Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Braga de PAIVA, Janaína
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Soares de FREITAS, Maria do Carmo, Amparo da Silva SANTOS, Lígia
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9236
Resumo: ObjectiveThis qualitative study tried to interpret the meanings of the term “regional food habits” and the notions of respect for these habits by the National School Food Program. MethodsData were collected by semi-structured interviews with members of this program in a municipality in the caatinga region of Bahia. ResultsThe results and discussion cover the notions associated with these habits and the reasons that explain the importance of respecting them. These notions were expressed in a polysemic way, raising themes such as food traditions, healthy food habits, technical and emic rationality, school food acceptability and food and nutritional security. ConclusionThere is a gap in the literature regarding concepts on the topic and a correlation of forces that try to develop new, health-oriented food habits. The preservation of what is conventionally called ‘regional food habits’ is implicit in the scope of the program.
id PUC_CAMP-2_f493bc24634394ef8b563b39fdf0bb53
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9236
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatingaHábitos alimentares regionais no Programa Nacional de Alimentação Escolar: um estudo qualitativo em um município do sertão da Bahia, BrasilSchool feedingFood habitsPublic policyFood securityAlimentação escolarHábitos alimentaresPolíticas públicasSegurança alimentar e nutricionalObjectiveThis qualitative study tried to interpret the meanings of the term “regional food habits” and the notions of respect for these habits by the National School Food Program. MethodsData were collected by semi-structured interviews with members of this program in a municipality in the caatinga region of Bahia. ResultsThe results and discussion cover the notions associated with these habits and the reasons that explain the importance of respecting them. These notions were expressed in a polysemic way, raising themes such as food traditions, healthy food habits, technical and emic rationality, school food acceptability and food and nutritional security. ConclusionThere is a gap in the literature regarding concepts on the topic and a correlation of forces that try to develop new, health-oriented food habits. The preservation of what is conventionally called ‘regional food habits’ is implicit in the scope of the program.ObjetivoO estudo, de abordagem qualitativa, buscou interpretar os significados do termo “hábitos alimentares regionais” e as acepções acerca do respeito a esses hábitos no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar. MétodosA produção dos dados deu-se por meio da realização de entrevistas semiestruturadas com os atores envolvidos nesse programa em um município do sertão baiano. ResultadosOs resultados e a discussão abordaram as acepções relacionadas a esses hábitos e as justificativas da importância de respeitá-los. Estas acepções expressaram-se de forma polissêmica, suscitando temáticas como tradições alimentares, alimentação saudável, racionalidade técnica e êmica, aceitabilidade da alimentação escolar e segurança alimentar e nutricional. ConclusãoVerificou-se carência de conceitos acerca do tema no âmbito científico-acadêmico e que está implícita na instância do programa uma correlação de forças que visam à conformação de novos hábitos alimentares sob a égide da alimentação saudável e a preservação do que se convenciona chamar de hábitos alimentares regionais.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9236Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 25 No. 2 (2012): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 25 Núm. 2 (2012): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 25 n. 2 (2012): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9236/6612Copyright (c) 2023 Janaína Braga de PAIVA, Maria do Carmo Soares de FREITAS, Lígia Amparo da Silva SANTOShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBraga de PAIVA, Janaína Soares de FREITAS, Maria do Carmo Amparo da Silva SANTOS, Lígia2023-10-05T18:59:19Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9236Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-10-05T18:59:19Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
Hábitos alimentares regionais no Programa Nacional de Alimentação Escolar: um estudo qualitativo em um município do sertão da Bahia, Brasil
title Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
spellingShingle Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
Braga de PAIVA, Janaína
School feeding
Food habits
Public policy
Food security
Alimentação escolar
Hábitos alimentares
Políticas públicas
Segurança alimentar e nutricional
title_short Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
title_full Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
title_fullStr Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
title_full_unstemmed Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
title_sort Regional food habits in the Brazilian National School Food Program: a qualitative approach in a town of the Brazilian caatinga
author Braga de PAIVA, Janaína
author_facet Braga de PAIVA, Janaína
Soares de FREITAS, Maria do Carmo
Amparo da Silva SANTOS, Lígia
author_role author
author2 Soares de FREITAS, Maria do Carmo
Amparo da Silva SANTOS, Lígia
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Braga de PAIVA, Janaína
Soares de FREITAS, Maria do Carmo
Amparo da Silva SANTOS, Lígia
dc.subject.por.fl_str_mv School feeding
Food habits
Public policy
Food security
Alimentação escolar
Hábitos alimentares
Políticas públicas
Segurança alimentar e nutricional
topic School feeding
Food habits
Public policy
Food security
Alimentação escolar
Hábitos alimentares
Políticas públicas
Segurança alimentar e nutricional
description ObjectiveThis qualitative study tried to interpret the meanings of the term “regional food habits” and the notions of respect for these habits by the National School Food Program. MethodsData were collected by semi-structured interviews with members of this program in a municipality in the caatinga region of Bahia. ResultsThe results and discussion cover the notions associated with these habits and the reasons that explain the importance of respecting them. These notions were expressed in a polysemic way, raising themes such as food traditions, healthy food habits, technical and emic rationality, school food acceptability and food and nutritional security. ConclusionThere is a gap in the literature regarding concepts on the topic and a correlation of forces that try to develop new, health-oriented food habits. The preservation of what is conventionally called ‘regional food habits’ is implicit in the scope of the program.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-08-17
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9236
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9236
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9236/6612
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 25 No. 2 (2012): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 25 Núm. 2 (2012): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 25 n. 2 (2012): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126072409718784