Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Antunes MARTIN, Clayton
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: de ALMEIDA, Vanessa Vivian, RUIZ, Marcos Roberto, Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete, MATSHUSHITA, Makoto, de SOUZA, Nilson Evelázio, Vergílio VISENTAINER, Jesuí
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738
Resumo: Polyunsaturated fatty acids include the classes of fatty acids designated as omega-3 and omega-6. Very-long-chain polyunsaturated fatty acids as arachidonic and docosahexaenoic have important roles in the development and functioning of the brain and retina. This group of fatty acids cannot be synthesized by de novo pathway, but can be formed from linoleic and alpha-linolenic acid present in diet. In this article, the main factors that can inhibit desaturase enzymes activity involved in the synthesis of MLC-PUFAs are considered. Recommendations of omega-6/omega-3 ratio in diet proposed in several countries are presented, showing a coverage range from 4 to 5:1. Foods that are sources of alpha-linolenic acid and Very-long-chain are listed. The essentiality of Very-long-chain is very dependent of individual metabolism, and omega-6/omega-3 dietary ratio has a great influence in their health effects.
id PUC_CAMP-2_1e78a695ba509926305111212cc910e6
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9738
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foodsÁcidos graxos poliinsaturados ômega-3 e ômega-6: importância e ocorrência em alimentospolyunsaturated fatty acidseicosapentaenoic aciddocosahexaenoic acidarachidonic acidfatty acids, omega-3fatty acids, omega-6ácidos graxos poliinsaturadosácido eicosapentaenóicoácidos docosahexaenóicosácido araquidônicoácidos graxos ômega-3ácidos graxos ômega-6Polyunsaturated fatty acids include the classes of fatty acids designated as omega-3 and omega-6. Very-long-chain polyunsaturated fatty acids as arachidonic and docosahexaenoic have important roles in the development and functioning of the brain and retina. This group of fatty acids cannot be synthesized by de novo pathway, but can be formed from linoleic and alpha-linolenic acid present in diet. In this article, the main factors that can inhibit desaturase enzymes activity involved in the synthesis of MLC-PUFAs are considered. Recommendations of omega-6/omega-3 ratio in diet proposed in several countries are presented, showing a coverage range from 4 to 5:1. Foods that are sources of alpha-linolenic acid and Very-long-chain are listed. The essentiality of Very-long-chain is very dependent of individual metabolism, and omega-6/omega-3 dietary ratio has a great influence in their health effects.Os ácidos graxos poliinsaturados abrangem as famílias de ácidos graxos ômega-3 e ômega-6. Os ácidos graxos de cadeia muito longa, como os ácidos araquidônico e docosaexaenóico, desempenham importantes funções no desenvolvimento e funcionamento do cérebro e da retina. Esse grupo de ácidos graxos não pode ser obtido pela síntese de novo, mas pode ser sintetizado a partir dos ácidos linoléico e alfa-linolênico presentes na dieta. Neste artigo são considerados os principais fatores que podem inibir a atividade das enzimas dessaturases envolvidas na síntese dos ácidos graxos de cadeia muito longa. São apresentadas as recomendações da razão ômega-6/ômega-3 na dieta, propostas em diversos países, sendo verificada a convergência para o intervalo de 4 a 5:1. São relacionados alimentos que podem contribuir para aumentar a ingestão do ácido alfa-linolênico e dos ácidos graxos de cadeia muito longa. A essencialidade dos ácidos graxos de cadeia muito longa é muito dependente do metabolismo do indivíduo, sendo que a razão n-6/n-3 da dieta exerce grande influência nesse sentido.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 6 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 6 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 19 n. 6 (2006): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738/7079Copyright (c) 2023 Clayton Antunes MARTIN, Vanessa Vivian de ALMEIDA, Marcos Roberto RUIZ, Jeane Eliete Laguila VISENTAINER, Makoto MATSHUSHITA, Nilson Evelázio de SOUZA, Jesuí Vergílio VISENTAINERhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAntunes MARTIN, Clayton de ALMEIDA, Vanessa VivianRUIZ, Marcos Roberto Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete MATSHUSHITA, Makoto de SOUZA, Nilson Evelázio Vergílio VISENTAINER, Jesuí 2023-09-18T13:30:54Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9738Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-18T13:30:54Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
Ácidos graxos poliinsaturados ômega-3 e ômega-6: importância e ocorrência em alimentos
title Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
spellingShingle Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
Antunes MARTIN, Clayton
polyunsaturated fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
arachidonic acid
fatty acids, omega-3
fatty acids, omega-6
ácidos graxos poliinsaturados
ácido eicosapentaenóico
ácidos docosahexaenóicos
ácido araquidônico
ácidos graxos ômega-3
ácidos graxos ômega-6
title_short Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
title_full Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
title_fullStr Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
title_full_unstemmed Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
title_sort Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: importance and occurrence in foods
author Antunes MARTIN, Clayton
author_facet Antunes MARTIN, Clayton
de ALMEIDA, Vanessa Vivian
RUIZ, Marcos Roberto
Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete
MATSHUSHITA, Makoto
de SOUZA, Nilson Evelázio
Vergílio VISENTAINER, Jesuí
author_role author
author2 de ALMEIDA, Vanessa Vivian
RUIZ, Marcos Roberto
Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete
MATSHUSHITA, Makoto
de SOUZA, Nilson Evelázio
Vergílio VISENTAINER, Jesuí
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Antunes MARTIN, Clayton
de ALMEIDA, Vanessa Vivian
RUIZ, Marcos Roberto
Laguila VISENTAINER, Jeane Eliete
MATSHUSHITA, Makoto
de SOUZA, Nilson Evelázio
Vergílio VISENTAINER, Jesuí
dc.subject.por.fl_str_mv polyunsaturated fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
arachidonic acid
fatty acids, omega-3
fatty acids, omega-6
ácidos graxos poliinsaturados
ácido eicosapentaenóico
ácidos docosahexaenóicos
ácido araquidônico
ácidos graxos ômega-3
ácidos graxos ômega-6
topic polyunsaturated fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
arachidonic acid
fatty acids, omega-3
fatty acids, omega-6
ácidos graxos poliinsaturados
ácido eicosapentaenóico
ácidos docosahexaenóicos
ácido araquidônico
ácidos graxos ômega-3
ácidos graxos ômega-6
description Polyunsaturated fatty acids include the classes of fatty acids designated as omega-3 and omega-6. Very-long-chain polyunsaturated fatty acids as arachidonic and docosahexaenoic have important roles in the development and functioning of the brain and retina. This group of fatty acids cannot be synthesized by de novo pathway, but can be formed from linoleic and alpha-linolenic acid present in diet. In this article, the main factors that can inhibit desaturase enzymes activity involved in the synthesis of MLC-PUFAs are considered. Recommendations of omega-6/omega-3 ratio in diet proposed in several countries are presented, showing a coverage range from 4 to 5:1. Foods that are sources of alpha-linolenic acid and Very-long-chain are listed. The essentiality of Very-long-chain is very dependent of individual metabolism, and omega-6/omega-3 dietary ratio has a great influence in their health effects.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-09-18
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9738/7079
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 6 (2006): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 6 (2006): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 19 n. 6 (2006): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126075118190592