Elaboração e caracterização da farinha de pupunha (Bactis Gaisipaes Kunth)
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório do Instituto Federal do Amapá |
Texto Completo: | http://repositorio.ifap.edu.br:8080/jspui/handle/prefix/350 |
Resumo: | Peach palm (Bactis gasipaes Kunth) is one of fruit found mainly in the Amazon region, has significant content of proteins, fibras, minerals and vitamin A and has beem used as a raw material in order to add nutritional and functinal value in the development of new products foodstuffs. But its use is still very low. This work aimed to elaborate and characterize the physicochemical paremeters of the pupunha flour obtained, from the pulp of the fruit, in an artisenal way. Humidity values were at odds levels of lipids (8.90%) and carbohydrates (58.92%) and energy value of 331. 14 kcal were found. Protein content of 3.84%, ash of 1.48%, titratable acidity of 1.53% and pH 5.43 were found. The results were satisfactory, both in comparasion with otther studies and in the conditions for abtaining the flour. |
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Elaboração e caracterização da farinha de pupunha (Bactis Gaisipaes Kunth)Pupunha - propriedades nutricionaisFarinha de pupunhaCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOSPeach palm (Bactis gasipaes Kunth) is one of fruit found mainly in the Amazon region, has significant content of proteins, fibras, minerals and vitamin A and has beem used as a raw material in order to add nutritional and functinal value in the development of new products foodstuffs. But its use is still very low. This work aimed to elaborate and characterize the physicochemical paremeters of the pupunha flour obtained, from the pulp of the fruit, in an artisenal way. Humidity values were at odds levels of lipids (8.90%) and carbohydrates (58.92%) and energy value of 331. 14 kcal were found. Protein content of 3.84%, ash of 1.48%, titratable acidity of 1.53% and pH 5.43 were found. The results were satisfactory, both in comparasion with otther studies and in the conditions for abtaining the flour.A pupunha (Bactis gasipaes Kunth) é um dos frutos encontrados principalmente na região amazônica, possui conteúdo significativo de proteínas, fibras, minerais e vitamina A e que tem sido utilizado como matéria prima com intuito de agregar valor nutricional e funcional no desenvolvimento de novos produtos alimentícios. Mas o seu aproveitamento ainda é muito baixo. Neste trabalho objetivou-se elaborar e caracterizar parâmetros físico-químicos a farinha de pupunha obtida, a partir da polpa do fruto, de forma artesanal. Os valores de Umidade ficaram em desacordo com a legislação vigente, que preconiza máximo 15% de umidade. Foram encontrados teores consideráveis de lipídios (8,90%) e de carboidratos (58,92%) e valor energético 331,14 kcal. Foram encontrados conteúdo de proteínas de 3,84%, de cinzas de 1,48%, de Acidez titulável de 1,53% e pH 5,43. Os resultados se mostraram satisfatórios, tanto na comparação a outros estudos, como nas condições de obtenção da farinha.Instituto Federal do AmapáBrasilTecnologia em AlimentosIFAPSANTOS, Caroline Costahttp://lattes.cnpq.br/6028008443183265OLIVEIRA, Ana Caroline dehttp://lattes.cnpq.br/1513986261292490FERREIRA, Anderson José dos Santos2021-06-23T18:27:08Z2021-06-182021-06-23T18:27:08Z2021-03-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisFERREIRA, Anderson José dos Santos. Elaboração e caracterização da farinha de pupunha (Bactis gaisipaes Kunth). 2021. 29f. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) – Instituto Federal do Amapá, Macapá, AP, 2021.http://repositorio.ifap.edu.br:8080/jspui/handle/prefix/350porhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Instituto Federal do Amapáinstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amapá (IFAP)instacron:IFAP2021-06-23T18:27:09Zoai:repositorio.ifap.edu.br:prefix/350Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ifap.edu.br/oai/requestsuzana.cardoso@ifap.edu.bropendoar:2021-06-23T18:27:09Repositório do Instituto Federal do Amapá - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amapá (IFAP)false |
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