FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW

Bibliographic Details
Main Author: Leite de LIMA, Flávia Emília
Publication Date: 2000
Other Authors: Nobre de MENEZES, Tarciana, Paulichenco TAVARES, Miriam, Cornbluth SZARFARC, Sophia, FISBERG, Regina Mara
Format: Article
Language: por
Source: Revista de Nutrição
Download full: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761
Summary: During the last decades the prevalence of cardiovascular diseases has increased progressively, becoming a serious public health problem. Some studies have shown a positive association between saturated fatty acid intake and the prevalence of cardiovascular diseases, and a negative association with unsaturated fatty acids intake. These studies indicate a need to evaluate the different kinds of fatty acids (saturated, monounsaturated and polyunsaturated) and their effects, aiming at a better utilization and maintaining a suitable proportion in the diet in order to diminish the incidence of cardiovascular diseases. The objective of this paper is to accomplish a review of the medical literature regarding fatty acids and their effects on cardiovascular diseases, as well as the evolution of their requirements through time, consumption trends and future perspectives.
id PUC_CAMP-2_7e5a687eec6377c18f28e75534e2be61
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8761
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEWÁCIDOS GRAXOS E DOENÇAS CARDIOVASCULARES: UMA REVISÃOsaturated fatty acidsmonounsaturated fatty acidspolyunsaturated fatty acidscardiovascular diseasesácidos graxos saturadosácidos graxos monoinsaturadoscidos graxos poliinsaturadosdoenças cardiovascularesDuring the last decades the prevalence of cardiovascular diseases has increased progressively, becoming a serious public health problem. Some studies have shown a positive association between saturated fatty acid intake and the prevalence of cardiovascular diseases, and a negative association with unsaturated fatty acids intake. These studies indicate a need to evaluate the different kinds of fatty acids (saturated, monounsaturated and polyunsaturated) and their effects, aiming at a better utilization and maintaining a suitable proportion in the diet in order to diminish the incidence of cardiovascular diseases. The objective of this paper is to accomplish a review of the medical literature regarding fatty acids and their effects on cardiovascular diseases, as well as the evolution of their requirements through time, consumption trends and future perspectives.Nas últimas décadas a prevalência de doenças cardiovasculares tem aumentado progressivamente, tornando-se um grave problema de saúde pública. Alguns estudos têm demonstrado haver uma associação positiva entre a ingestão de gordura saturada e a prevalência dessas doenças, bem como uma associação negativa com a ingestão de gorduras insaturadas. Esses conhecimentos motivaram uma evolução nas recomendações dos ácidos graxos, visando melhor utilização destes e respeitando-se uma proporção adequada na dieta, a fim de diminuir a prevalência das doenças cardiovasculares. Este trabalho tem como objetivo realizar uma revisão da literatura médica sobre os estudos desenvolvidos com ácidos graxos e seus possíveis efeitos em doenças  ardiovasculares, bem como evolução de suas recomendações através do tempo, tendências de consumo e perspectivas futuras.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2000-08-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 2 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 2 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 13 n. 2 (2000): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761/6176Copyright (c) 2023 Flávia Emília Leite de LIMA, Tarciana Nobre de MENEZES, Miriam Paulichenco TAVARES, Sophia Cornbluth SZARFARC, Regina Mara FISBERGhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Leite de LIMA, Flávia Emília Nobre de MENEZES, TarcianaPaulichenco TAVARES, Miriam Cornbluth SZARFARC, Sophia FISBERG, Regina Mara 2024-04-08T12:23:02Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8761Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T12:23:02Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
ÁCIDOS GRAXOS E DOENÇAS CARDIOVASCULARES: UMA REVISÃO
title FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
spellingShingle FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
Leite de LIMA, Flávia Emília
saturated fatty acids
monounsaturated fatty acids
polyunsaturated fatty acids
cardiovascular diseases
ácidos graxos saturados
ácidos graxos monoinsaturados
cidos graxos poliinsaturados
doenças cardiovasculares
title_short FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
title_full FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
title_fullStr FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
title_full_unstemmed FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
title_sort FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
author Leite de LIMA, Flávia Emília
author_facet Leite de LIMA, Flávia Emília
Nobre de MENEZES, Tarciana
Paulichenco TAVARES, Miriam
Cornbluth SZARFARC, Sophia
FISBERG, Regina Mara
author_role author
author2 Nobre de MENEZES, Tarciana
Paulichenco TAVARES, Miriam
Cornbluth SZARFARC, Sophia
FISBERG, Regina Mara
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Leite de LIMA, Flávia Emília
Nobre de MENEZES, Tarciana
Paulichenco TAVARES, Miriam
Cornbluth SZARFARC, Sophia
FISBERG, Regina Mara
dc.subject.por.fl_str_mv saturated fatty acids
monounsaturated fatty acids
polyunsaturated fatty acids
cardiovascular diseases
ácidos graxos saturados
ácidos graxos monoinsaturados
cidos graxos poliinsaturados
doenças cardiovasculares
topic saturated fatty acids
monounsaturated fatty acids
polyunsaturated fatty acids
cardiovascular diseases
ácidos graxos saturados
ácidos graxos monoinsaturados
cidos graxos poliinsaturados
doenças cardiovasculares
description During the last decades the prevalence of cardiovascular diseases has increased progressively, becoming a serious public health problem. Some studies have shown a positive association between saturated fatty acid intake and the prevalence of cardiovascular diseases, and a negative association with unsaturated fatty acids intake. These studies indicate a need to evaluate the different kinds of fatty acids (saturated, monounsaturated and polyunsaturated) and their effects, aiming at a better utilization and maintaining a suitable proportion in the diet in order to diminish the incidence of cardiovascular diseases. The objective of this paper is to accomplish a review of the medical literature regarding fatty acids and their effects on cardiovascular diseases, as well as the evolution of their requirements through time, consumption trends and future perspectives.
publishDate 2000
dc.date.none.fl_str_mv 2000-08-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761/6176
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 2 (2000): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 2 (2000): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 13 n. 2 (2000): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126070810640384