The epidemiological burden of reducing salt intake in Paraguay: A modeling study
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/10474 |
Resumo: | ObjectiveThis study aims to estimate the epidemiological burden of excessive salt intake reduction and achieve the World Health Organization salt reduction target for 2025 in Paraguay, in 2019.MethodsWe used the Preventable Risk Integrated Model, a comparative risk assessment macrosimulation model, to estimate the averted deaths, disease incidence, and disability-adjusted life years from cardiovascular disease attributable to salt intake in the population of Paraguay for different salt reduction policy scenarios.ResultsAs a result, in Paraguay, excessive salt intake (over 5 g/day) is responsible for approximately 2,656 cardiovascular disease deaths (95% Uncertainty Interval: 1,250-3,765), 4,816 cardiovascular disease cases (95% UI: 2,251-6,947), and 60,529 disability-adjusted life years (95% UI: 27,828- 86,258) per year. By reducing salt consumption by 30%, as recommended by the World Health Organization until 2025, approximately 1,188 deaths (95% UI: 520 to 1,820), 2,100 incident cases (95% UI: 923-3,234), and 27,272 disability-adjusted life years (95% UI: 11,999-41,675) from cardiovascular disease could be averted every year.ConclusionIn conclusion, the burden of cardiovascular disease attributable to excessive salt intake is significant and salt reduction policies must become a priority in Paraguay. |
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The epidemiological burden of reducing salt intake in Paraguay: A modeling studyA carga epidemiológica da redução do sal no Paraguai: um estudo de modelagemSaltSodiumCardiovascular diseaseMortalityHypertensionNon-communicable diseaseParaguaySalSódioDoenças CardiovascularesMortalidadeHipertensãoDoenças Crônicas Não- TransmissíveisParaguaiObjectiveThis study aims to estimate the epidemiological burden of excessive salt intake reduction and achieve the World Health Organization salt reduction target for 2025 in Paraguay, in 2019.MethodsWe used the Preventable Risk Integrated Model, a comparative risk assessment macrosimulation model, to estimate the averted deaths, disease incidence, and disability-adjusted life years from cardiovascular disease attributable to salt intake in the population of Paraguay for different salt reduction policy scenarios.ResultsAs a result, in Paraguay, excessive salt intake (over 5 g/day) is responsible for approximately 2,656 cardiovascular disease deaths (95% Uncertainty Interval: 1,250-3,765), 4,816 cardiovascular disease cases (95% UI: 2,251-6,947), and 60,529 disability-adjusted life years (95% UI: 27,828- 86,258) per year. By reducing salt consumption by 30%, as recommended by the World Health Organization until 2025, approximately 1,188 deaths (95% UI: 520 to 1,820), 2,100 incident cases (95% UI: 923-3,234), and 27,272 disability-adjusted life years (95% UI: 11,999-41,675) from cardiovascular disease could be averted every year.ConclusionIn conclusion, the burden of cardiovascular disease attributable to excessive salt intake is significant and salt reduction policies must become a priority in Paraguay.ObjetivoEste estudo visa estimar a carga epidemiológica do consumo excessivo de sal e o alcance da meta da Organização Mundial de Saúde para 2025 no Paraguai, em 2019.MétodosFoi usado um modelo de avaliação comparativa de risco (Preventable Risk Integrated Model) para análise comparativa de risco para estimar mortes, casos incidentes e anos de vida ajustados por incapacidade (DALYs) por doenças cardiovasculares atribuíveis ao consumo excessivo de sal na população paraguaia em diferentes cenários.ResultadosNo Paraguai, o consumo excessivo de sal é responsável por aproximadamente 2.656 mortes (Intervalo de Incerteza 95%: 1.250-3.765), 4.816 casos incidentes (95% II: 2.251-6.947) e 60.529 DALYs (95% II: 27.828-86.258) por doenças cardiovasculares por ano. Com uma redução de 30% no consumo de sal, como recomendado pela Organização Mundial de Saúde até 2025, aproximadamente 1.188 mortes (95% II: 520-1.820), 2.100 casos incidentes (95% II: 923-3.234) e 27.272 DALYs (95% II: 11.999-41.675) por doenças cardiovasculares poderiam ser prevenidos ou adiados por ano.ConclusãoConcluiu-se que a carga de doenças cardiovasculares atribuível ao consumo excessivo de sal no Paraguai é significante e políticas de redução deveriam ser priorizadas no país.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-11-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/xmlhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/10474Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 36 (2023): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 36 (2023): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 36 (2023): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPengporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/10474/7848https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/10474/7984Copyright (c) 2023 Rodrigo BURGOS, Ethel SANTACRUZ, Derlis DUARTE-ZOILAN, Catherine TURNES, Gilda BENITEZ, Eduardo Augusto Fernandes NILSONhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBURGOS, RodrigoSANTACRUZ, EthelDUARTE-ZOILAN, DerlisTURNES, CatherineBENITEZ, GildaNILSON, Eduardo Augusto Fernandes2024-04-23T11:21:26Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/10474Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-23T11:21:26Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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