Crimes e relação de consumo: aplicabilidade do processo penal em empreendimentos gastronômicos
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP |
Texto Completo: | https://tede2.pucsp.br/handle/handle/6245 |
Resumo: | This research aims to demonstrate that the Criminal Code and the Consumer Protection (Law 8.078/90) are many times ignored by owners, employees and customers of gastronomic ventures. Since July 2010, all the shops and services in the country are required to keep available for consultation with clients the Code of Consumer Protection, in a conspicuous and easily accessible. The study will classify the probable frauds committed by eating establishments and identifying the penalties that should be imposed on the author in case of noncompliance with the law. Will be checked also the possible use of the Code of Criminal Procedure, Law No. 12.403, of May 4, 2011 amending the provisions of Decree-Law No. 3,689, of October 3, 1941, relating to procedural arrest, bail, temporary freedom and other precautionary measures beyond the application of adequate alternative measures that guide the ways to prevent and deter these crimes, increasing their effectiveness in protecting the consumer. It is also necessary to apply the Criminal Code against any illegal practices committed by entrepreneurs in this sector, that hurt consumer relations and thus identify the standards applicable to food establishments that may charge penalties when these entrepreneurs are not observed |
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Silva, Marco Antonio Marques dahttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4219076A6Monteiro, Nivaldo Aparecido Pedro2016-04-26T20:22:09Z2013-10-312013-10-16Monteiro, Nivaldo Aparecido Pedro. Crimes e relação de consumo: aplicabilidade do processo penal em empreendimentos gastronômicos. 2013. 91 f. Dissertação (Mestrado em Direito) - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2013.https://tede2.pucsp.br/handle/handle/6245This research aims to demonstrate that the Criminal Code and the Consumer Protection (Law 8.078/90) are many times ignored by owners, employees and customers of gastronomic ventures. Since July 2010, all the shops and services in the country are required to keep available for consultation with clients the Code of Consumer Protection, in a conspicuous and easily accessible. The study will classify the probable frauds committed by eating establishments and identifying the penalties that should be imposed on the author in case of noncompliance with the law. Will be checked also the possible use of the Code of Criminal Procedure, Law No. 12.403, of May 4, 2011 amending the provisions of Decree-Law No. 3,689, of October 3, 1941, relating to procedural arrest, bail, temporary freedom and other precautionary measures beyond the application of adequate alternative measures that guide the ways to prevent and deter these crimes, increasing their effectiveness in protecting the consumer. It is also necessary to apply the Criminal Code against any illegal practices committed by entrepreneurs in this sector, that hurt consumer relations and thus identify the standards applicable to food establishments that may charge penalties when these entrepreneurs are not observedEsta pesquisa tem como objetivo demonstrar que o Código Penal e o Código de Defesa do Consumidor (Lei 8.078/90) são por muitas vezes ignorados por proprietários, funcionários e clientes de empreendimentos gastronômicos. Desde julho de 2010, todos os estabelecimentos comerciais e de prestação de serviços do país estão obrigados a manter disponíveis para a consulta dos seus clientes o Código de Defesa do Consumidor, em local visível e de fácil acesso. O estudo irá classificar as prováveis fraudes cometidas por estabelecimentos de alimentação e identificar as penas que devem ser impostas ao autor no caso de descumprimento da lei. Será verificada também a possível utilização do Código de Processo Penal, da Lei nº 12.403, de 4 de maio de 2011 que altera dispositivos do Decreto-Lei nº 3.689, de 3 de outubro de 1941, relativos à prisão processual, fiança, liberdade provisória e demais medidas cautelares além da aplicação das medidas alternativas adequadas, que norteiam os caminhos para evitar e deter estes crimes, alcançando sua eficácia na proteção do consumidor. É necessário também aplicar o Código Penal contra eventuais práticas ilegais cometidas pelos empresários desse setor, que ferem as relações de consumo e assim identificar as normas aplicáveis aos estabelecimentos de alimentação que podem imputar sanções penais aos empreendedores quando tais não forem observadasapplication/pdfhttp://tede2.pucsp.br/tede/retrieve/15187/Nivaldo%20Aparecido%20Pedro%20Monteiro.pdf.jpgporPontifícia Universidade Católica de São PauloPrograma de Estudos Pós-Graduados em DireitoPUC-SPBRFaculdade de DireitoAlimentação seguraEmpreendimentos gastronômicosDefesa do consumidorFood safeGastronomical enterprisesConsumer protectionCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::DIREITOCrimes e relação de consumo: aplicabilidade do processo penal em empreendimentos gastronômicosinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SPinstname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)instacron:PUC_SPTEXTNivaldo Aparecido Pedro Monteiro.pdf.txtNivaldo Aparecido Pedro Monteiro.pdf.txtExtracted texttext/plain190747https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/6245/3/Nivaldo%20Aparecido%20Pedro%20Monteiro.pdf.txt162a55b17402d67c638655c9eeb88235MD53ORIGINALNivaldo Aparecido Pedro Monteiro.pdfapplication/pdf837970https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/6245/1/Nivaldo%20Aparecido%20Pedro%20Monteiro.pdfb0d96d319627e60b89f4b03ca93a3248MD51THUMBNAILNivaldo Aparecido Pedro Monteiro.pdf.jpgNivaldo Aparecido Pedro Monteiro.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1943https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/6245/2/Nivaldo%20Aparecido%20Pedro%20Monteiro.pdf.jpgcc73c4c239a4c332d642ba1e7c7a9fb2MD52handle/62452022-08-22 18:11:48.507oai:repositorio.pucsp.br:handle/6245Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://sapientia.pucsp.br/https://sapientia.pucsp.br/oai/requestbngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.bropendoar:2022-08-22T21:11:48Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)false |
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