Diet quality assessment indexes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Baiocchi de CARVALHO, Kênia Mara
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Said DUTRA, Eliane, PIZATO, Nathalia, Dias GRUEZO, Nádia, Kiyomi ITO, Marina
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8350
Resumo: Various indices and scores based on admittedly healthy dietary patterns or food guides for the general population, or aiming at the prevention of diet-related diseases have been developed to assess diet quality. The four indices preferred by most studies are: the Diet Quality Index; the Healthy Eating Index; the Mediterranean Diet Score; and the Overall Nutritional Quality Index. Other instruments based on these indices have been developed and the words ‘adapted’, ‘revised’, or ‘new version I, II or III’ added to their names. Even validated indices usually find only modest associations between diet and risk of disease or death, raising questions about their limitations and the complexity associated with measuring the causal relationship between diet and health parameters. The objective of this review is to describe the main instruments used for assessing diet quality, and the applicationsand limitations related to their use and interpretation.
id PUC_CAMP-2_097f541b9653a8c4dde033365bd9fa6a
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8350
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Diet quality assessment indexesÍndices de avaliação da qualidade da dietaDietDiet mediterraneanIndexesDietaDieta mediterrâneaÍndicesVarious indices and scores based on admittedly healthy dietary patterns or food guides for the general population, or aiming at the prevention of diet-related diseases have been developed to assess diet quality. The four indices preferred by most studies are: the Diet Quality Index; the Healthy Eating Index; the Mediterranean Diet Score; and the Overall Nutritional Quality Index. Other instruments based on these indices have been developed and the words ‘adapted’, ‘revised’, or ‘new version I, II or III’ added to their names. Even validated indices usually find only modest associations between diet and risk of disease or death, raising questions about their limitations and the complexity associated with measuring the causal relationship between diet and health parameters. The objective of this review is to describe the main instruments used for assessing diet quality, and the applicationsand limitations related to their use and interpretation.Para avaliação da qualidade da dieta, diferentes índices ou escores foram desenvolvidos, considerando padrões dietéticos reconhecidamente saudáveis ou baseando-se em guias alimentares para populações em geral ou para a prevenção de doenças. Dos vários índices, quatro deles servem de base para a maior parte dos estudos: Índice de Qualidade da Dieta, Índice de Alimentação Saudável, Escore da Dieta Mediterrânea e Índice Geral de Qualidade Nutricional. A partir desses modelos, alguns outros foram criados, com acréscimo do termo adaptado/revisado, ou em novas versões (I, II ou III) como referência do respectivo original. Esses índices, mesmo validados, apresentam associações geralmente modestas com o risco de mortalidade ou doenças, o que aponta suas limitações, bem como a complexidade de se medir a relação causal entre dieta e parâmetros de saúde. Esta revisão tem como objetivo descrever os principais instrumentos de avaliação da qualidade da dieta, assim como suas aplicações e limitações, relativas ao uso e interpretações.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-04-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8350Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 27 No. 5 (2014): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 27 Núm. 5 (2014): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 27 n. 5 (2014): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPenghttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8350/5873Copyright (c) 2023 Kênia Mara Baiocchi de CARVALHO, Eliane Said DUTRA, Nathalia PIZATO, Nádia Dias GRUEZO, Marina Kiyomi ITOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBaiocchi de CARVALHO, Kênia Mara Said DUTRA, Eliane PIZATO, NathaliaDias GRUEZO, Nádia Kiyomi ITO, Marina 2023-04-14T18:40:25Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8350Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-04-14T18:40:25Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Diet quality assessment indexes
Índices de avaliação da qualidade da dieta
title Diet quality assessment indexes
spellingShingle Diet quality assessment indexes
Baiocchi de CARVALHO, Kênia Mara
Diet
Diet mediterranean
Indexes
Dieta
Dieta mediterrânea
Índices
title_short Diet quality assessment indexes
title_full Diet quality assessment indexes
title_fullStr Diet quality assessment indexes
title_full_unstemmed Diet quality assessment indexes
title_sort Diet quality assessment indexes
author Baiocchi de CARVALHO, Kênia Mara
author_facet Baiocchi de CARVALHO, Kênia Mara
Said DUTRA, Eliane
PIZATO, Nathalia
Dias GRUEZO, Nádia
Kiyomi ITO, Marina
author_role author
author2 Said DUTRA, Eliane
PIZATO, Nathalia
Dias GRUEZO, Nádia
Kiyomi ITO, Marina
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Baiocchi de CARVALHO, Kênia Mara
Said DUTRA, Eliane
PIZATO, Nathalia
Dias GRUEZO, Nádia
Kiyomi ITO, Marina
dc.subject.por.fl_str_mv Diet
Diet mediterranean
Indexes
Dieta
Dieta mediterrânea
Índices
topic Diet
Diet mediterranean
Indexes
Dieta
Dieta mediterrânea
Índices
description Various indices and scores based on admittedly healthy dietary patterns or food guides for the general population, or aiming at the prevention of diet-related diseases have been developed to assess diet quality. The four indices preferred by most studies are: the Diet Quality Index; the Healthy Eating Index; the Mediterranean Diet Score; and the Overall Nutritional Quality Index. Other instruments based on these indices have been developed and the words ‘adapted’, ‘revised’, or ‘new version I, II or III’ added to their names. Even validated indices usually find only modest associations between diet and risk of disease or death, raising questions about their limitations and the complexity associated with measuring the causal relationship between diet and health parameters. The objective of this review is to describe the main instruments used for assessing diet quality, and the applicationsand limitations related to their use and interpretation.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-04-14
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8350
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8350
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8350/5873
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 27 No. 5 (2014): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 27 Núm. 5 (2014): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 27 n. 5 (2014): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126069710684160