APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica |
Texto Completo: | https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063 |
Resumo: | Milk is a very complete food, source of proteins, lipids, vitamins, and minerals. To obtain dairy products with good quality that contribute to the health and well-being of consumers, it is need a good quality raw material. For this, dairy farms need to improve agricultural management through investment in genetics, nutrition, animal welfare, health management and good agricultural practices. In order to meet the requirements of Brazilian and global legislation, as well as to offer safer products to consumers, the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) published the IN 77/2018, where it requests the inclusion of the Supplier Qualification Plan of Milk (PQFL) in the dairy self-control program. This work aimed to analyze the effectiveness of the implementation of the PDCA method (Plan, Do, Check and Act) in a dairy farm in the mountain region of the state of Espírito Santo with the elaboration of the PQFL to improve the quality of the milk produced through the performance indicators of good agricultural practices. |
id |
IFES-1_a8e14d54a300521d9f78525a2b5899ab |
---|---|
oai_identifier_str |
oai::article/1063 |
network_acronym_str |
IFES-1 |
network_name_str |
Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica |
repository_id_str |
|
spelling |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERSAPLICAÇÃO DO CICLO PDCA INTEGRADO AO PLANO DE QUALIFICAÇÃO DE FORNECEDORES DE LEITEboas práticas agropecuáriascontrole de qualidadelaticíniosleite crusegurança alimentardairy productsfood safetygood agricultural practicesquality controlraw milkMilk is a very complete food, source of proteins, lipids, vitamins, and minerals. To obtain dairy products with good quality that contribute to the health and well-being of consumers, it is need a good quality raw material. For this, dairy farms need to improve agricultural management through investment in genetics, nutrition, animal welfare, health management and good agricultural practices. In order to meet the requirements of Brazilian and global legislation, as well as to offer safer products to consumers, the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) published the IN 77/2018, where it requests the inclusion of the Supplier Qualification Plan of Milk (PQFL) in the dairy self-control program. This work aimed to analyze the effectiveness of the implementation of the PDCA method (Plan, Do, Check and Act) in a dairy farm in the mountain region of the state of Espírito Santo with the elaboration of the PQFL to improve the quality of the milk produced through the performance indicators of good agricultural practices.O leite é um alimento bastante completo, fonte de proteínas, lipídeos, vitaminas e minerais. Para a obtenção de produtos lácteos de boa qualidade, que contribuam com a saúde e bem-estar dos consumidores, precisa-se de uma matéria-prima de boa qualidade. Para isso, as fazendas leiteiras precisam melhorar a gestão agropecuária através do investimento em genética, nutrição, bem-estar animal, manejo sanitário e boas práticas agropecuárias. Com intuito de atender as exigências da legislação brasileira e mundial, como também para oferecer produtos mais seguros aos consumidores, o Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) publicou a Instrução Normativa n.º 77/2018, onde solicita a inclusão do Plano de Qualificação de Fornecedores de Leite (PQFL) no programa de autocontrole nos laticínios. Com este trabalho, objetivou-se propor a implementação do método PDCA, em conjunto a elaboração do PQFL, a fim de melhorar a qualidade do leite produzido em fazendas leiteiras da região serrana do estado do Espírito Santo, através dos indicadores de desempenho das boas práticas agropecuárias. Foi possível observar que o uso do ciclo PDCA integrada ao PQFL é uma possibilidade viável para propor melhorias contínuas nas atividades de produção leiteira, possibilitando solucionar problemas existentes, além de atender à legislação vigente.Instituto Federal do Espírito Santo2021-08-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/106310.36524/ric.v7i1.1063Revista Ifes Ciência ; v. 7 n. 1 (2021): Revista Ifes Ciência; 01-142359-479910.36524/ric.v7i1reponame:Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológicainstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)instacron:IFESporhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063/772Copyright (c) 2021 Revista Ifes Ciência https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPereira dos Santos, Patrick Carvalho, Gabriel Domingos Perônico de Almeida, ClaytonFerreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline 2021-07-08T20:23:39Zoai::article/1063Revistahttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/indexPUBhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/index/oairevistadect@gmail.com||sidneiquezada@gmail.com2236-21502179-6955opendoar:2024-03-06T12:56:45.746002Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS APLICAÇÃO DO CICLO PDCA INTEGRADO AO PLANO DE QUALIFICAÇÃO DE FORNECEDORES DE LEITE |
title |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS |
spellingShingle |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS Pereira dos Santos, Patrick boas práticas agropecuárias controle de qualidade laticínios leite cru segurança alimentar dairy products food safety good agricultural practices quality control raw milk |
title_short |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS |
title_full |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS |
title_fullStr |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS |
title_full_unstemmed |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS |
title_sort |
APPLICATION OF THE PDCA CYCLE INTEGRATED TO THE QUALIFICATION PLAN FOR MILK SUPPLIERS |
author |
Pereira dos Santos, Patrick |
author_facet |
Pereira dos Santos, Patrick Carvalho, Gabriel Domingos Perônico de Almeida, Clayton Ferreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline |
author_role |
author |
author2 |
Carvalho, Gabriel Domingos Perônico de Almeida, Clayton Ferreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pereira dos Santos, Patrick Carvalho, Gabriel Domingos Perônico de Almeida, Clayton Ferreira Silva Bartolomeu, Dayse Aline |
dc.subject.por.fl_str_mv |
boas práticas agropecuárias controle de qualidade laticínios leite cru segurança alimentar dairy products food safety good agricultural practices quality control raw milk |
topic |
boas práticas agropecuárias controle de qualidade laticínios leite cru segurança alimentar dairy products food safety good agricultural practices quality control raw milk |
description |
Milk is a very complete food, source of proteins, lipids, vitamins, and minerals. To obtain dairy products with good quality that contribute to the health and well-being of consumers, it is need a good quality raw material. For this, dairy farms need to improve agricultural management through investment in genetics, nutrition, animal welfare, health management and good agricultural practices. In order to meet the requirements of Brazilian and global legislation, as well as to offer safer products to consumers, the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) published the IN 77/2018, where it requests the inclusion of the Supplier Qualification Plan of Milk (PQFL) in the dairy self-control program. This work aimed to analyze the effectiveness of the implementation of the PDCA method (Plan, Do, Check and Act) in a dairy farm in the mountain region of the state of Espírito Santo with the elaboration of the PQFL to improve the quality of the milk produced through the performance indicators of good agricultural practices. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-08-23 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063 10.36524/ric.v7i1.1063 |
url |
https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063 |
identifier_str_mv |
10.36524/ric.v7i1.1063 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1063/772 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2021 Revista Ifes Ciência https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2021 Revista Ifes Ciência https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Federal do Espírito Santo |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Federal do Espírito Santo |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Ifes Ciência ; v. 7 n. 1 (2021): Revista Ifes Ciência; 01-14 2359-4799 10.36524/ric.v7i1 reponame:Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica instname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES) instacron:IFES |
instname_str |
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES) |
instacron_str |
IFES |
institution |
IFES |
reponame_str |
Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica |
collection |
Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistadect@gmail.com||sidneiquezada@gmail.com |
_version_ |
1798948025446432768 |