FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2000 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761 |
Resumo: | During the last decades the prevalence of cardiovascular diseases has increased progressively, becoming a serious public health problem. Some studies have shown a positive association between saturated fatty acid intake and the prevalence of cardiovascular diseases, and a negative association with unsaturated fatty acids intake. These studies indicate a need to evaluate the different kinds of fatty acids (saturated, monounsaturated and polyunsaturated) and their effects, aiming at a better utilization and maintaining a suitable proportion in the diet in order to diminish the incidence of cardiovascular diseases. The objective of this paper is to accomplish a review of the medical literature regarding fatty acids and their effects on cardiovascular diseases, as well as the evolution of their requirements through time, consumption trends and future perspectives. |
id |
PUC_CAMP-2_7e5a687eec6377c18f28e75534e2be61 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8761 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEWÁCIDOS GRAXOS E DOENÇAS CARDIOVASCULARES: UMA REVISÃOsaturated fatty acidsmonounsaturated fatty acidspolyunsaturated fatty acidscardiovascular diseasesácidos graxos saturadosácidos graxos monoinsaturadoscidos graxos poliinsaturadosdoenças cardiovascularesDuring the last decades the prevalence of cardiovascular diseases has increased progressively, becoming a serious public health problem. Some studies have shown a positive association between saturated fatty acid intake and the prevalence of cardiovascular diseases, and a negative association with unsaturated fatty acids intake. These studies indicate a need to evaluate the different kinds of fatty acids (saturated, monounsaturated and polyunsaturated) and their effects, aiming at a better utilization and maintaining a suitable proportion in the diet in order to diminish the incidence of cardiovascular diseases. The objective of this paper is to accomplish a review of the medical literature regarding fatty acids and their effects on cardiovascular diseases, as well as the evolution of their requirements through time, consumption trends and future perspectives.Nas últimas décadas a prevalência de doenças cardiovasculares tem aumentado progressivamente, tornando-se um grave problema de saúde pública. Alguns estudos têm demonstrado haver uma associação positiva entre a ingestão de gordura saturada e a prevalência dessas doenças, bem como uma associação negativa com a ingestão de gorduras insaturadas. Esses conhecimentos motivaram uma evolução nas recomendações dos ácidos graxos, visando melhor utilização destes e respeitando-se uma proporção adequada na dieta, a fim de diminuir a prevalência das doenças cardiovasculares. Este trabalho tem como objetivo realizar uma revisão da literatura médica sobre os estudos desenvolvidos com ácidos graxos e seus possíveis efeitos em doenças ardiovasculares, bem como evolução de suas recomendações através do tempo, tendências de consumo e perspectivas futuras.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2000-08-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 2 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 2 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 13 n. 2 (2000): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761/6176Copyright (c) 2023 Flávia Emília Leite de LIMA, Tarciana Nobre de MENEZES, Miriam Paulichenco TAVARES, Sophia Cornbluth SZARFARC, Regina Mara FISBERGhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Leite de LIMA, Flávia Emília Nobre de MENEZES, TarcianaPaulichenco TAVARES, Miriam Cornbluth SZARFARC, Sophia FISBERG, Regina Mara 2024-04-08T12:23:02Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8761Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T12:23:02Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW ÁCIDOS GRAXOS E DOENÇAS CARDIOVASCULARES: UMA REVISÃO |
title |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW |
spellingShingle |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW Leite de LIMA, Flávia Emília saturated fatty acids monounsaturated fatty acids polyunsaturated fatty acids cardiovascular diseases ácidos graxos saturados ácidos graxos monoinsaturados cidos graxos poliinsaturados doenças cardiovasculares |
title_short |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW |
title_full |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW |
title_fullStr |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW |
title_full_unstemmed |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW |
title_sort |
FATTY ACIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW |
author |
Leite de LIMA, Flávia Emília |
author_facet |
Leite de LIMA, Flávia Emília Nobre de MENEZES, Tarciana Paulichenco TAVARES, Miriam Cornbluth SZARFARC, Sophia FISBERG, Regina Mara |
author_role |
author |
author2 |
Nobre de MENEZES, Tarciana Paulichenco TAVARES, Miriam Cornbluth SZARFARC, Sophia FISBERG, Regina Mara |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Leite de LIMA, Flávia Emília Nobre de MENEZES, Tarciana Paulichenco TAVARES, Miriam Cornbluth SZARFARC, Sophia FISBERG, Regina Mara |
dc.subject.por.fl_str_mv |
saturated fatty acids monounsaturated fatty acids polyunsaturated fatty acids cardiovascular diseases ácidos graxos saturados ácidos graxos monoinsaturados cidos graxos poliinsaturados doenças cardiovasculares |
topic |
saturated fatty acids monounsaturated fatty acids polyunsaturated fatty acids cardiovascular diseases ácidos graxos saturados ácidos graxos monoinsaturados cidos graxos poliinsaturados doenças cardiovasculares |
description |
During the last decades the prevalence of cardiovascular diseases has increased progressively, becoming a serious public health problem. Some studies have shown a positive association between saturated fatty acid intake and the prevalence of cardiovascular diseases, and a negative association with unsaturated fatty acids intake. These studies indicate a need to evaluate the different kinds of fatty acids (saturated, monounsaturated and polyunsaturated) and their effects, aiming at a better utilization and maintaining a suitable proportion in the diet in order to diminish the incidence of cardiovascular diseases. The objective of this paper is to accomplish a review of the medical literature regarding fatty acids and their effects on cardiovascular diseases, as well as the evolution of their requirements through time, consumption trends and future perspectives. |
publishDate |
2000 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2000-08-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8761/6176 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 2 (2000): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 2 (2000): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 13 n. 2 (2000): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126070810640384 |