Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia |
Texto Completo: | https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140 |
Resumo: | This paper was designed for two goals. The first one is to build, from the data of the Project Paths of Flavor, an experience on creating a measuring scale for the perception of uniqueness of the cuisine-gastronomic reputation of territories. Secondly, to examine the following assumption: the effect of singularity is reinforced by the perception of expertise in the offer of food from local restaurants and bars. The results were inconclusive, but they raise evidence that counter the assumption. |
id |
PUC_RS-12_4270f74339bbf074231ab89bb41a0d3b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistaseletronicas.pucrs.br:article/12140 |
network_acronym_str |
PUC_RS-12 |
network_name_str |
Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia |
repository_id_str |
|
spelling |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian citiesComunicación, comida y territorio: la capacidad distintiva de la gastronomía en la reputación de ciudades brasileñasComunicação, Comida e Território: A capacidade distintiva da gastronomia na reputação de cidades brasileirasReputationGastronomyCookingCommunicationUniquenessGastronomyReputaciónGastronomíaCulinariaComunicaciónSingularidadGastronomíaReputaçãoGastronomiaCulináriaComunicaçãoSingularidadeGastronomiaThis paper was designed for two goals. The first one is to build, from the data of the Project Paths of Flavor, an experience on creating a measuring scale for the perception of uniqueness of the cuisine-gastronomic reputation of territories. Secondly, to examine the following assumption: the effect of singularity is reinforced by the perception of expertise in the offer of food from local restaurants and bars. The results were inconclusive, but they raise evidence that counter the assumption.Este artículo fue concebido con dos objetivos. En primer lugar, construir a partir de los datos del proyecto Caminhos do Sabor una primera experiencia orientada a una escala de medición para el efecto de singularidad de la reputación gastronómica-culinaria de territorios. En segundo lugar, el examen del siguiente presupuesto: el efecto de singularidad es reforzado por la percepción de especialización de la oferta de comida de los restaurantes y bares locales. Los resultados no fueron conclusivos, pero mostraron indicios en sentido contrarioEsse artigo foi concebido com dois objetivos. Em primeiro lugar, construir a partir dos dados do Projeto Caminhos do Sabor uma primeira experiência na direção de uma escala de medição para o efeito de singularidade da reputação gastronômico-culinária de territórios. Em segundo lugar, o exame de o seguinte pressuposto: o efeito de singularidade é reforçado pela percepção de especialização da oferta de comida dos restaurantes e bares locais. Os resultados não foram conclusivos, mas levantam indícios em sentido contrário.Editora da PUCRS - ediPUCRS2013-09-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/1214010.15448/1980-3729.2013.2.12140Revista FAMECOS; Vol. 20 No. 2 (2013); 521-539Revista FAMECOS; Vol. 20 Núm. 2 (2013); 521-539Revista FAMECOS; v. 20 n. 2 (2013); 521-5391980-37291415-054910.15448/1980-3729.2013.2reponame:Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologiainstname:Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)instacron:PUC_RSporhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140/10022Neto, Ernani CoelhoBoulhosa, Rosana De Freitasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-08-04T20:07:25Zoai:ojs.revistaseletronicas.pucrs.br:article/12140Revistahttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecosPRIhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/oai||revistafamecos@gmail.com1980-37291980-3729opendoar:2021-08-04T20:07:25Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia - Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities Comunicación, comida y territorio: la capacidad distintiva de la gastronomía en la reputación de ciudades brasileñas Comunicação, Comida e Território: A capacidade distintiva da gastronomia na reputação de cidades brasileiras |
title |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities |
spellingShingle |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities Neto, Ernani Coelho Reputation Gastronomy Cooking Communication Uniqueness Gastronomy Reputación Gastronomía Culinaria Comunicación Singularidad Gastronomía Reputação Gastronomia Culinária Comunicação Singularidade Gastronomia |
title_short |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities |
title_full |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities |
title_fullStr |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities |
title_full_unstemmed |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities |
title_sort |
Communication, food and territory: the ability distinctive gastronomy reputation of Brazilian cities |
author |
Neto, Ernani Coelho |
author_facet |
Neto, Ernani Coelho Boulhosa, Rosana De Freitas |
author_role |
author |
author2 |
Boulhosa, Rosana De Freitas |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Neto, Ernani Coelho Boulhosa, Rosana De Freitas |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Reputation Gastronomy Cooking Communication Uniqueness Gastronomy Reputación Gastronomía Culinaria Comunicación Singularidad Gastronomía Reputação Gastronomia Culinária Comunicação Singularidade Gastronomia |
topic |
Reputation Gastronomy Cooking Communication Uniqueness Gastronomy Reputación Gastronomía Culinaria Comunicación Singularidad Gastronomía Reputação Gastronomia Culinária Comunicação Singularidade Gastronomia |
description |
This paper was designed for two goals. The first one is to build, from the data of the Project Paths of Flavor, an experience on creating a measuring scale for the perception of uniqueness of the cuisine-gastronomic reputation of territories. Secondly, to examine the following assumption: the effect of singularity is reinforced by the perception of expertise in the offer of food from local restaurants and bars. The results were inconclusive, but they raise evidence that counter the assumption. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-09-17 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140 10.15448/1980-3729.2013.2.12140 |
url |
https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140 |
identifier_str_mv |
10.15448/1980-3729.2013.2.12140 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistaseletronicas.pucrs.br/ojs/index.php/revistafamecos/article/view/12140/10022 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da PUCRS - ediPUCRS |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da PUCRS - ediPUCRS |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista FAMECOS; Vol. 20 No. 2 (2013); 521-539 Revista FAMECOS; Vol. 20 Núm. 2 (2013); 521-539 Revista FAMECOS; v. 20 n. 2 (2013); 521-539 1980-3729 1415-0549 10.15448/1980-3729.2013.2 reponame:Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia instname:Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS) instacron:PUC_RS |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS) |
instacron_str |
PUC_RS |
institution |
PUC_RS |
reponame_str |
Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia |
collection |
Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia |
repository.name.fl_str_mv |
Revista FAMECOS: Mídia cultura e tecnologia - Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revistafamecos@gmail.com |
_version_ |
1799128662022291456 |