DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MONEGO, Estelamaris Tronco
Data de Publicação: 1994
Outros Autores: PEIXOTO, Maria do Rosário Gondini, JARDIM, Paulo César Veiga, SOUSA, Ana Luiza Lima
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094
Resumo: The exploration of products called dietetic has been increasing in a vertiginous proportion, by both the food industry and the consumer. The lack of an explicit legislation, which sets more appropriate procedures, causes a conceptual confusion and, consequently, difficultates the adequate utilization of the foodsthemselves, considered as “diet”, “light" or*low calorie". Inthe attempt to systemize the (scarce) bibliographic references about the subject, it was proceeded a review with the objetive of makingthe utilization of such products more accessible, allowing the professional of health to have better conditions to advise patients who need to make use of them.
id PUC_CAMP-2_3075d9082bdd6746c27ed3c540041bcb
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9094
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEWALIMENTOS DIETÉTICOS: UMA VISÃO PRÁTICAlightfoodfood formulateddietsweetning agentslightalimentosalimentos formuladosdietaedulcorantesThe exploration of products called dietetic has been increasing in a vertiginous proportion, by both the food industry and the consumer. The lack of an explicit legislation, which sets more appropriate procedures, causes a conceptual confusion and, consequently, difficultates the adequate utilization of the foodsthemselves, considered as “diet”, “light" or*low calorie". Inthe attempt to systemize the (scarce) bibliographic references about the subject, it was proceeded a review with the objetive of makingthe utilization of such products more accessible, allowing the professional of health to have better conditions to advise patients who need to make use of them.A utilização dos produtos denominados alimentos dietéticos vem aumentado em proporção vertiginosa, tanto por parte da indústria alimentícia, quanto pelo próprio usuário. À falta de uma legislação clara, que estabeleça procedimentos mais apropriados, causa uma confusão conceitual e, consequentemente, dificulta o uso adequado dos próprios alimentos, tidos como “diet”, “light" ou baixa caloria. Na tentativa de sistematizar as (escassas) referências bibliográficas sobre o assunto, procedeu-se a um estudo de revisão cujo objetivo foi tornar mais acessível a utilização de tais produtos, possibilitando ao profissional de saúde melhores condições de orientar os pacientes que necessitam, por algum motivo, fazer uso dos mesmos.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas1994-06-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 7 No. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 7 Núm. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 7 n. 1 (1994): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094/6482Copyright (c) 2023 Estelamaris Tronco MONEGO, Maria do Rosário Gondini PEIXOTO, Paulo César Veiga JARDIM, Ana Luiza Lima SOUSAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMONEGO, Estelamaris TroncoPEIXOTO, Maria do Rosário GondiniJARDIM, Paulo César VeigaSOUSA, Ana Luiza Lima2024-04-08T11:24:48Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9094Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T11:24:48Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
ALIMENTOS DIETÉTICOS: UMA VISÃO PRÁTICA
title DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
spellingShingle DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
MONEGO, Estelamaris Tronco
light
food
food formulated
diet
sweetning agents
light
alimentos
alimentos formulados
dieta
edulcorantes
title_short DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
title_full DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
title_fullStr DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
title_full_unstemmed DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
title_sort DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
author MONEGO, Estelamaris Tronco
author_facet MONEGO, Estelamaris Tronco
PEIXOTO, Maria do Rosário Gondini
JARDIM, Paulo César Veiga
SOUSA, Ana Luiza Lima
author_role author
author2 PEIXOTO, Maria do Rosário Gondini
JARDIM, Paulo César Veiga
SOUSA, Ana Luiza Lima
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv MONEGO, Estelamaris Tronco
PEIXOTO, Maria do Rosário Gondini
JARDIM, Paulo César Veiga
SOUSA, Ana Luiza Lima
dc.subject.por.fl_str_mv light
food
food formulated
diet
sweetning agents
light
alimentos
alimentos formulados
dieta
edulcorantes
topic light
food
food formulated
diet
sweetning agents
light
alimentos
alimentos formulados
dieta
edulcorantes
description The exploration of products called dietetic has been increasing in a vertiginous proportion, by both the food industry and the consumer. The lack of an explicit legislation, which sets more appropriate procedures, causes a conceptual confusion and, consequently, difficultates the adequate utilization of the foodsthemselves, considered as “diet”, “light" or*low calorie". Inthe attempt to systemize the (scarce) bibliographic references about the subject, it was proceeded a review with the objetive of makingthe utilization of such products more accessible, allowing the professional of health to have better conditions to advise patients who need to make use of them.
publishDate 1994
dc.date.none.fl_str_mv 1994-06-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094/6482
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 7 No. 1 (1994): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 7 Núm. 1 (1994): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 7 n. 1 (1994): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126071458660352