Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: metabolism in mammals and immune response

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de Lima PERINI, João Ângelo
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Braidotti STEVANATO, Flávia, Cyléia SARGI, Sheisa, Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete, Machado de Oliveira DALALIO, Márcia, MATSHUSHITA, Makoto, Evelázio de SOUZA, Nilson, Vergílio VISENTAINER, Jesuí
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9448
Resumo: Experiments with animals are very important for the improvement of science. The use of mice in experiments is due to their similarity with humans, the easy of raising and maintaining them and their very fast response. These animals have the same desaturase and elongase enzymes as humans and so they are used in research involving the incorporation and synthesis of fatty acids in tissues. The fatty acids omega-3 and omega-6 are extremely important in the human diet because they are not synthesized de novo and are precursors of very long-chain polyunsaturated fatty acids, such as the eicosapentaenoic, docosahexaenoic and arachidonic acids. These acids play important roles in animals, such as precursors of eicosanoids, which are directly involved inthe immune system and inflammatory response. The dietary n-3:n-6 intake ratio is important for assessing proper fatty acid intake and for preventing the development of diseases. Thus, this article assessed the incorporation of fatty acids in animal tissues and discussed the importance of n-3 fatty acids and its metabolites for the immune system.
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spelling Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: metabolism in mammals and immune responseÁcidos graxos poli-insaturados n-3 e n-6: metabolismo em mamíferos e resposta imunePolyunsaturated fatty acidsOmega-3 fatty acidsMiceEicosanoidsÁcidos graxos poli-insaturadosÁcidos graxos ômega-3CamundongosEicosanóidesExperiments with animals are very important for the improvement of science. The use of mice in experiments is due to their similarity with humans, the easy of raising and maintaining them and their very fast response. These animals have the same desaturase and elongase enzymes as humans and so they are used in research involving the incorporation and synthesis of fatty acids in tissues. The fatty acids omega-3 and omega-6 are extremely important in the human diet because they are not synthesized de novo and are precursors of very long-chain polyunsaturated fatty acids, such as the eicosapentaenoic, docosahexaenoic and arachidonic acids. These acids play important roles in animals, such as precursors of eicosanoids, which are directly involved inthe immune system and inflammatory response. The dietary n-3:n-6 intake ratio is important for assessing proper fatty acid intake and for preventing the development of diseases. Thus, this article assessed the incorporation of fatty acids in animal tissues and discussed the importance of n-3 fatty acids and its metabolites for the immune system.A experimentação animal apresenta uma grande importância para o desenvolvimento da ciência. O uso de camundongos em experimentos ocorre devido à semelhança destes animais com os seres humanos, fácil criação e manutenção e resposta experimental bastante rápida. Esses animais possuem as mesmas enzimas dessaturases e elongases que os humanos, por isso são usados em pesquisas envolvendo incorporação e síntese de ácidos graxos em tecidos. Os ácidos graxos da família ômega-3 e ômega-6 são de suma importância na dieta humana, pois estes não são sintetizados pela síntese de novo e são precursores dos ácidos graxos poli-insaturados de cadeia muito longa, como os ácidos eicosapentaenóico, docosahexaenóico e araquidônico. Estes desempenham funções importantes no organismo, como a síntese de eicosanóides que estão envolvidos diretamente no sistema imune e nas respostas inflamatórias. A razão entre o consumo de ácidos graxos n-6 e n-3 na dieta é um importante fator para determinar a ingestão adequada de ácidos graxos bem como prevenir o aparecimento de doenças. Este artigo tem como objetivo avaliar a incorporação de ácidos graxos em tecidos de animais e discutir a importância dos ácidos da família n-3 e seus metabólitos no sistema imunológico.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9448Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 23 No. 6 (2010): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 23 Núm. 6 (2010): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 23 n. 6 (2010): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9448/6818Copyright (c) 2023 João Ângelo de Lima PERINI, Flávia Braidotti STEVANATO, Sheisa Cyléia SARGI, Jeane Eliete Laguila VISENTAINER, Márcia Machado de Oliveira DALALIO, Makoto MATSHUSHITA, Nilson Evelázio de SOUZA, Jesuí Vergílio VISENTAINERhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde Lima PERINI, João Ângelo Braidotti STEVANATO, Flávia Cyléia SARGI, SheisaLaguila VISENTAINER, Jeane Eliete Machado de Oliveira DALALIO, MárciaMATSHUSHITA, Makoto Evelázio de SOUZA, NilsonVergílio VISENTAINER, Jesuí 2023-08-29T18:14:27Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9448Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-29T18:14:27Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
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