Nutritional evaluation and ageing

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ramos SAMPAIO, Lílian
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9220
Resumo: The evaluation of the nutritional status of the elderly is complex due to the influence of several factors, which require detailed investigation, in order to reach an exact and accurate diagnosis that will enable the prescription of adequate nutrition. There are physiological alterations, chronic pathological processes and individual situations that occur with ageing, which generally interfere with the individual’s nutritional status. This requires the association of nutritional indicators and the use of the most specific reference patterns, when performing such evaluation. To contribute to the nutritional study of the elderly, this paper discusses the main aspects related to the evaluation of their nutritional status, emphasizing the most appropriate evaluation criteria and indicators for such age group, and considering the changes inherent in the ageing process.
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spelling Nutritional evaluation and ageingAvaliação nutricional e envelhecimentoThe evaluation of the nutritional status of the elderly is complex due to the influence of several factors, which require detailed investigation, in order to reach an exact and accurate diagnosis that will enable the prescription of adequate nutrition. There are physiological alterations, chronic pathological processes and individual situations that occur with ageing, which generally interfere with the individual’s nutritional status. This requires the association of nutritional indicators and the use of the most specific reference patterns, when performing such evaluation. To contribute to the nutritional study of the elderly, this paper discusses the main aspects related to the evaluation of their nutritional status, emphasizing the most appropriate evaluation criteria and indicators for such age group, and considering the changes inherent in the ageing process.A avaliação do estado nutricional do idoso é considerada complexa em razão da influência de uma série de fatores, os quais necessitam ser investigados, detalhadamente, visando diagnóstico nutricional acurado, que possibilite intervenção nutricional adequada. Alterações fisiológicas, processos patológicos crônicos e situações individuais que ocorrem com o envelhecimento, geralmente interferem no estado nutricional do indivíduo. Portanto impõe-se uma associação de indicadores nutricionais e a utilização de padrões de referência os mais específicos possíveis para realizar-se tal avaliação. Com o objetivo de contribuir ao estudo nutricional do indivíduo idoso, este trabalho discute os principais aspectos relacionados à avaliação do estado nutricional, com ênfase nos indicadores e critérios de avaliação mais apropriados para esse grupo etário, considerando-se as modificações inerentes ao processo de envelhecimento.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9220Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 4 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 4 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 4 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9220/6598Copyright (c) 2023 Lílian Ramos SAMPAIOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessRamos SAMPAIO, Lílian 2023-08-16T14:34:55Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9220Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-16T14:34:55Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
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