COCRIAÇÃO E COLABORAÇÃO: COMO FUNCIONA ESSA RELAÇÃO NO SEGMENTO DE HOSPEDAGEM
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Gestão e Desenvolvimento |
Texto Completo: | http://periodicos.feevale.br/seer/index.php/revistagestaoedesenvolvimento/article/view/2778 |
Resumo: | With the development of new technologies and communication networks, as well as the limitations of the traditional economic model in the face of consumer expectations, collaborative consumption has proven to be an alternative to satisfy consumption needs. This paper aims to analyze which aspects of value co-creation most influence consumers of a collaborative hosting business. The research was developed with the application of a questionnaire with 306 users of the platform, being a descriptive study and using quantitative analysis methods to obtain the results. The results showed that Transparency and Dialogue are the main factors for the co-creation of value within the segment, with women, younger and with higher incomes, tend to be more demanding in terms of co-creation tools. This study is justified as the behavioral changes of consumers emerge regarding the hosting service, where the possibility of network interaction between users and the company has generated processes of co-creation of value. |
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COCRIAÇÃO E COLABORAÇÃO: COMO FUNCIONA ESSA RELAÇÃO NO SEGMENTO DE HOSPEDAGEMCollaborative ConsumptionAirbnbValue co-creationConsumo ColaborativoAirbnbCocriação de valorWith the development of new technologies and communication networks, as well as the limitations of the traditional economic model in the face of consumer expectations, collaborative consumption has proven to be an alternative to satisfy consumption needs. This paper aims to analyze which aspects of value co-creation most influence consumers of a collaborative hosting business. The research was developed with the application of a questionnaire with 306 users of the platform, being a descriptive study and using quantitative analysis methods to obtain the results. The results showed that Transparency and Dialogue are the main factors for the co-creation of value within the segment, with women, younger and with higher incomes, tend to be more demanding in terms of co-creation tools. This study is justified as the behavioral changes of consumers emerge regarding the hosting service, where the possibility of network interaction between users and the company has generated processes of co-creation of value.Com o desenvolvimento de novas tecnologias e redes de comunicação, bem como as limitações do modelo econômico tradicional frente às expectativas dos consumidores, o consumo colaborativo tem se mostrado como uma alternativa para a satisfação das necessidades de consumo. O presente trabalho tem como objetivo analisar quais aspectos da cocriação de valor mais influenciam consumidores de um negócio colaborativo de hospedagem. A pesquisa foi desenvolvida com a aplicação de questionário com 306 usuários da plataforma, sendo um estudo descritivo e com emprego de métodos de análises quantitativas para obtenção dos resultados. Os resultados apontaram que Transparência e Diálogo são os principais fatores de cocriação de valor dentro do segmento, sendo que pessoas do sexo feminino, mais jovens e com maiores rendas tendem a ser mais exigentes quanto às ferramentas de cocriação. Este estudo justifica-se à medida que surgem alterações comportamentais dos consumidores frente ao serviço de hospedagem, onde a possibilidade de interação em rede entre usuários e empresa tem gerado processos de cocriação de valor.Universidade Feevale2021-11-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://periodicos.feevale.br/seer/index.php/revistagestaoedesenvolvimento/article/view/277810.25112/rgd.v18i3.2778Revista Gestão e Desenvolvimento; v. 18 n. 3 (2021): Marketing e pandemia: Impactos e reflexões sobre o consumo durante e pós-pandemia - Setembro / Dezembro; 80-1012446-68751807-543610.25112/rgd.v18i3reponame:Gestão e Desenvolvimentoinstname:Universidade Feevale (Feevale)instacron:Feevaleporhttp://periodicos.feevale.br/seer/index.php/revistagestaoedesenvolvimento/article/view/2778/2955Copyright (c) 2021 Hugo Isidio Gomes da Silva, Lívia Nogueira Pellizzoni, Mercia Cristile Barreto Viana, Lais Karla da Silva Barretohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessIsidio Gomes da Silva, HugoNogueira Pellizzoni, Lívia Barreto Viana, Mercia Cristiley da Silva Barreto, Lais Karla2021-12-03T15:18:38Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/2778Revistahttp://periodicos.feevale.br/seer/index.php/revistagestaoedesenvolvimento/indexPUBhttp://periodicos.feevale.br/seer/index.php/revistagestaoedesenvolvimento/oaigestaoedesenvolvimento@feevale.br||mauricio@feevale.br2446-68751807-5436opendoar:2021-12-03T15:18:38Gestão e Desenvolvimento - Universidade Feevale (Feevale)false |
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