Food commercialization programs: an analysis of the implementation patterns under a citizenship approach

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Yumi UCHIMURA, Kátia
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Magalhães BOSI, Maria Lúcia
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9150
Resumo: The purpose of this article is to discuss the implementation patterns of governmental nutrition program, through the analysis of two municipal programs developed in Curitiba, State of Paraná, Brazil: Mercadão Popular and Armazém da Família. These programs intend to facilitate the poor people’s access to food by charging prices lower than those charged in conventional stores and supermarkets. To start this analysis, the main federal nutrition programs are presented, with emphasis on the implementation patterns already explored by government in order to implement, to carry out and to legitimate its propositions related to food andnutrition. Then, the history and the configurations of Mercadão Popular and Armazém da Família are also evaluated, showing those components which confer them singularity. To conclude this study, the implementation patterns of the focused programs are analyzed under a citizenship approach that considers its subjective elements.
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spelling Food commercialization programs: an analysis of the implementation patterns under a citizenship approachProgramas de comercialização de alimentos: uma análise das modalidades de intervenção em interface com a cidadaniapublic policyhealth promotionnutritionpolítica socialpromoção da saúdenutriçãoThe purpose of this article is to discuss the implementation patterns of governmental nutrition program, through the analysis of two municipal programs developed in Curitiba, State of Paraná, Brazil: Mercadão Popular and Armazém da Família. These programs intend to facilitate the poor people’s access to food by charging prices lower than those charged in conventional stores and supermarkets. To start this analysis, the main federal nutrition programs are presented, with emphasis on the implementation patterns already explored by government in order to implement, to carry out and to legitimate its propositions related to food andnutrition. Then, the history and the configurations of Mercadão Popular and Armazém da Família are also evaluated, showing those components which confer them singularity. To conclude this study, the implementation patterns of the focused programs are analyzed under a citizenship approach that considers its subjective elements.Este artigo trata da análise de dois programas sociais, circunscritos à esfera municipal, voltados à facilitação do acesso da população de baixa renda aos alimentos, através da comercialização de produtos a preços mais baixos em comparação àqueles praticados no mercado convencional de alimentos. Para tanto, são apresentados, em um primeiro momento, os principais programas de alimentação e nutrição já implementados em âmbito federal, conferindo destaque às principais modalidades de intervenção já utilizadas pelo Estado no sentido de implantar, operacionalizar e legitimar suas propostas no campo da alimentação e nutrição. Na seqüência, são abordados o histórico e as configurações dos programas Mercadão Popular e Armazém da Família desenvolvidos no município de Curitiba, Estado do Paraná, na tentativa de explicitar os elementos que lhes conferem singularidade. Por último, é empreendida a análise desses programas à luz do seu modelo de intervenção em interface com a cidadania, colocando em relevo a necessidade de se considerar a subjetividade. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2003-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9150Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 16 No. 4 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 16 Núm. 4 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 16 n. 4 (2003): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9150/6535Copyright (c) 2023 Kátia Yumi UCHIMURA, Maria Lúcia Magalhães BOSIhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Yumi UCHIMURA, KátiaMagalhães BOSI, Maria Lúcia 2024-04-08T14:11:38Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9150Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T14:11:38Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
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