Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Neto, Ernani Coelho
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Boulhosa, Rosana De Freitas
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia
Texto Completo: https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140
Resumo: This paper was designed for two goals. The first one is to build, from the data of the Project Paths of Flavor, an experience on creating a measuring scale for the perception of uniqueness of the cuisine-gastronomic reputation of territories. Secondly, to examine the following assumption: the effect of singularity is reinforced by the perception of expertise in the offer of food from local restaurants and bars. The results were inconclusive, but they raise evidence that counter the assumption.
id PUC_RS-12_4270f74339bbf074231ab89bb41a0d3b
oai_identifier_str oai:ojs.revistaseletronicas.pucrs.br:article/12140
network_acronym_str PUC_RS-12
network_name_str Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia
repository_id_str
spelling Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian citiesComunicación, comida y territorio: la capacidad distintiva de la gastronomía en la reputación de ciudades brasileñasComunicação, Comida e Território: A capacidade distintiva da gastronomia na reputação de cidades brasileirasReputationGastronomyCookingCommunicationUniquenessGastronomyReputaciónGastronomíaCulinariaComunicaciónSingularidadGastronomíaReputaçãoGastronomiaCulináriaComunicaçãoSingularidadeGastronomiaThis paper was designed for two goals. The first one is to build, from the data of the Project Paths of Flavor, an experience on creating a measuring scale for the perception of uniqueness of the cuisine-gastronomic reputation of territories. Secondly, to examine the following assumption: the effect of singularity is reinforced by the perception of expertise in the offer of food from local restaurants and bars. The results were inconclusive, but they raise evidence that counter the assumption.Este artículo fue concebido con dos objetivos. En primer lugar, construir a partir de los datos del proyecto Caminhos do Sabor una primera experiencia orientada a una escala de medición para el efecto de singularidad de la reputación gastronómica-culinaria de territorios. En segundo lugar, el examen del siguiente presupuesto: el efecto de singularidad es reforzado por la percepción de especialización de la oferta de comida de los restaurantes y bares locales. Los resultados no fueron conclusivos, pero mostraron indicios en sentido contrarioEsse artigo foi concebido com dois objetivos. Em primeiro lugar, construir a partir dos dados do Projeto Caminhos do Sabor uma primeira experiência na direção de uma escala de medição para o efeito de singularidade da reputação gastronômico-culinária de territórios. Em segundo lugar, o exame de o seguinte pressuposto: o efeito de singularidade é reforçado pela percepção de especialização da oferta de comida dos restaurantes e bares locais. Os resultados não foram conclusivos, mas levantam indícios em sentido contrário.Editora da PUCRS - ediPUCRS2013-09-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/1214010.15448/1980-3729.2013.2.12140Revista FAMECOS; Vol. 20 No. 2 (2013); 521-539Revista FAMECOS; Vol. 20 Núm. 2 (2013); 521-539Revista FAMECOS; v. 20 n. 2 (2013); 521-5391980-37291415-054910.15448/1980-3729.2013.2reponame:Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologiainstname:Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)instacron:PUC_RSporhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140/10022Neto, Ernani CoelhoBoulhosa, Rosana De Freitasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-08-04T20:07:25Zoai:ojs.revistaseletronicas.pucrs.br:article/12140Revistahttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecosPRIhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/oai||revistafamecos@gmail.com1980-37291980-3729opendoar:2021-08-04T20:07:25Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia - Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)false
dc.title.none.fl_str_mv Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
Comunicación, comida y territorio: la capacidad distintiva de la gastronomía en la reputación de ciudades brasileñas
Comunicação, Comida e Território: A capacidade distintiva da gastronomia na reputação de cidades brasileiras
title Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
spellingShingle Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
Neto, Ernani Coelho
Reputation
Gastronomy
Cooking
Communication
Uniqueness
Gastronomy
Reputación
Gastronomía
Culinaria
Comunicación
Singularidad
Gastronomía
Reputação
Gastronomia
Culinária
Comunicação
Singularidade
Gastronomia
title_short Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
title_full Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
title_fullStr Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
title_full_unstemmed Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
title_sort Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
author Neto, Ernani Coelho
author_facet Neto, Ernani Coelho
Boulhosa, Rosana De Freitas
author_role author
author2 Boulhosa, Rosana De Freitas
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Neto, Ernani Coelho
Boulhosa, Rosana De Freitas
dc.subject.por.fl_str_mv Reputation
Gastronomy
Cooking
Communication
Uniqueness
Gastronomy
Reputación
Gastronomía
Culinaria
Comunicación
Singularidad
Gastronomía
Reputação
Gastronomia
Culinária
Comunicação
Singularidade
Gastronomia
topic Reputation
Gastronomy
Cooking
Communication
Uniqueness
Gastronomy
Reputación
Gastronomía
Culinaria
Comunicación
Singularidad
Gastronomía
Reputação
Gastronomia
Culinária
Comunicação
Singularidade
Gastronomia
description This paper was designed for two goals. The first one is to build, from the data of the Project Paths of Flavor, an experience on creating a measuring scale for the perception of uniqueness of the cuisine-gastronomic reputation of territories. Secondly, to examine the following assumption: the effect of singularity is reinforced by the perception of expertise in the offer of food from local restaurants and bars. The results were inconclusive, but they raise evidence that counter the assumption.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-09-17
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140
10.15448/1980-3729.2013.2.12140
url https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140
identifier_str_mv 10.15448/1980-3729.2013.2.12140
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140/10022
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da PUCRS - ediPUCRS
publisher.none.fl_str_mv Editora da PUCRS - ediPUCRS
dc.source.none.fl_str_mv Revista FAMECOS; Vol. 20 No. 2 (2013); 521-539
Revista FAMECOS; Vol. 20 Núm. 2 (2013); 521-539
Revista FAMECOS; v. 20 n. 2 (2013); 521-539
1980-3729
1415-0549
10.15448/1980-3729.2013.2
reponame:Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia
instname:Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
instacron:PUC_RS
instname_str Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
instacron_str PUC_RS
institution PUC_RS
reponame_str Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia
collection Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia
repository.name.fl_str_mv Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia - Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
repository.mail.fl_str_mv ||revistafamecos@gmail.com
_version_ 1799128662022291456