |
Revista FSA (St. Augustine College Journal) Revista FSA (Centro Universitário Santo Agostinho) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista FSA (St. Augustine College Journal); Rev. FSA, Teresina, v. 14, n. 6, nov./dez. 2017; 3-23 Revista FSA (Centro Universitário Santo Agostinho); Rev. FSA, Teresina, v. 14, n. 6, nov./dez. 2017; 3-23 2317-2983 1806-6356 reponame:Revista FSA instname:Faculdade Santo Agostinho (FSA) instacron:FSA |
instname_str |
Faculdade Santo Agostinho (FSA) |
instacron_str |
FSA |
institution |
FSA |
reponame_str |
Revista FSA |
collection |
Revista FSA |
repository.name.fl_str_mv |
Revista FSA - Faculdade Santo Agostinho (FSA) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistafsa@unifsa.com.br |
_version_ |
1798944906013573120 |