Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Jéssica Leite da
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Costa, Franciscleudo Bezerra da, Nascimento, Ana Marinho do, Santiago, Mahyara de Melo, Gadelha, Tatiana Marinho
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741
Resumo: The objective of this study was to evaluate the ideal amount of sodium hydroxide (NaOH) to be used in the titration breath analysis in juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) Fruits harvested in the city of Pombal, Paraíba. For this, two volumes of NaOH, 0.5 and 1.0 mL were tested during the 24 hour period. The results demonstrated that the volume of 0.5 mL was efficient only for short periods of analysis, more precisely for up to 16 hours. The results obtained for the volume of 1.0 mL showed to be efficient during the whole period of analysis and become more feasible, because it fixed a greater amount of CO2, when compared to the results obtained when using 0,5 mL of NaOH.
id GVAA-1_91f470489a551752413f3789eee1e9d0
oai_identifier_str oai:ojs.gvaa.com.br:article/4741
network_acronym_str GVAA-1
network_name_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository_id_str
spelling Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOHCinética de respiração de frutos de juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) sob diferentes concentrações de NaOHFixaçãoGás carbônicoHidróxido de sódioQuantificaçãoFixationCarbon dioxideSodium hydroxideQuantification.The objective of this study was to evaluate the ideal amount of sodium hydroxide (NaOH) to be used in the titration breath analysis in juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) Fruits harvested in the city of Pombal, Paraíba. For this, two volumes of NaOH, 0.5 and 1.0 mL were tested during the 24 hour period. The results demonstrated that the volume of 0.5 mL was efficient only for short periods of analysis, more precisely for up to 16 hours. The results obtained for the volume of 1.0 mL showed to be efficient during the whole period of analysis and become more feasible, because it fixed a greater amount of CO2, when compared to the results obtained when using 0,5 mL of NaOH.Objetivou-se avaliar a quantidade ideal de hidróxido de sódio (NaOH) a ser empregada na análise de respiração por titulação em frutos de juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) colhidos no município de Pombal, Paraíba. Para tanto, foram testados dois volumes de NaOH, 0,5 e 1,0 mL durante o período de 24 horas. Os resultados demonstraram que o volume de 0,5 mL foi eficiente apenas para períodos curtos de análise, mais precisamente por até 16 horas. Os resultados obtidos para o volume de 1,0 mL mostraram-se eficientes durante todo o período de análise e se torna mais viável, pois fixou maior quantidade de CO2, quando comparado aos resultados obtidos quando empregado 0,5 mL de NaOH.Editora Verde2017-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/474110.18378/rvads.v12i4.4741Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 No. 4 (2017); 798 - 801Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 Núm. 4 (2017); 798 - 801Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 12 n. 4 (2017); 798 - 8011981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/4709https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/4847https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/9032https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/9407Copyright (c) 2017 Jéssica Leite da Silva et al.info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Jéssica Leite daCosta, Franciscleudo Bezerra daNascimento, Ana Marinho doSantiago, Mahyara de MeloGadelha, Tatiana Marinho2021-06-14T13:14:46Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/4741Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:16.247583Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
dc.title.none.fl_str_mv Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
Cinética de respiração de frutos de juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) sob diferentes concentrações de NaOH
title Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
spellingShingle Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
Silva, Jéssica Leite da
Fixação
Gás carbônico
Hidróxido de sódio
Quantificação
Fixation
Carbon dioxide
Sodium hydroxide
Quantification.
title_short Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
title_full Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
title_fullStr Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
title_full_unstemmed Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
title_sort Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH
author Silva, Jéssica Leite da
author_facet Silva, Jéssica Leite da
Costa, Franciscleudo Bezerra da
Nascimento, Ana Marinho do
Santiago, Mahyara de Melo
Gadelha, Tatiana Marinho
author_role author
author2 Costa, Franciscleudo Bezerra da
Nascimento, Ana Marinho do
Santiago, Mahyara de Melo
Gadelha, Tatiana Marinho
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Jéssica Leite da
Costa, Franciscleudo Bezerra da
Nascimento, Ana Marinho do
Santiago, Mahyara de Melo
Gadelha, Tatiana Marinho
dc.subject.por.fl_str_mv Fixação
Gás carbônico
Hidróxido de sódio
Quantificação
Fixation
Carbon dioxide
Sodium hydroxide
Quantification.
topic Fixação
Gás carbônico
Hidróxido de sódio
Quantificação
Fixation
Carbon dioxide
Sodium hydroxide
Quantification.
description The objective of this study was to evaluate the ideal amount of sodium hydroxide (NaOH) to be used in the titration breath analysis in juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) Fruits harvested in the city of Pombal, Paraíba. For this, two volumes of NaOH, 0.5 and 1.0 mL were tested during the 24 hour period. The results demonstrated that the volume of 0.5 mL was efficient only for short periods of analysis, more precisely for up to 16 hours. The results obtained for the volume of 1.0 mL showed to be efficient during the whole period of analysis and become more feasible, because it fixed a greater amount of CO2, when compared to the results obtained when using 0,5 mL of NaOH.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-10-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741
10.18378/rvads.v12i4.4741
url https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741
identifier_str_mv 10.18378/rvads.v12i4.4741
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/4709
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/4847
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/9032
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741/9407
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2017 Jéssica Leite da Silva et al.
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2017 Jéssica Leite da Silva et al.
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
dc.source.none.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 No. 4 (2017); 798 - 801
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 Núm. 4 (2017); 798 - 801
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 12 n. 4 (2017); 798 - 801
1981-8203
reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
instname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron:GVAA
instname_str Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron_str GVAA
institution GVAA
reponame_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
collection Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository.name.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
repository.mail.fl_str_mv rvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br
_version_ 1798948090446610432