EVALUATION OF THE BARRIER PROPERTIES OF CHITOSAN/MONTMORILLONITE FILMS FOR KALE COATING (Brassica oleracea L. var. acephala)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Dias, João Gabriel Silva
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Reis, Camily Aparecida, Júnior, Mário Guimarães, Vaz, Lívia Elisabeth Vasconcellos de Siqueira Brandão
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Brasileira de Iniciação Científica
Texto Completo: https://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/700
Resumo: One of the methods for optimizing food shelf life is edible coating. In this work, chitosan films incorporated with different concentrations of montmorillonite were synthesized by the casting method. Their morphologies and barrier properties were analyzed. The films composed only of chitosan and incorporated with 2% w/w of clay presented the best results and were selected for the kale (Brassica oleracea L. var. acephala) coating
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spelling EVALUATION OF THE BARRIER PROPERTIES OF CHITOSAN/MONTMORILLONITE FILMS FOR KALE COATING (Brassica oleracea L. var. acephala) EVALUACIÓN DE LAS PROPIEDADES DE BARRERA DE PELÍCULAS DE QUITOSANA / MONTMORILONITA PARA REVESTIMIENTO DE COL DE HOJAS Avaliação das propriedades de barreira de filmes de quitosana/montmorilonita para revestimento de couve de folhas (brassica oleracea l. var. acephala)Edible coating; Barrier properties; Chitosan; KaleRevestimiento comestible; Propiedades de barrera; Quitosana; Col de hojasRevestimento comestível; Propriedades de barreira; Quitosana; Couve de folhasOne of the methods for optimizing food shelf life is edible coating. In this work, chitosan films incorporated with different concentrations of montmorillonite were synthesized by the casting method. Their morphologies and barrier properties were analyzed. The films composed only of chitosan and incorporated with 2% w/w of clay presented the best results and were selected for the kale (Brassica oleracea L. var. acephala) coatingUno de los métodos para optimizar la vida útil de los alimentos es el revestimiento comestible. En este trabajo, películas de quitosana incorporadas de diferentes concentraciones de montmorillonita fueron sintetizadas por el método casting. Se analizaron sus morfologías y propiedades de barrera. Las películas compuestas sólo por quitosana e incorporadas de 2% m / m de argilomineral presentaron los mejores resultados y fueron seleccionados para el revestimiento de col de hojas (Brassica oleracea L. var. acephala).Um dos métodos para otimização da vida útil de alimentos é o revestimento comestível. Neste trabalho, filmes de quitosana incorporados de diferentes concentrações de montmorilonita foram sintetizados pelo método casting. Suas morfologias e propriedades de barreira foram analisadas. Os filmes compostos somente por quitosana e incorporados de 2% m/m de argilomineral apresentaram os melhores resultados e foram selecionados para o revestimento de couve de folhas (Brassica oleracea L. var. acephala). Revista Brasileira de Iniciação CientíficaUniversidade Federal de LavrasDias, João Gabriel SilvaReis, Camily AparecidaJúnior, Mário GuimarãesVaz, Lívia Elisabeth Vasconcellos de Siqueira Brandão2018-04-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/700Revista Brasileira de Iniciação Científica; v. 5 n. 3 (2018): v.5, n.3, abr./jun. (2018); 16-272359-232Xreponame:Revista Brasileira de Iniciação Científicainstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)instacron:IFSPporhttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/700/916info:eu-repo/semantics/openAccess2018-07-17T17:05:40Zoai:periodicos.itp.ifsp.edu.br:article/700Revistahttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/PUBhttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/oaishigunov.ifsp.edu@gmail.com||revista.hipotese@gmail.com2359-232X2359-232Xopendoar:2018-07-17T17:05:40Revista Brasileira de Iniciação Científica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)false
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