Alimentação como direito social: trajetórias e práticas do comer no Sesc SP (1947-2000)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Fernandes, Alan Dias
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP
Texto Completo: https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/32210
Resumo: This dissertation explores the historical aspects about nutrition and the public policies related to it in Brazil, as well as the way in which Sesc SP has addressed and responds to the social demands related to nutrition. The long-lasting performance of Sesc SP in the field of nutrition reflects historical assimilations and social practices, therefore the researched theme is justified through the recognition, the relevance, and the social and cultural impacts of this social institution. The method adopted starts from a historical perspective, based on bibliographic surveys on nutrition, nourishment, and education. The documental research in the Sesc Memórias of Sesc SP collection analyzed the annual reports of the institution between the years 1947 and 2000, among other documents, which made it possible to analyze Sesc SP's actions regarding nutrition. The research contemplated the creation of the "Restaurante do Comerciário Alcântara Machado" and ended, as a chronological option, with the appearance and elaboration of the so-called "Comedorias", the current concept of nutrition for the institution. As a result, it is hoped that this research will expand and contribute, through its experiences, to the institution itself and to environments such as public education and educational and cultural spaces. In a multidisciplinary way, this research points to nutrition as a universal human right, as a social and cultural practice, considering it in an integral way. Furthermore, by considering the aspects and contexts linked to nutritional policies in Brazil and food education, the research indicated a critical perspective of food and nutrition education as a possible path to food autonomy
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The long-lasting performance of Sesc SP in the field of nutrition reflects historical assimilations and social practices, therefore the researched theme is justified through the recognition, the relevance, and the social and cultural impacts of this social institution. The method adopted starts from a historical perspective, based on bibliographic surveys on nutrition, nourishment, and education. The documental research in the Sesc Memórias of Sesc SP collection analyzed the annual reports of the institution between the years 1947 and 2000, among other documents, which made it possible to analyze Sesc SP's actions regarding nutrition. The research contemplated the creation of the "Restaurante do Comerciário Alcântara Machado" and ended, as a chronological option, with the appearance and elaboration of the so-called "Comedorias", the current concept of nutrition for the institution. As a result, it is hoped that this research will expand and contribute, through its experiences, to the institution itself and to environments such as public education and educational and cultural spaces. In a multidisciplinary way, this research points to nutrition as a universal human right, as a social and cultural practice, considering it in an integral way. Furthermore, by considering the aspects and contexts linked to nutritional policies in Brazil and food education, the research indicated a critical perspective of food and nutrition education as a possible path to food autonomyEsta dissertação investiga os aspectos históricos sobre a alimentação e as políticas públicas a ela relacionadas no Brasil, bem como a maneira com a qual o Sesc SP, respondeu e responde às demandas sociais relativas à alimentação. A longeva atuação do Sesc SP no âmbito da alimentação reflete assimilações e práticas sociais históricas, portanto o tema pesquisado justifica-se por meio do reconhecimento, da relevância e dos impactos sociais e culturais desta instituição social. O método adotado parte de uma perspectiva histórica, com base em levantamentos bibliográficos sobre nutrição, alimentação e educação. A pesquisa documental no acervo do Sesc Memórias do Sesc SP analisou os relatórios anuais da instituição entre os anos de 1947 até 2000, entre outros documentos, que possibilitaram investigar a ação do Sesc SP no que se refere à alimentação. A pesquisa contemplou a criação do Restaurante do Comerciário “Alcântara Machado” e se encerrou, como opção cronológica, com o surgimento e elaboração das chamadas “Comedorias”, o conceito atual de alimentação para a instituição. Com isso, deseja-se que essa pesquisa se expanda e contribua, por meio de suas experiências, com a própria instituição e com ambientes como o do ensino público e de espaços educacionais e culturais. De maneira multidisciplinar, este trabalho aponta a alimentação como um direito universal humano, como prática social e cultural, considerando-a de maneira integral. Além disso, ao considerar os aspectos e contextos ligados às políticas nutricionais no Brasil e à educação alimentar, a pesquisa indicou uma perspectiva crítica da educação voltada para alimentação e nutrição como possível caminho para a autonomia alimentarporPontifícia Universidade Católica de São PauloPrograma de Estudos Pós-Graduados em Educação: CurrículoPUC-SPBrasilFaculdade de EducaçãoCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO::CURRICULOAlimentaçãoCurrículoEducaçãoNutriçãoSesc SPFoodCurriculumEducationNutritionSesc SPAlimentação como direito social: trajetórias e práticas do comer no Sesc SP (1947-2000)info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SPinstname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)instacron:PUC_SPORIGINALAlan Dias Fernandes.pdfapplication/pdf2221287https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/32210/1/Alan%20Dias%20Fernandes.pdfc6337d62567a65d02f6d6819b051aac8MD51TEXTAlan Dias Fernandes.pdf.txtAlan Dias Fernandes.pdf.txtExtracted texttext/plain243833https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/32210/2/Alan%20Dias%20Fernandes.pdf.txt4ce487037f2159cab307110826e8e832MD52THUMBNAILAlan Dias Fernandes.pdf.jpgAlan Dias Fernandes.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1144https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/32210/3/Alan%20Dias%20Fernandes.pdf.jpg59efde3bce622fdd4ee6dd1079ef2cacMD53handle/322102023-04-29 01:05:13.287oai:repositorio.pucsp.br:handle/32210Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://sapientia.pucsp.br/https://sapientia.pucsp.br/oai/requestbngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.bropendoar:2023-04-29T04:05:13Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)false
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