The creation of the area “nutrition” in Capes
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9908 |
Resumo: | This text was based on a document prepared by the National Forum of Coordinators of Graduate Studies in Food and Nutrition, which has proposed the creation of the Food and Nutrition Area by the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, of the Brazilian Ministry of Education. Starting with the establishment of food and nutrition as a field of knowledge and practices in Brazil, the role played by the National Forum of Coordinators of Graduate Studies in Food and Nutrition, which has proposed the creation of the Food and Nutrition in the sense of its academic strengthening is highlighted. The profiles of these programs since the 1970s are described, emphasizing their numerical and qualitative growth. The research lines that make up these programs and content indicate their epistemic formation, and the Brazilian research groups in this field are considered potential multipliers of new master’s and doctoral programs. This new area was created in 2011, with programs throughout the country, except in the North Region. Thereafter, this Forum, representing the 18 programs that initially constitute the area, together with the coordination and committee designated by Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, have the challenge of strengthening the Brazilian graduate education on the scientific field of food and nutrition. |
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The creation of the area “nutrition” in CapesA criação da área “nutrição” na CapesFeedingNutritionResearchUniversitiesAlimentaçãoNutriçãoPesquisaUniversidadesThis text was based on a document prepared by the National Forum of Coordinators of Graduate Studies in Food and Nutrition, which has proposed the creation of the Food and Nutrition Area by the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, of the Brazilian Ministry of Education. Starting with the establishment of food and nutrition as a field of knowledge and practices in Brazil, the role played by the National Forum of Coordinators of Graduate Studies in Food and Nutrition, which has proposed the creation of the Food and Nutrition in the sense of its academic strengthening is highlighted. The profiles of these programs since the 1970s are described, emphasizing their numerical and qualitative growth. The research lines that make up these programs and content indicate their epistemic formation, and the Brazilian research groups in this field are considered potential multipliers of new master’s and doctoral programs. This new area was created in 2011, with programs throughout the country, except in the North Region. Thereafter, this Forum, representing the 18 programs that initially constitute the area, together with the coordination and committee designated by Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, have the challenge of strengthening the Brazilian graduate education on the scientific field of food and nutrition.Este texto foi elaborado com base no documento formulado pelo Fórum Nacional de Coordenadores de Programas de Pós-Graduação em Alimentação e Nutrição, que apresentou a proposta de criação da área de Alimentação e Nutrição junto à Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior do Ministério da Educação. Partindo da constituição da Alimentação e Nutrição como campo de conhecimentos e práticas no Brasil, destaca-se o papel aí desempenhado pelo Fórum Nacional de Coordenadores de Programas de Pós-Graduação em Alimentação e Nutrição, no sentido de seu fortalecimento acadêmico. Descreve-se o perfil desses programas desde os anos 1970, com ênfase em seu crescimento numérico e qualitativo. Consideram-se as linhas de pesquisa que os compõem e seus núcleos de saberes como indicativos de sua conformação epistêmica e os grupos de pesquisa brasileiros nesse campo, como potencial de incorporação e de criação de novos cursos de mestrado e doutorado. A nova área denominada de “Nutrição” foi criada em 2011, com programas distribuídos pelo País, exceto na Região Norte. A partir desse momento, o Fórum Nacional de Coordenadores de Programas de Pós-Graduação em Alimentação e Nutrição, representando os 18 programas que inicialmente compõem a área, juntamente com a coordenação e a comissão designadas pela Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, têm o desafio de fortalecer a formação brasileira pós-graduada stricto sensu no campo científico da Alimentação e Nutrição.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9908Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 24 No. 6 (2011): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 24 Núm. 6 (2011): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 24 n. 6 (2011): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9908/7243Copyright (c) 2023 Gilberto KAC, Rossana Pacheco da Costa PROENÇA, Shirley Donizete PRADOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessKAC, Gilberto PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa PRADO, Shirley Donizete 2023-10-25T18:02:13Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9908Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-10-25T18:02:13Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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