Filled cookies: the cheaper the higher trans fat content? [Abstract in English]
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Scientia Medica (Porto Alegre. Online) |
Texto Completo: | https://revistaseletronicas.pucrs.br/scientiamedica/article/view/6449 |
Resumo: | Aims: To identify the amount of total fat, saturated fat and Trans fat described on the labels of filled cookies and verify the association between price and quantity of Trans fat. Methods: The sample consisted of 25 filled cookies from four different brands; copying the necessary information from every label. For the results, calculations of descriptive statistics, analysis of variance and correlation of Spearmann were carried out. Results: The results call the attention for the consumption of these cookies, since the average of cookies of two brands presented values close and up to the daily recommendation of Trans (2.0 g) in an average portion of 30g (1.78g and 2.05g), based on a diet of 2000 kilocalories. We have also found a direct relation between price and Trans fat value (p |
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Filled cookies: the cheaper the higher trans fat content? [Abstract in English]Bizcochos rellenos: ¿Cuanto mas baratos mayor tenor de grasa trans?Biscoitos recheados: quanto mais baratos maior teor de gordura trans?COOKIESFATTY ACIDSUNSATURATEDFATSHEART DISEASES/prevention & controlLEGISLATIONFOODFOOD ECONOMICSFOOD COMPOSITIONINDUSTRIALIZED FOODSHYDROGENATION.BISCOITOSÁCIDOS GRAXOS INSATURADOSGORDURAS INSATURADASCARDIOPATIAS/prevenção & controleLEGISLAÇÃO SOBRE ALIMENTOSECONOMIA DOS ALIMENTOSCOMPOSIÇÃO DE ALIMENTOSALIMENTOS INDUSTRIALIZADOSHIDROGENAÇÃO.Aims: To identify the amount of total fat, saturated fat and Trans fat described on the labels of filled cookies and verify the association between price and quantity of Trans fat. Methods: The sample consisted of 25 filled cookies from four different brands; copying the necessary information from every label. For the results, calculations of descriptive statistics, analysis of variance and correlation of Spearmann were carried out. Results: The results call the attention for the consumption of these cookies, since the average of cookies of two brands presented values close and up to the daily recommendation of Trans (2.0 g) in an average portion of 30g (1.78g and 2.05g), based on a diet of 2000 kilocalories. We have also found a direct relation between price and Trans fat value (pObjetivo: identificar la cantidad de grasas totales, saturadas y grasas trans descritas en los rótulos de bizcochos rellenos y verificar la asociación entre el precio y la cantidad de grasas trans. Métodos: La muestra fué compuesta por 25 bizcochos rellenos de cuatro marcas, copiándose de cada rótulo, las informaciones necesárias. Para análise de los resultados fueron efectuados cálculos de estadística descrictiva, analise de variación y correlación de Spearmann. Resultados: Los resultados apuntan a un alerta para el consumo de esos bizcochos, una vez que dos marcas presentaron valores próximos de la recomendación diária de grasas trans (2,0g) en una porción média de 30g (1,78g y 2,05g), con base en una dieta de 2000kcal. Tambíen encontramos asociación significativa en precio y cantidades de grasas trans (pOBJETIVOS: identificar a quantidade de gorduras totais, saturadas e trans descritas nos rótulos de biscoitos recheados e verificar se existe associação entre o preço e a quantidade de gorduras trans. MÉTODOS: a amostra foi composta por 25 pacotes de biscoitos recheados de diferentes tipos e marcas, copiando-se de cada rótulo as informações necessárias. Para análise dos resultados foram efetuados cálculos de estatística descritiva, análise de variância e correlação de Spearmann. RESULTADOS: os resultados apontam uma preocupação no consumo desses biscoitos, uma vez que a média dos biscoitos de duas marcas apresentaram valores próximos e que ultrapassam a recomendação máxima de gorduras trans (2,0g) em uma porção média de 30 g (1,78g e 2,05g), com base em uma dieta de 2000 quilocalorias. Verificou-se também associação positiva entre preço e quantidade de gorduras trans (p menor do que 0,001) e associação inversa entre preço e quantidade de gordura saturada (p=0,003). CONCLUSÕES: quanto maior a quantidade de gorduras trans, menor a quantidade de gordura saturada e menor preço. Sugere-se uma revisão na legislação quanto à inserção da quantidade exata de gorduras trans no rótulo, uma vez que o consumo elevado dessas gorduras está associado a dislipidemias, um fator de risco para doença cardiovascular.Editora da PUCRS - ediPUCRS2011-01-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/scientiamedica/article/view/6449Scientia Medica; Vol. 20 No. 4 (2010); 270-276Scientia Medica; v. 20 n. 4 (2010); 270-2761980-61081806-5562reponame:Scientia Medica (Porto Alegre. Online)instname:Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)instacron:PUC_RSporenghttps://revistaseletronicas.pucrs.br/scientiamedica/article/view/6449/5934https://revistaseletronicas.pucrs.br/scientiamedica/article/view/6449/5935Galdino, Tatiana PizzatoAntunes, Alessandra RosaLamas, Rita CoelhoZingano, Muriel AlvesCruzat, Vinicius FernandesCoutinho, Vanessa FernandesDurgante, Patrícia Chagasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-07-16T12:13:32Zoai:ojs.revistaseletronicas.pucrs.br:article/6449Revistahttps://revistaseletronicas.pucrs.br/scientiamedica/PUBhttps://revistaseletronicas.pucrs.br/scientiamedica/oaiscientiamedica@pucrs.br || editora.periodicos@pucrs.br1980-61081806-5562opendoar:2013-07-16T12:13:32Scientia Medica (Porto Alegre. Online) - Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)false |
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Filled cookies: the cheaper the higher trans fat content? [Abstract in English] Galdino, Tatiana Pizzato COOKIES FATTY ACIDS UNSATURATED FATS HEART DISEASES/prevention & control LEGISLATION FOOD FOOD ECONOMICS FOOD COMPOSITION INDUSTRIALIZED FOODS HYDROGENATION. BISCOITOS ÁCIDOS GRAXOS INSATURADOS GORDURAS INSATURADAS CARDIOPATIAS/prevenção & controle LEGISLAÇÃO SOBRE ALIMENTOS ECONOMIA DOS ALIMENTOS COMPOSIÇÃO DE ALIMENTOS ALIMENTOS INDUSTRIALIZADOS HIDROGENAÇÃO. |
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Aims: To identify the amount of total fat, saturated fat and Trans fat described on the labels of filled cookies and verify the association between price and quantity of Trans fat. Methods: The sample consisted of 25 filled cookies from four different brands; copying the necessary information from every label. For the results, calculations of descriptive statistics, analysis of variance and correlation of Spearmann were carried out. Results: The results call the attention for the consumption of these cookies, since the average of cookies of two brands presented values close and up to the daily recommendation of Trans (2.0 g) in an average portion of 30g (1.78g and 2.05g), based on a diet of 2000 kilocalories. We have also found a direct relation between price and Trans fat value (p |
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