Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738 |
Resumo: | Polyunsaturated fatty acids include the classes of fatty acids designated as omega-3 and omega-6. Very-long-chain polyunsaturated fatty acids as arachidonic and docosahexaenoic have important roles in the development and functioning of the brain and retina. This group of fatty acids cannot be synthesized by de novo pathway, but can be formed from linoleic and alpha-linolenic acid present in diet. In this article, the main factors that can inhibit desaturase enzymes activity involved in the synthesis of MLC-PUFAs are considered. Recommendations of omega-6/omega-3 ratio in diet proposed in several countries are presented, showing a coverage range from 4 to 5:1. Foods that are sources of alpha-linolenic acid and Very-long-chain are listed. The essentiality of Very-long-chain is very dependent of individual metabolism, and omega-6/omega-3 dietary ratio has a great influence in their health effects. |
id |
PUC_CAMP-2_1e78a695ba509926305111212cc910e6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9738 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foodsÁcidos graxos poliinsaturados ômega-3 e ômega-6: importância e ocorrência em alimentospolyunsaturated fatty acidseicosapentaenoic aciddocosahexaenoic acidarachidonic acidfatty acids, omega-3fatty acids, omega-6ácidos graxos poliinsaturadosácido eicosapentaenóicoácidos docosahexaenóicosácido araquidônicoácidos graxos ômega-3ácidos graxos ômega-6Polyunsaturated fatty acids include the classes of fatty acids designated as omega-3 and omega-6. Very-long-chain polyunsaturated fatty acids as arachidonic and docosahexaenoic have important roles in the development and functioning of the brain and retina. This group of fatty acids cannot be synthesized by de novo pathway, but can be formed from linoleic and alpha-linolenic acid present in diet. In this article, the main factors that can inhibit desaturase enzymes activity involved in the synthesis of MLC-PUFAs are considered. Recommendations of omega-6/omega-3 ratio in diet proposed in several countries are presented, showing a coverage range from 4 to 5:1. Foods that are sources of alpha-linolenic acid and Very-long-chain are listed. The essentiality of Very-long-chain is very dependent of individual metabolism, and omega-6/omega-3 dietary ratio has a great influence in their health effects.Os ácidos graxos poliinsaturados abrangem as famílias de ácidos graxos ômega-3 e ômega-6. Os ácidos graxos de cadeia muito longa, como os ácidos araquidônico e docosaexaenóico, desempenham importantes funções no desenvolvimento e funcionamento do cérebro e da retina. Esse grupo de ácidos graxos não pode ser obtido pela síntese de novo, mas pode ser sintetizado a partir dos ácidos linoléico e alfa-linolênico presentes na dieta. Neste artigo são considerados os principais fatores que podem inibir a atividade das enzimas dessaturases envolvidas na síntese dos ácidos graxos de cadeia muito longa. São apresentadas as recomendações da razão ômega-6/ômega-3 na dieta, propostas em diversos países, sendo verificada a convergência para o intervalo de 4 a 5:1. São relacionados alimentos que podem contribuir para aumentar a ingestão do ácido alfa-linolênico e dos ácidos graxos de cadeia muito longa. A essencialidade dos ácidos graxos de cadeia muito longa é muito dependente do metabolismo do indivíduo, sendo que a razão n-6/n-3 da dieta exerce grande influência nesse sentido.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 6 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 6 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 19 n. 6 (2006): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738/7079Copyright (c) 2023 Clayton Antunes MARTIN, Vanessa Vivian de ALMEIDA, Marcos Roberto RUIZ, Jeane Eliete Laguila VISENTAINER, Makoto MATSHUSHITA, Nilson Evelázio de SOUZA, Jesuí Vergílio VISENTAINERhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAntunes MARTIN, Clayton de ALMEIDA, Vanessa VivianRUIZ, Marcos Roberto Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete MATSHUSHITA, Makoto de SOUZA, Nilson Evelázio Vergílio VISENTAINER, Jesuí 2023-09-18T13:30:54Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9738Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-18T13:30:54Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods Ácidos graxos poliinsaturados ômega-3 e ômega-6: importância e ocorrência em alimentos |
title |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods |
spellingShingle |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods Antunes MARTIN, Clayton polyunsaturated fatty acids eicosapentaenoic acid docosahexaenoic acid arachidonic acid fatty acids, omega-3 fatty acids, omega-6 ácidos graxos poliinsaturados ácido eicosapentaenóico ácidos docosahexaenóicos ácido araquidônico ácidos graxos ômega-3 ácidos graxos ômega-6 |
title_short |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods |
title_full |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods |
title_fullStr |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods |
title_full_unstemmed |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods |
title_sort |
Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods |
author |
Antunes MARTIN, Clayton |
author_facet |
Antunes MARTIN, Clayton de ALMEIDA, Vanessa Vivian RUIZ, Marcos Roberto Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete MATSHUSHITA, Makoto de SOUZA, Nilson Evelázio Vergílio VISENTAINER, Jesuí |
author_role |
author |
author2 |
de ALMEIDA, Vanessa Vivian RUIZ, Marcos Roberto Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete MATSHUSHITA, Makoto de SOUZA, Nilson Evelázio Vergílio VISENTAINER, Jesuí |
author2_role |
author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Antunes MARTIN, Clayton de ALMEIDA, Vanessa Vivian RUIZ, Marcos Roberto Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete MATSHUSHITA, Makoto de SOUZA, Nilson Evelázio Vergílio VISENTAINER, Jesuí |
dc.subject.por.fl_str_mv |
polyunsaturated fatty acids eicosapentaenoic acid docosahexaenoic acid arachidonic acid fatty acids, omega-3 fatty acids, omega-6 ácidos graxos poliinsaturados ácido eicosapentaenóico ácidos docosahexaenóicos ácido araquidônico ácidos graxos ômega-3 ácidos graxos ômega-6 |
topic |
polyunsaturated fatty acids eicosapentaenoic acid docosahexaenoic acid arachidonic acid fatty acids, omega-3 fatty acids, omega-6 ácidos graxos poliinsaturados ácido eicosapentaenóico ácidos docosahexaenóicos ácido araquidônico ácidos graxos ômega-3 ácidos graxos ômega-6 |
description |
Polyunsaturated fatty acids include the classes of fatty acids designated as omega-3 and omega-6. Very-long-chain polyunsaturated fatty acids as arachidonic and docosahexaenoic have important roles in the development and functioning of the brain and retina. This group of fatty acids cannot be synthesized by de novo pathway, but can be formed from linoleic and alpha-linolenic acid present in diet. In this article, the main factors that can inhibit desaturase enzymes activity involved in the synthesis of MLC-PUFAs are considered. Recommendations of omega-6/omega-3 ratio in diet proposed in several countries are presented, showing a coverage range from 4 to 5:1. Foods that are sources of alpha-linolenic acid and Very-long-chain are listed. The essentiality of Very-long-chain is very dependent of individual metabolism, and omega-6/omega-3 dietary ratio has a great influence in their health effects. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-09-18 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738/7079 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 6 (2006): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 6 (2006): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 19 n. 6 (2006): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126075118190592 |