Avaliação da atividade antimicrobiana e da composição química do óleo essencial de aniba duckei

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: GOMES, Paulo Roberto Barros
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: SOUZA, Rômicy Dermondes, LOUZEIRO, Hilton Costa, MARINHO, Silvio Carvalho, MOUCHREK FILHO, Victor Elias
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA)
Texto Completo: https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/272
Resumo: The drugs normally used to combat food pathogens have some limitations, such as waste accumulation in the environment and bacterial resistance. Given this problem, alternative treatments, such as the use of essential oils, have been investigated. Essential oils containing linalool usually have high biological activity, despite this, few investigations have been dedicated to the biological activity of the essential oil of Aniba duckei, which has as major component linalool. Aim: In this work, we investigate the chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of the leaves of Aniba duckei obtained by hydrodistillation. Methods: The leaves and branches of the species Aniba duckei were collected in the state of Amazonas, Brazil, in the morning. The essential oil was obtained by the hydrodistillation method and characterized by GC/MS gas chromatography to identify the major components present in the oil. Soon after, the biological activity of the essential oil was tested using the Bauer Kirby method. The strains tested were Aeromonas caviae, Aeromonas hydrophila, Enterococcus faecalis and Klebsiella pneumoniae. Results and Discussion: The findings show that the major component of the oil is linalool. The most relevant secondary components are α-terpineol, α-copaene and α-guaieno. As for biological activity, it was observed that the oil showed inhibition halos ranging from 10-22 mm, indicating strong activity against the microorganisms tested. Conclusions: The essential oil of Aniba duckei has potential for application as an antimicrobial agent.
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Methods: The leaves and branches of the species Aniba duckei were collected in the state of Amazonas, Brazil, in the morning. The essential oil was obtained by the hydrodistillation method and characterized by GC/MS gas chromatography to identify the major components present in the oil. Soon after, the biological activity of the essential oil was tested using the Bauer Kirby method. The strains tested were Aeromonas caviae, Aeromonas hydrophila, Enterococcus faecalis and Klebsiella pneumoniae. Results and Discussion: The findings show that the major component of the oil is linalool. The most relevant secondary components are α-terpineol, α-copaene and α-guaieno. As for biological activity, it was observed that the oil showed inhibition halos ranging from 10-22 mm, indicating strong activity against the microorganisms tested. Conclusions: The essential oil of Aniba duckei has potential for application as an antimicrobial agent.Os medicamentos normalmente utilizados no combate de bacterias patogênicas alimentares apresentam algumas limitações, como acúmulos de resíduos no meio ambiente e resistência bacteriana. Visto este problema, tratamentos alternativos, como efeitos colaterais na saúde humana, uso de óleos essenciais, vem sendo investigado. Óleos essenciais contendo linalol geralmente apresentam alta atividade biológica, apesar disso, poucas investigações foram dedicadas à atividade biológica do óleo essencial de Aniba duckei, que tem como componente majoritário o linalol. Objetivo: Neste trabalho, investigou-se a composição química e a atividade antimicrobiana do óleo essencial das folhas de Aniba duckei obtido por hidrodestilação. Métodos: As folhas e galhos da espécie Aniba duckei foram coletadas no cidade de Manaus, no estado de Amazonas, Brasil, no periodo da manhã. O óleo essencial foi obtido pelo método de hidrodestilação e a caracterização foi realizadas por cromatografia gasosa CG/EM para identificação dos componentes majoritário presente. Após a extração e identificação, o do óleo essencial foi testado quanto a atividade biologica utilizado o método de Bauer Kirby. As cepas testadas foram Aeromonas caviae, Aeromonas hydrophila, Enterococcus faecalis e Klebsiella pneumoniae. Resultados e Discussão: Os achados mostram que o componente majoritário do óleo essencial de Aniba duckei é o linalol. Os componentes secundários de maior relevância são o α-terpineol, α-copaeno e α- guaieno. Quanto a sua atividade biológica, observou-se que o óleo apresentou halos de inibição variando de 10- 22 mm, indicando atividade forte contra os microorganismos testados. Conclusão: O óleo essencial de Aniba duckei apresenta potencial para aplicação como agente antimicrobiano.Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do ParáUniversidade Estadual do Sudoeste da BahiaUniversidade Federal do MaranhãoUniversidade Estadual do MaranhãoUniversidade Federal do MaranhãoBrasil2022-09-29T17:25:16Z2022-09-29T17:25:16Z2022-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleGOMES, Paulo Roberto Barros; SOUZA, Rômicy Dermondes; LOUZEIRO, Hilton Costa; MARINHO, Silvio Carvalho; MOUCHREK FILHO, Victor Elias. Avaliação da atividade antimicrobiana e da composição química do óleo essencial de aniba duckei. Periódico tchê química, Porto Alegre, v. 19, n. 41, p. 26 – 34, jul. 2022. Disponível em: https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/272. 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