Development and production of curly lettuce using cultures for lateral shading
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Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4840 |
Resumo: | Vegetables cultivation in agroecological system has grown in last years, this is because society has required more quality of products they consume. With this view, the objective of this work was to evaluate the development and production of two lettuce cultivars, conducted in organic system, using two cultures for lateral shading. This work was realized in the experimental area of the Center of Agricultural Biodiversity Sciences of the Federal University of Cariri. The transplanting of seedlings was realized in 19 days after seeding in tray with 128 cells, in a spacing 0,3 x 0,3 m. It was evaluated the diameter of shoot and stem, number of leaves, length and width of largest leaf, stem and root, plus hole plant mass, leaves, stem and root. The lettuce Monica presented better productive result than Grand Rapids. Cultures used like shading didn’t influenced in lettuce production. |
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Development and production of curly lettuce using cultures for lateral shadingDesenvolvimento e produção de alface crespa utilizando culturas para sombreamento lateralLactuca sativa LAdubação orgânicaZea maysCrotalária junceaLactuca sativa LOrganic fertilizingZea maysCrotalaria junceaVegetables cultivation in agroecological system has grown in last years, this is because society has required more quality of products they consume. With this view, the objective of this work was to evaluate the development and production of two lettuce cultivars, conducted in organic system, using two cultures for lateral shading. This work was realized in the experimental area of the Center of Agricultural Biodiversity Sciences of the Federal University of Cariri. The transplanting of seedlings was realized in 19 days after seeding in tray with 128 cells, in a spacing 0,3 x 0,3 m. It was evaluated the diameter of shoot and stem, number of leaves, length and width of largest leaf, stem and root, plus hole plant mass, leaves, stem and root. The lettuce Monica presented better productive result than Grand Rapids. Cultures used like shading didn’t influenced in lettuce production.O cultivo de hortaliças em sistema agroecológico tem crescido nos últimos anos, isso porque a sociedade tem exigido mais qualidade dos produtos que consomem. Com esta visão, o objetivo do referido trabalho foi avaliar a produção de duas cultivares de alface, conduzida em sistema orgânico, com o uso de culturas para sombreamento lateral. O trabalho foi realizado na área experimental do Centro de Ciências Agrárias e da Biodiversidade da Universidade Federal do Cariri. O transplantio das mudas foi realizado com 19 dias após a semeadura em bandeja com 128 cédulas, com espaçamento 03, x 0,3 m. Foi avaliado o diâmetro da parte aérea e do caule, o número de folhas, o comprimento e a largura da maior folha, o comprimento do caule e da raiz, além da massa da planta inteira, das folhas, do caule e da raiz. A alface Mônica apresentou melhor resultado produtivo em relação à Grand Rapids. As culturas usadas como sombreamento não influenciaram na produção da alface.Editora Verde2017-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfimage/jpeghttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/484010.18378/rvads.v12i4.4840Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 No. 4 (2017); 655 - 660Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 Núm. 4 (2017); 655 - 660Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 12 n. 4 (2017); 655 - 6601981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4840/4616https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4840/4626https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4840/9100Copyright (c) 2017 Antônio Alves Pinto et al.info:eu-repo/semantics/openAccessPinto, Antônio AlvesSantana, Laudeline DantasCamara, Felipe Thomaz daRodrigues, Wíctor Állyson DiasCosta, Maria Nágila Ferreira daPenha Filho, Nerton da2021-06-14T13:14:45Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/4840Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:18.023153Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
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