THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2000 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8758 |
Resumo: | The main objective of this work was to evaluate the conditions for the regional supply of the school meals program, according to its Federal Policy. The methodology applied in the city of Campinas, Brazil, measures the food availability in relation to level, volume and horticultural production, main roads, warehouses, commercialization, food industries and marketing net in the city. Theresults of these analyses showed the great possibility of managing to do the regional supply of the school meals program. The conclusions of this work aim at contributing important information to the decision-makers involved in the school meals program, presenting alternatives, which represent possible gains in the quality of the service offered to the schoolchildren. |
id |
PUC_CAMP-2_8700be57c5445fc01b8f82f970cdcc39 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8758 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYINGO PROGRAMA DE MERENDA ESCOLAR DE CAMPINAS: ANÁLISE DO ALCANCE E LIMITAÇÕES DO ABASTECIMENTO REGIONALschool feedingfood supplyfood policyalimentação escolarabastecimento de alimentospolítica de alimentosThe main objective of this work was to evaluate the conditions for the regional supply of the school meals program, according to its Federal Policy. The methodology applied in the city of Campinas, Brazil, measures the food availability in relation to level, volume and horticultural production, main roads, warehouses, commercialization, food industries and marketing net in the city. Theresults of these analyses showed the great possibility of managing to do the regional supply of the school meals program. The conclusions of this work aim at contributing important information to the decision-makers involved in the school meals program, presenting alternatives, which represent possible gains in the quality of the service offered to the schoolchildren.O objetivo principal do trabalho foi avaliar as condições para o cumprimento da meta estabelecida pelo Programa Nacional de Merenda Escolar que recomenda o abastecimento local do Programa, de acordo com a política de descentralização do Governo Federal. Foram utilizados quatro critérios para avaliar a disponibilidade de produtos alimentícios para o programa: o nível, o volume e a composição da produção; as condições de transporte, estocagem e conservação; a comercialização; e os sistemas de distribuição de alimentos. Os resultados das análises indicaram um quadro bastante favorável devido à grande variedade de produtos agrícolas, existência de importantes eixos rodoviários e entrepostos de distribuição de alimentos, grande capacidade armazenadora e alta concentração de unidades agroindustriais na região, além da presença, no município, de uma ampla rede varejista de comercialização. As considerações deste trabalho visaram apresentar alternativas para os administradores públicos, auxiliando-os nos seus processos decisórios.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2000-04-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8758Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 1 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 1 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 13 n. 1 (2000): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8758/6173Copyright (c) 2023 Rodrigo Pinheiro de Toledo VIANNA, Mauro José Andrade TERESOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPinheiro de Toledo VIANNA, Rodrigo Andrade TERESO, Mauro José2024-04-08T12:22:52Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8758Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T12:22:52Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING O PROGRAMA DE MERENDA ESCOLAR DE CAMPINAS: ANÁLISE DO ALCANCE E LIMITAÇÕES DO ABASTECIMENTO REGIONAL |
title |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING |
spellingShingle |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING Pinheiro de Toledo VIANNA, Rodrigo school feeding food supply food policy alimentação escolar abastecimento de alimentos política de alimentos |
title_short |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING |
title_full |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING |
title_fullStr |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING |
title_full_unstemmed |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING |
title_sort |
THE SCHOOL MEALS PROGRAM IN CAMPINAS: ANALYSIS OF THE REGIONAL SUPPLYING |
author |
Pinheiro de Toledo VIANNA, Rodrigo |
author_facet |
Pinheiro de Toledo VIANNA, Rodrigo Andrade TERESO, Mauro José |
author_role |
author |
author2 |
Andrade TERESO, Mauro José |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pinheiro de Toledo VIANNA, Rodrigo Andrade TERESO, Mauro José |
dc.subject.por.fl_str_mv |
school feeding food supply food policy alimentação escolar abastecimento de alimentos política de alimentos |
topic |
school feeding food supply food policy alimentação escolar abastecimento de alimentos política de alimentos |
description |
The main objective of this work was to evaluate the conditions for the regional supply of the school meals program, according to its Federal Policy. The methodology applied in the city of Campinas, Brazil, measures the food availability in relation to level, volume and horticultural production, main roads, warehouses, commercialization, food industries and marketing net in the city. Theresults of these analyses showed the great possibility of managing to do the regional supply of the school meals program. The conclusions of this work aim at contributing important information to the decision-makers involved in the school meals program, presenting alternatives, which represent possible gains in the quality of the service offered to the schoolchildren. |
publishDate |
2000 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2000-04-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8758 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8758 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8758/6173 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Rodrigo Pinheiro de Toledo VIANNA, Mauro José Andrade TERESO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Rodrigo Pinheiro de Toledo VIANNA, Mauro José Andrade TERESO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 1 (2000): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 1 (2000): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 13 n. 1 (2000): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126070803300352 |