Phenolic acids as antioxidants
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2002 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9064 |
Resumo: | The phenolic compounds have been widely studied due to their influence on food quality. They are constituted by a large amount of substances, among them the phenolic acids, which have antioxidant properties, as a result of their chemical structure. So, the present review collects several papers that evaluated the antioxidant potential of the phenolic acids for the lipid foods preservation. This study also collects papers about the antioxidant action of these compounds in biological systems through the neutralization of free radicals produced in the organism, which are associated with many pathologies like cancer and heart diseases. |
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Phenolic acids as antioxidantsÁcidos fenólicos como antioxidantesphenolic acidslipid oxidationfree radicalsantioxidantsfood preservationácidos fenólicosoxidação lipídicaradicais livresantioxidantesconservação de alimentosThe phenolic compounds have been widely studied due to their influence on food quality. They are constituted by a large amount of substances, among them the phenolic acids, which have antioxidant properties, as a result of their chemical structure. So, the present review collects several papers that evaluated the antioxidant potential of the phenolic acids for the lipid foods preservation. This study also collects papers about the antioxidant action of these compounds in biological systems through the neutralization of free radicals produced in the organism, which are associated with many pathologies like cancer and heart diseases.Os compostos fenólicos têm sido muito estudados devido a sua influência na qualidade dos alimentos. Englobam uma gama enorme de substâncias, entre elas os ácidos fenólicos, os quais, por sua constituição química, possuem propriedades antioxidantes. Assim, a presente revisão procura reunir diversos estudos que avaliaram o potencial antioxidante dos ácidos fenólicos na conservação de alimentos lipídicos. Além disso, são reunidos também estudos sobre a ação antioxidante destes compostos no sistema biológico através da neutralização dos radicais livres gerados no organismo, que estão associados a diversas doenças como câncer e doenças cardiovasculares.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2002-04-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9064Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 1 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 1 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 15 n. 1 (2002): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9064/6458Copyright (c) 2023 Sergio Eduardo SOAREShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess SOARES, Sergio Eduardo2024-04-08T13:38:01Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9064Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T13:38:01Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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