Produto a base de yacon e modulação da microbiota, perfil de ácidos graxo e lipídico em ratas ovariectomizadas
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8117 |
Resumo: | ObjectiveFructans, a type of inulin present in yacon based products, can modulate microbiota and fatty acid profile, performing many beneficial roles. From this perspective, this study assessed the modulation of the gastrointestinal microbiota, organic acid profile, and lipid profile of ovariectomized Wistar rats fed or not a diet containing 6% fructooligosaccharides and inulin from a yacon based product. MethodsCecum weight, pH, and organic acids, cecal content microbiota, total cholesterol, and fractions were analyzed. ResultsThe group fed the diet supplemented with fructooligosaccharides and inulin during the study period experienced beneficial modulation of their intestinal microbiota stemming from fructooligosaccharide/inulin fermentation and increased lactate profile (p<0.05) and high-density lipoprotein cholesterol (p<0.05). ConclusionThis suggests that regular yacon intake can potentially modulate the intestinal microbiota and organic acid profile, and reduce dyslipidemia. |
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Produto a base de yacon e modulação da microbiota, perfil de ácidos graxo e lipídico em ratas ovariectomizadasDyslipidemiasOvariectomyPrebioticsYaconDislipidemiasOvariectomiaPrebióticosYaconObjectiveFructans, a type of inulin present in yacon based products, can modulate microbiota and fatty acid profile, performing many beneficial roles. From this perspective, this study assessed the modulation of the gastrointestinal microbiota, organic acid profile, and lipid profile of ovariectomized Wistar rats fed or not a diet containing 6% fructooligosaccharides and inulin from a yacon based product. MethodsCecum weight, pH, and organic acids, cecal content microbiota, total cholesterol, and fractions were analyzed. ResultsThe group fed the diet supplemented with fructooligosaccharides and inulin during the study period experienced beneficial modulation of their intestinal microbiota stemming from fructooligosaccharide/inulin fermentation and increased lactate profile (p<0.05) and high-density lipoprotein cholesterol (p<0.05). ConclusionThis suggests that regular yacon intake can potentially modulate the intestinal microbiota and organic acid profile, and reduce dyslipidemia.ObjetivoEste trabalho avaliou a modulação da microbiota gastrointestinal, do perfil de ácidos orgânicos e de lipídeos em ratas Wistar ovariectomizadas, sendo que algumas receberam dieta suplementada com 6% de fruto-oligossacarídeos e inulina, a partir do produto a base de yacon, e outras não. MétodosAnalisou-se o peso do ceco, pH e ácidos orgânicos, microbiota do conteúdo cecal, colesterol total e frações. ResultadosNo grupo que recebeu a dieta suplementada durante todo o experimento ocorreu modulação benéfica da microbiota intestinal em função da fermentação dos fruto-oligossacarídeos/inulina, bem como aumento do perfil de lactato (p<0,05) e do nível de lipoproteina alta densidade (p<0,05). ConclusãoIsso sugere que o hábito de consumo contínuo do yacon tem potencial para modular a microbiota intestinal, o perfil de ácidos orgânicos e para diminuir as dislipidemias. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-03-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8117Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 5 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 5 (2016): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 29 n. 5 (2016): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8117/5627Copyright (c) 2023 Joice de Fátima Laureano MARTINS, Viviane da Cruz RAFAEL, Edimar Aparecida FILOMENA, Fabiana Carvalho RODRIGUES, Sirlene Souza Rodrigues SARTORI, Célia Lúcia de Luces Fortes FERREIRAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLaureano MARTINS, Joice de Fátimada Cruz RAFAEL, Viviane Aparecida FILOMENA, Edimar Carvalho RODRIGUES, Fabiana Souza Rodrigues SARTORI, Sirlene de Luces Fortes FERREIRA, Célia Lúcia 2023-03-28T14:09:29Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8117Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-03-28T14:09:29Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 29 No. 5 (2016): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 29 Núm. 5 (2016): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 29 n. 5 (2016): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
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