FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2000 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772 |
Resumo: | Many materials are used to make food utensils: clay, iron, glass, pottery stainless steel, stone, aluminum, etc. Stainless steel utensils account for 43% of cookware sold in the USA. Another part of the population uses aluminum utensils. This article aims at speculating on the nutritional contribution of utensils used for food preparation and made from three different materials (aluminum, iron andstainless steel), through a review of scientific literature. |
id |
PUC_CAMP-2_87408940f795092b83e7308ccebf0ecf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8772 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONSUTENSÍLIOS PARA ALIMENTOS E IMPLICAÇÕES NUTRICIONAIScooking and eating utensilsironaluminumstainless steelnickelchromiumutensílios de alimentação e culináriaferroalumínioinoxníquelcromoMany materials are used to make food utensils: clay, iron, glass, pottery stainless steel, stone, aluminum, etc. Stainless steel utensils account for 43% of cookware sold in the USA. Another part of the population uses aluminum utensils. This article aims at speculating on the nutritional contribution of utensils used for food preparation and made from three different materials (aluminum, iron andstainless steel), through a review of scientific literature.Há grande variedade de materiais empregados na confecção de utensílios para os alimentos: barro, ferro, vidro, cerâmica, inox, pedra, alumínio e outros. Cerca de 43% de panelas vendidas atualmente nos Estados Unidos são de aço inoxidável. Outra parcela da população utiliza utensílios de alumínio. Este artigo visa especular a contribuição nutricional de utensílios usados na preparação de alimentos e feitos de três diferentes materiais (alumínio, ferro e aço inoxidável), através de revisão de literatura científica.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2000-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 3 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 3 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 13 n. 3 (2000): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772/6187Copyright (c) 2023 Késia Diego QUINTAEShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessQUINTAES, Késia Diego2024-04-08T12:23:15Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8772Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T12:23:15Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS UTENSÍLIOS PARA ALIMENTOS E IMPLICAÇÕES NUTRICIONAIS |
title |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS |
spellingShingle |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS QUINTAES, Késia Diego cooking and eating utensils iron aluminum stainless steel nickel chromium utensílios de alimentação e culinária ferro alumínio inox níquel cromo |
title_short |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS |
title_full |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS |
title_fullStr |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS |
title_full_unstemmed |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS |
title_sort |
FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS |
author |
QUINTAES, Késia Diego |
author_facet |
QUINTAES, Késia Diego |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
QUINTAES, Késia Diego |
dc.subject.por.fl_str_mv |
cooking and eating utensils iron aluminum stainless steel nickel chromium utensílios de alimentação e culinária ferro alumínio inox níquel cromo |
topic |
cooking and eating utensils iron aluminum stainless steel nickel chromium utensílios de alimentação e culinária ferro alumínio inox níquel cromo |
description |
Many materials are used to make food utensils: clay, iron, glass, pottery stainless steel, stone, aluminum, etc. Stainless steel utensils account for 43% of cookware sold in the USA. Another part of the population uses aluminum utensils. This article aims at speculating on the nutritional contribution of utensils used for food preparation and made from three different materials (aluminum, iron andstainless steel), through a review of scientific literature. |
publishDate |
2000 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2000-12-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772/6187 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Késia Diego QUINTAES https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Késia Diego QUINTAES https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 3 (2000): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 3 (2000): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 13 n. 3 (2000): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126070828466176 |