ANSWER OF THE COWPEA THE SALINITY OF THE WATER OF IRRIGATION
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/49 |
Resumo: | This work was accomplished with the objective of evaluating the effect of different levels of salinity of the irrigation water in the development of cowpea. The used design was it entirely randomized with five treatments (0.5, 2.13, 2.94, 3.5 and 5.0 dS m-1) and three replications. The plants were collected to the 45 days after sowing, being appraised: the diameter of the stem, number of nodules in the roots, height, number of leaves, leaf area, matter dries of the root, of the aerial part and matter total drought. The salinity influenced lineally in the vegetative growth of the cowpea, being all the characteristics analyzed reduced with the increase of the salinity. The most affected characteristics for the largest saline level were leaf area (65.90%), matter dries of the aerial part (66.94%) and matter dries of the roots (76.14%). The presence of nodules in the roots went affect drastically for the salinity, with a reduction of 98.71% in the largest level. The matter total drought accumulated by the caupi plants is distributed in 22.5% for the matter dries of the roots and 77.5% of the matter dries of the aerial part, of this, 61.2% and 38.8% are distributed for matter dries of the leaves and of the stem, respectively. |
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ANSWER OF THE COWPEA THE SALINITY OF THE WATER OF IRRIGATION RESPOSTA DO FEIJÃO CAUPI A SALINIDADE DA ÁGUA DE IRRIGAÇÃORESPOSTA DO FEIJÃO CAUPI A SALINIDADE DA ÁGUA DE IRRIGAÇÃOVigna unguiculataestresse salinoágua salinaVigna unguiculataestresse salinoágua salinaVigna unguiculataestresse salinoágua salinaThis work was accomplished with the objective of evaluating the effect of different levels of salinity of the irrigation water in the development of cowpea. The used design was it entirely randomized with five treatments (0.5, 2.13, 2.94, 3.5 and 5.0 dS m-1) and three replications. The plants were collected to the 45 days after sowing, being appraised: the diameter of the stem, number of nodules in the roots, height, number of leaves, leaf area, matter dries of the root, of the aerial part and matter total drought. The salinity influenced lineally in the vegetative growth of the cowpea, being all the characteristics analyzed reduced with the increase of the salinity. The most affected characteristics for the largest saline level were leaf area (65.90%), matter dries of the aerial part (66.94%) and matter dries of the roots (76.14%). The presence of nodules in the roots went affect drastically for the salinity, with a reduction of 98.71% in the largest level. The matter total drought accumulated by the caupi plants is distributed in 22.5% for the matter dries of the roots and 77.5% of the matter dries of the aerial part, of this, 61.2% and 38.8% are distributed for matter dries of the leaves and of the stem, respectively.Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes níveis de salinidade da água de irrigação no desenvolvimento de plantas de caupi. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado com cinco tratamentos (0,5; 2,13; 2,94; 3,5 e 5,0 dS m-1) e três repetições. As plantas foram coletadas aos 45 dias após semeadura, sendo avaliadas: o diâmetro do caule, número de nódulos nas raízes, altura, número de folhas, área foliar, matéria seca da raiz, da parte aérea e matéria seca total. A salinidade influenciou linearmente no crescimento vegetativo do feijão caupi, sendo todas as características analisadas reduzidas com o aumento da salinidade. As características mais afetadas pelo maior nível salino foram: área foliar (65,90%), matéria seca da parte aérea (66,94%) e matéria seca das raízes (76,14%). A presença de nódulos nas raízes foi afetada drasticamente pela salinidade, com uma redução de 98,71% no maior nível. A matéria seca total acumulada pelas plantas de caupi é distribuída em 22,5% para a matéria seca das raízes e 77,5% da matéria seca da parte aérea, desta, 61,2% e 38,8% são distribuídas para matéria seca das folhas e do caule, respectivamente.Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes níveis de salinidade da água de irrigação no desenvolvimento de plantas de caupi. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado com cinco tratamentos (0,5; 2,13; 2,94; 3,5 e 5,0 dS m-1) e três repetições. As plantas foram coletadas aos 45 dias após semeadura, sendo avaliadas: o diâmetro do caule, número de nódulos nas raízes, altura, número de folhas, área foliar, matéria seca da raiz, da parte aérea e matéria seca total. A salinidade influenciou linearmente no crescimento vegetativo do feijão caupi, sendo todas as características analisadas reduzidas com o aumento da salinidade. As características mais afetadas pelo maior nível salino foram: área foliar (65,90%), matéria seca da parte aérea (66,94%) e matéria seca das raízes (76,14%). A presença de nódulos nas raízes foi afetada drasticamente pela salinidade, com uma redução de 98,71% no maior nível. A matéria seca total acumulada pelas plantas de caupi é distribuída em 22,5% para a matéria seca das raízes e 77,5% da matéria seca da parte aérea, desta, 61,2% e 38,8% são distribuídas para matéria seca das folhas e do caule, respectivamente.Editora Verde2007-11-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4910.18378/rvads.v2i2.49Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 2 No. 2 (2007); 79 - 86Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 2 Núm. 2 (2007); 79 - 86Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 2 n. 2 (2007); 79 - 861981-820310.18378/rvads.v2i2reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/49/49Copyright (c) 2007 Carlos José Gonçalves de Souza Lima et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLima, Carlos José Gonçalves de SouzaOliveira, Francisco de Assis deMedeiros, José Francismar deOliveira, Mychelle Karla TeixeiraAlmeida Júnior, Agenor Bezerra de 2023-11-24T16:17:55Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/49Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:57:47.164729Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
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