Allergic Contact Cheilitis to Food Additives

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gouveia, Ana Isabel
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Lopes, L., Correia, T.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557
Resumo: Food additives are used intentionally to modify food properties. Sulfites are used in food industry due to its antibacterial action, prevention of oxidation and inhibition of enzymatic and nonenzymatic browning discoloration of food during the process of preparation, distribution and storage. Gallates are used as antioxidants both in food and cosmetics. We report the case of a 36 years-old patient with allergic contact cheilitis to sodium metabisulfite (E223) found in a fruit salad, possibly perpetuated by the antioxidants in her lipsticks.
id RCAP_02003ab5999adedcc46531c74af495e7
oai_identifier_str oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Allergic Contact Cheilitis to Food AdditivesQueilite de Contacto alérgica a aditivos alimentaresAntioxidantsCheilitisCosmeticsDermatitisAllergic ContactFood AdditivesFood PreservativesPropyl GallateSulfitesAditivos AlimentaresAntioxidantesConservantes de AlimentosCosméticaDermatite Alérgica de ContactoGalato de PropilaQueiliteSulfitosFood additives are used intentionally to modify food properties. Sulfites are used in food industry due to its antibacterial action, prevention of oxidation and inhibition of enzymatic and nonenzymatic browning discoloration of food during the process of preparation, distribution and storage. Gallates are used as antioxidants both in food and cosmetics. We report the case of a 36 years-old patient with allergic contact cheilitis to sodium metabisulfite (E223) found in a fruit salad, possibly perpetuated by the antioxidants in her lipsticks.Os aditivos alimentares, em que se incluem os sulfitos e os galatos, modificam intencionalmente as propriedades dos alimentos. A utilização dos sulfitos na indústria alimentar deve-se à sua acção antibacteriana, prevenção da oxidação e inibição do escurecimento enzimático e não-enzimático durante os processos de preparação, distribuição e armazenamento dos alimentos. Os galatos são utilizados tanto na indústria alimentar como em cosméticos. Descrevemos o caso de uma doente de 36 anos com um quadro de queilite de contacto alérgica atribuída ao metabissulfito de sódio (E223) de uma salada de fruta comercializada possivelmente perpetuada por alergia de contacto a galatos presentes nos batons utilizados.Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia2016-08-03T00:00:00Zjournal articleinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557Journal of the Portuguese Society of Dermatology and Venereology; Vol 74 No 2 (2016): Abril / Junho; 191-193Revista da Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia; v. 74 n. 2 (2016): Abril / Junho; 191-1932182-24092182-2395reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557https://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557/409Gouveia, Ana IsabelLopes, L.Correia, T.info:eu-repo/semantics/openAccess2022-10-06T12:34:57Zoai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:10:56.980884Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
Queilite de Contacto alérgica a aditivos alimentares
title Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
spellingShingle Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
Gouveia, Ana Isabel
Antioxidants
Cheilitis
Cosmetics
Dermatitis
Allergic Contact
Food Additives
Food Preservatives
Propyl Gallate
Sulfites
Aditivos Alimentares
Antioxidantes
Conservantes de Alimentos
Cosmética
Dermatite Alérgica de Contacto
Galato de Propila
Queilite
Sulfitos
title_short Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
title_full Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
title_fullStr Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
title_full_unstemmed Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
title_sort Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
author Gouveia, Ana Isabel
author_facet Gouveia, Ana Isabel
Lopes, L.
Correia, T.
author_role author
author2 Lopes, L.
Correia, T.
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Gouveia, Ana Isabel
Lopes, L.
Correia, T.
dc.subject.por.fl_str_mv Antioxidants
Cheilitis
Cosmetics
Dermatitis
Allergic Contact
Food Additives
Food Preservatives
Propyl Gallate
Sulfites
Aditivos Alimentares
Antioxidantes
Conservantes de Alimentos
Cosmética
Dermatite Alérgica de Contacto
Galato de Propila
Queilite
Sulfitos
topic Antioxidants
Cheilitis
Cosmetics
Dermatitis
Allergic Contact
Food Additives
Food Preservatives
Propyl Gallate
Sulfites
Aditivos Alimentares
Antioxidantes
Conservantes de Alimentos
Cosmética
Dermatite Alérgica de Contacto
Galato de Propila
Queilite
Sulfitos
description Food additives are used intentionally to modify food properties. Sulfites are used in food industry due to its antibacterial action, prevention of oxidation and inhibition of enzymatic and nonenzymatic browning discoloration of food during the process of preparation, distribution and storage. Gallates are used as antioxidants both in food and cosmetics. We report the case of a 36 years-old patient with allergic contact cheilitis to sodium metabisulfite (E223) found in a fruit salad, possibly perpetuated by the antioxidants in her lipsticks.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-08-03T00:00:00Z
dc.type.driver.fl_str_mv journal article
info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557
oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557
url https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557
identifier_str_mv oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557
https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557
https://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557/409
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia
dc.source.none.fl_str_mv Journal of the Portuguese Society of Dermatology and Venereology; Vol 74 No 2 (2016): Abril / Junho; 191-193
Revista da Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia; v. 74 n. 2 (2016): Abril / Junho; 191-193
2182-2409
2182-2395
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799130565837848576