Allergic Contact Cheilitis to Food Additives
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557 |
Resumo: | Food additives are used intentionally to modify food properties. Sulfites are used in food industry due to its antibacterial action, prevention of oxidation and inhibition of enzymatic and nonenzymatic browning discoloration of food during the process of preparation, distribution and storage. Gallates are used as antioxidants both in food and cosmetics. We report the case of a 36 years-old patient with allergic contact cheilitis to sodium metabisulfite (E223) found in a fruit salad, possibly perpetuated by the antioxidants in her lipsticks. |
id |
RCAP_02003ab5999adedcc46531c74af495e7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Allergic Contact Cheilitis to Food AdditivesQueilite de Contacto alérgica a aditivos alimentaresAntioxidantsCheilitisCosmeticsDermatitisAllergic ContactFood AdditivesFood PreservativesPropyl GallateSulfitesAditivos AlimentaresAntioxidantesConservantes de AlimentosCosméticaDermatite Alérgica de ContactoGalato de PropilaQueiliteSulfitosFood additives are used intentionally to modify food properties. Sulfites are used in food industry due to its antibacterial action, prevention of oxidation and inhibition of enzymatic and nonenzymatic browning discoloration of food during the process of preparation, distribution and storage. Gallates are used as antioxidants both in food and cosmetics. We report the case of a 36 years-old patient with allergic contact cheilitis to sodium metabisulfite (E223) found in a fruit salad, possibly perpetuated by the antioxidants in her lipsticks.Os aditivos alimentares, em que se incluem os sulfitos e os galatos, modificam intencionalmente as propriedades dos alimentos. A utilização dos sulfitos na indústria alimentar deve-se à sua acção antibacteriana, prevenção da oxidação e inibição do escurecimento enzimático e não-enzimático durante os processos de preparação, distribuição e armazenamento dos alimentos. Os galatos são utilizados tanto na indústria alimentar como em cosméticos. Descrevemos o caso de uma doente de 36 anos com um quadro de queilite de contacto alérgica atribuída ao metabissulfito de sódio (E223) de uma salada de fruta comercializada possivelmente perpetuada por alergia de contacto a galatos presentes nos batons utilizados.Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia2016-08-03T00:00:00Zjournal articleinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557Journal of the Portuguese Society of Dermatology and Venereology; Vol 74 No 2 (2016): Abril / Junho; 191-193Revista da Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia; v. 74 n. 2 (2016): Abril / Junho; 191-1932182-24092182-2395reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557https://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557/409Gouveia, Ana IsabelLopes, L.Correia, T.info:eu-repo/semantics/openAccess2022-10-06T12:34:57Zoai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:10:56.980884Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives Queilite de Contacto alérgica a aditivos alimentares |
title |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives |
spellingShingle |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives Gouveia, Ana Isabel Antioxidants Cheilitis Cosmetics Dermatitis Allergic Contact Food Additives Food Preservatives Propyl Gallate Sulfites Aditivos Alimentares Antioxidantes Conservantes de Alimentos Cosmética Dermatite Alérgica de Contacto Galato de Propila Queilite Sulfitos |
title_short |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives |
title_full |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives |
title_fullStr |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives |
title_full_unstemmed |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives |
title_sort |
Allergic Contact Cheilitis to Food Additives |
author |
Gouveia, Ana Isabel |
author_facet |
Gouveia, Ana Isabel Lopes, L. Correia, T. |
author_role |
author |
author2 |
Lopes, L. Correia, T. |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gouveia, Ana Isabel Lopes, L. Correia, T. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Antioxidants Cheilitis Cosmetics Dermatitis Allergic Contact Food Additives Food Preservatives Propyl Gallate Sulfites Aditivos Alimentares Antioxidantes Conservantes de Alimentos Cosmética Dermatite Alérgica de Contacto Galato de Propila Queilite Sulfitos |
topic |
Antioxidants Cheilitis Cosmetics Dermatitis Allergic Contact Food Additives Food Preservatives Propyl Gallate Sulfites Aditivos Alimentares Antioxidantes Conservantes de Alimentos Cosmética Dermatite Alérgica de Contacto Galato de Propila Queilite Sulfitos |
description |
Food additives are used intentionally to modify food properties. Sulfites are used in food industry due to its antibacterial action, prevention of oxidation and inhibition of enzymatic and nonenzymatic browning discoloration of food during the process of preparation, distribution and storage. Gallates are used as antioxidants both in food and cosmetics. We report the case of a 36 years-old patient with allergic contact cheilitis to sodium metabisulfite (E223) found in a fruit salad, possibly perpetuated by the antioxidants in her lipsticks. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-08-03T00:00:00Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
journal article info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557 oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557 |
url |
https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557 |
identifier_str_mv |
oai:ojs.revista.spdv.com.pt:article/557 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557 https://doi.org/10.29021/spdv.74.2.557 https://revista.spdv.com.pt/index.php/spdv/article/view/557/409 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia |
dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of the Portuguese Society of Dermatology and Venereology; Vol 74 No 2 (2016): Abril / Junho; 191-193 Revista da Sociedade Portuguesa de Dermatologia e Venereologia; v. 74 n. 2 (2016): Abril / Junho; 191-193 2182-2409 2182-2395 reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130565837848576 |