DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1994 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094 |
Resumo: | The exploration of products called dietetic has been increasing in a vertiginous proportion, by both the food industry and the consumer. The lack of an explicit legislation, which sets more appropriate procedures, causes a conceptual confusion and, consequently, difficultates the adequate utilization of the foodsthemselves, considered as “diet”, “light" or*low calorie". Inthe attempt to systemize the (scarce) bibliographic references about the subject, it was proceeded a review with the objetive of makingthe utilization of such products more accessible, allowing the professional of health to have better conditions to advise patients who need to make use of them. |
id |
PUC_CAMP-2_3075d9082bdd6746c27ed3c540041bcb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9094 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEWALIMENTOS DIETÉTICOS: UMA VISÃO PRÁTICAlightfoodfood formulateddietsweetning agentslightalimentosalimentos formuladosdietaedulcorantesThe exploration of products called dietetic has been increasing in a vertiginous proportion, by both the food industry and the consumer. The lack of an explicit legislation, which sets more appropriate procedures, causes a conceptual confusion and, consequently, difficultates the adequate utilization of the foodsthemselves, considered as “diet”, “light" or*low calorie". Inthe attempt to systemize the (scarce) bibliographic references about the subject, it was proceeded a review with the objetive of makingthe utilization of such products more accessible, allowing the professional of health to have better conditions to advise patients who need to make use of them.A utilização dos produtos denominados alimentos dietéticos vem aumentado em proporção vertiginosa, tanto por parte da indústria alimentícia, quanto pelo próprio usuário. À falta de uma legislação clara, que estabeleça procedimentos mais apropriados, causa uma confusão conceitual e, consequentemente, dificulta o uso adequado dos próprios alimentos, tidos como “diet”, “light" ou baixa caloria. Na tentativa de sistematizar as (escassas) referências bibliográficas sobre o assunto, procedeu-se a um estudo de revisão cujo objetivo foi tornar mais acessível a utilização de tais produtos, possibilitando ao profissional de saúde melhores condições de orientar os pacientes que necessitam, por algum motivo, fazer uso dos mesmos.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas1994-06-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 7 No. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 7 Núm. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 7 n. 1 (1994): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094/6482Copyright (c) 2023 Estelamaris Tronco MONEGO, Maria do Rosário Gondini PEIXOTO, Paulo César Veiga JARDIM, Ana Luiza Lima SOUSAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMONEGO, Estelamaris TroncoPEIXOTO, Maria do Rosário GondiniJARDIM, Paulo César VeigaSOUSA, Ana Luiza Lima2024-04-08T11:24:48Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9094Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T11:24:48Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW ALIMENTOS DIETÉTICOS: UMA VISÃO PRÁTICA |
title |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW |
spellingShingle |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW MONEGO, Estelamaris Tronco light food food formulated diet sweetning agents light alimentos alimentos formulados dieta edulcorantes |
title_short |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW |
title_full |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW |
title_fullStr |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW |
title_full_unstemmed |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW |
title_sort |
DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW |
author |
MONEGO, Estelamaris Tronco |
author_facet |
MONEGO, Estelamaris Tronco PEIXOTO, Maria do Rosário Gondini JARDIM, Paulo César Veiga SOUSA, Ana Luiza Lima |
author_role |
author |
author2 |
PEIXOTO, Maria do Rosário Gondini JARDIM, Paulo César Veiga SOUSA, Ana Luiza Lima |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
MONEGO, Estelamaris Tronco PEIXOTO, Maria do Rosário Gondini JARDIM, Paulo César Veiga SOUSA, Ana Luiza Lima |
dc.subject.por.fl_str_mv |
light food food formulated diet sweetning agents light alimentos alimentos formulados dieta edulcorantes |
topic |
light food food formulated diet sweetning agents light alimentos alimentos formulados dieta edulcorantes |
description |
The exploration of products called dietetic has been increasing in a vertiginous proportion, by both the food industry and the consumer. The lack of an explicit legislation, which sets more appropriate procedures, causes a conceptual confusion and, consequently, difficultates the adequate utilization of the foodsthemselves, considered as “diet”, “light" or*low calorie". Inthe attempt to systemize the (scarce) bibliographic references about the subject, it was proceeded a review with the objetive of makingthe utilization of such products more accessible, allowing the professional of health to have better conditions to advise patients who need to make use of them. |
publishDate |
1994 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1994-06-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094/6482 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 7 No. 1 (1994): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 7 Núm. 1 (1994): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 7 n. 1 (1994): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126071458660352 |