APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pereira dos Santos, Patrick
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Carvalho, Gabriel Domingos, Perônico de Almeida, Clayton, Ferreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica
Texto Completo: https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063
Resumo: Milk is a very complete food, source of proteins, lipids, vitamins, and minerals. To obtain dairy products with good quality that contribute to the health and well-being of consumers, it is need a good quality raw material. For this, dairy farms need to improve agricultural management through investment in genetics, nutrition, animal welfare, health management and good agricultural practices. In order to meet the requirements of Brazilian and global legislation, as well as to offer safer products to consumers, the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) published the IN 77/2018, where it requests the inclusion of the Supplier Qualification Plan of Milk (PQFL) in the dairy self-control program. This work aimed to analyze the effectiveness of the implementation of the PDCA method (Plan, Do, Check and Act) in a dairy farm in the mountain region of the state of Espírito Santo with the elaboration of the PQFL to improve the quality of the milk produced through the performance indicators of good agricultural practices.
id IFES-1_a8e14d54a300521d9f78525a2b5899ab
oai_identifier_str oai::article/1063
network_acronym_str IFES-1
network_name_str Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica
repository_id_str
spelling APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERSAPLICAÇÃO DO CICLO PDCA INTEGRADO AO PLANO DE QUALIFICAÇÃO DE FORNECEDORES DE LEITEboas práticas agropecuáriascontrole de qualidadelaticíniosleite crusegurança alimentardairy productsfood safetygood agricultural practicesquality controlraw milkMilk is a very complete food, source of proteins, lipids, vitamins, and minerals. To obtain dairy products with good quality that contribute to the health and well-being of consumers, it is need a good quality raw material. For this, dairy farms need to improve agricultural management through investment in genetics, nutrition, animal welfare, health management and good agricultural practices. In order to meet the requirements of Brazilian and global legislation, as well as to offer safer products to consumers, the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) published the IN 77/2018, where it requests the inclusion of the Supplier Qualification Plan of Milk (PQFL) in the dairy self-control program. This work aimed to analyze the effectiveness of the implementation of the PDCA method (Plan, Do, Check and Act) in a dairy farm in the mountain region of the state of Espírito Santo with the elaboration of the PQFL to improve the quality of the milk produced through the performance indicators of good agricultural practices.O leite é um alimento bastante completo, fonte de proteínas, lipídeos, vitaminas e minerais. Para a obtenção de produtos lácteos de boa qualidade, que contribuam com a saúde e bem-estar dos consumidores, precisa-se de uma matéria-prima de boa qualidade. Para isso, as fazendas leiteiras precisam melhorar a gestão agropecuária através do investimento em genética, nutrição, bem-estar animal, manejo sanitário e boas práticas agropecuárias. Com intuito de atender as exigências da legislação brasileira e mundial, como também para oferecer produtos mais seguros aos consumidores, o Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) publicou a Instrução Normativa n.º 77/2018, onde solicita a inclusão do Plano de Qualificação de Fornecedores de Leite (PQFL) no programa de autocontrole nos laticínios. Com este trabalho, objetivou-se propor a implementação do método PDCA, em conjunto a elaboração do PQFL, a fim de melhorar a qualidade do leite produzido em fazendas leiteiras da região serrana do estado do Espírito Santo, através dos indicadores de desempenho das boas práticas agropecuárias. Foi possível observar que o uso do ciclo PDCA integrada ao PQFL é uma possibilidade viável para propor melhorias contínuas nas atividades de produção leiteira, possibilitando solucionar problemas existentes, além de atender à legislação vigente.Instituto Federal do Espírito Santo2021-08-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/106310.36524/ric.v7i1.1063Revista Ifes Ciência ; v. 7 n. 1 (2021): Revista Ifes Ciência; 01-142359-479910.36524/ric.v7i1reponame:Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológicainstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)instacron:IFESporhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063/772Copyright (c) 2021 Revista Ifes Ciência https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPereira dos Santos, Patrick Carvalho, Gabriel Domingos Perônico de Almeida, ClaytonFerreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline 2021-07-08T20:23:39Zoai::article/1063Revistahttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/indexPUBhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/index/oairevistadect@gmail.com||sidneiquezada@gmail.com2236-21502179-6955opendoar:2024-03-06T12:56:45.746002Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)false
dc.title.none.fl_str_mv APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
APLICAÇÃO DO CICLO PDCA INTEGRADO AO PLANO DE QUALIFICAÇÃO DE FORNECEDORES DE LEITE
title APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
spellingShingle APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
Pereira dos Santos, Patrick
boas práticas agropecuárias
controle de qualidade
laticínios
leite cru
segurança alimentar
dairy products
food safety
good agricultural practices
quality control
raw milk
title_short APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
title_full APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
title_fullStr APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
title_full_unstemmed APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
title_sort APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
author Pereira dos Santos, Patrick
author_facet Pereira dos Santos, Patrick
Carvalho, Gabriel Domingos
Perônico de Almeida, Clayton
Ferreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline
author_role author
author2 Carvalho, Gabriel Domingos
Perônico de Almeida, Clayton
Ferreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Pereira dos Santos, Patrick
Carvalho, Gabriel Domingos
Perônico de Almeida, Clayton
Ferreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline
dc.subject.por.fl_str_mv boas práticas agropecuárias
controle de qualidade
laticínios
leite cru
segurança alimentar
dairy products
food safety
good agricultural practices
quality control
raw milk
topic boas práticas agropecuárias
controle de qualidade
laticínios
leite cru
segurança alimentar
dairy products
food safety
good agricultural practices
quality control
raw milk
description Milk is a very complete food, source of proteins, lipids, vitamins, and minerals. To obtain dairy products with good quality that contribute to the health and well-being of consumers, it is need a good quality raw material. For this, dairy farms need to improve agricultural management through investment in genetics, nutrition, animal welfare, health management and good agricultural practices. In order to meet the requirements of Brazilian and global legislation, as well as to offer safer products to consumers, the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) published the IN 77/2018, where it requests the inclusion of the Supplier Qualification Plan of Milk (PQFL) in the dairy self-control program. This work aimed to analyze the effectiveness of the implementation of the PDCA method (Plan, Do, Check and Act) in a dairy farm in the mountain region of the state of Espírito Santo with the elaboration of the PQFL to improve the quality of the milk produced through the performance indicators of good agricultural practices.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-08-23
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063
10.36524/ric.v7i1.1063
url https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063
identifier_str_mv 10.36524/ric.v7i1.1063
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063/772
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2021 Revista Ifes Ciência
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 Revista Ifes Ciência
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Federal do Espírito Santo
publisher.none.fl_str_mv Instituto Federal do Espírito Santo
dc.source.none.fl_str_mv Revista Ifes Ciência ; v. 7 n. 1 (2021): Revista Ifes Ciência; 01-14
2359-4799
10.36524/ric.v7i1
reponame:Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica
instname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)
instacron:IFES
instname_str Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)
instacron_str IFES
institution IFES
reponame_str Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica
collection Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica
repository.name.fl_str_mv Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)
repository.mail.fl_str_mv revistadect@gmail.com||sidneiquezada@gmail.com
_version_ 1798948025446432768