FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: QUINTAES, Késia Diego
Data de Publicação: 2000
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772
Resumo: Many materials are used to make food utensils: clay, iron, glass, pottery stainless steel, stone, aluminum, etc. Stainless steel utensils account for 43% of cookware sold in the USA. Another part of the population uses aluminum utensils. This article aims at speculating on the nutritional contribution of utensils used for food preparation and made from three different materials (aluminum, iron andstainless steel), through a review of scientific literature.
id PUC_CAMP-2_87408940f795092b83e7308ccebf0ecf
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8772
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONSUTENSÍLIOS PARA ALIMENTOS E IMPLICAÇÕES NUTRICIONAIScooking and eating utensilsironaluminumstainless steelnickelchromiumutensílios de alimentação e culináriaferroalumínioinoxníquelcromoMany materials are used to make food utensils: clay, iron, glass, pottery stainless steel, stone, aluminum, etc. Stainless steel utensils account for 43% of cookware sold in the USA. Another part of the population uses aluminum utensils. This article aims at speculating on the nutritional contribution of utensils used for food preparation and made from three different materials (aluminum, iron andstainless steel), through a review of scientific literature.Há grande variedade de materiais empregados na confecção de utensílios para os alimentos: barro, ferro, vidro, cerâmica, inox, pedra, alumínio e outros. Cerca de 43% de panelas vendidas atualmente nos Estados Unidos são de aço inoxidável. Outra parcela da população utiliza utensílios de alumínio. Este artigo visa especular a contribuição nutricional de utensílios usados na preparação de alimentos e feitos de três diferentes materiais (alumínio, ferro e aço inoxidável), através de revisão de literatura científica.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2000-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 3 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 3 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 13 n. 3 (2000): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772/6187Copyright (c) 2023 Késia Diego QUINTAEShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessQUINTAES, Késia Diego2024-04-08T12:23:15Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8772Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T12:23:15Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
UTENSÍLIOS PARA ALIMENTOS E IMPLICAÇÕES NUTRICIONAIS
title FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
spellingShingle FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
QUINTAES, Késia Diego
cooking and eating utensils
iron
aluminum
stainless steel
nickel
chromium
utensílios de alimentação e culinária
ferro
alumínio
inox
níquel
cromo
title_short FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
title_full FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
title_fullStr FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
title_full_unstemmed FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
title_sort FOOD UTENSILS AND NUTRITIONAL IMPLICATIONS
author QUINTAES, Késia Diego
author_facet QUINTAES, Késia Diego
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv QUINTAES, Késia Diego
dc.subject.por.fl_str_mv cooking and eating utensils
iron
aluminum
stainless steel
nickel
chromium
utensílios de alimentação e culinária
ferro
alumínio
inox
níquel
cromo
topic cooking and eating utensils
iron
aluminum
stainless steel
nickel
chromium
utensílios de alimentação e culinária
ferro
alumínio
inox
níquel
cromo
description Many materials are used to make food utensils: clay, iron, glass, pottery stainless steel, stone, aluminum, etc. Stainless steel utensils account for 43% of cookware sold in the USA. Another part of the population uses aluminum utensils. This article aims at speculating on the nutritional contribution of utensils used for food preparation and made from three different materials (aluminum, iron andstainless steel), through a review of scientific literature.
publishDate 2000
dc.date.none.fl_str_mv 2000-12-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8772/6187
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Késia Diego QUINTAES
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Késia Diego QUINTAES
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 3 (2000): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 3 (2000): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 13 n. 3 (2000): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126070828466176