Changes of food habits in school-aged children and adolescents

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Fonseca, Sandra Celina
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Mourão-Carvalhal, Maria Isabel, Coelho, Eduarda Castro
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: https://doi.org/10.34620/eduser.v9i1.92
Resumo: The aim of this study is to compare the food pattern of students who attend different school grades. The sample consisted of 529 adolescents with 13.32(±1.59) years, from a Portuguese public school. Obesity was calculated using BMI. A questionnaire was applied to collect information on the food pattern. The chi-square test was used to compare the two groups. The overall prevalence of overweight + obesity was 22.8%. The group that attended 5th and 6th grades present a higher prevalence of overweight +obesity in (27.9% versus 18.9%, p=.015). Older students skip more meals (breakfast p=.000, lunch p=.009, dinner p=.015), drink more soft drinks (p=.046) and alcoholic drinks (p=.001). Consumption of sweets, fruit, vegetables and milk, are no statistically significant differences between grades. In conclusion, there is a deterioration of an unhealthy food pattern in the passage from the 5th and 6th grades to the 7th, 8th and 9th grades.
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spelling Changes of food habits in school-aged children and adolescentsAlteração de hábitos alimentares em crianças e adolescentes em idade escolarFood pattern; Nutrition; Obesity.Padrão alimentar; Nutrição; Obesidade.The aim of this study is to compare the food pattern of students who attend different school grades. The sample consisted of 529 adolescents with 13.32(±1.59) years, from a Portuguese public school. Obesity was calculated using BMI. A questionnaire was applied to collect information on the food pattern. The chi-square test was used to compare the two groups. The overall prevalence of overweight + obesity was 22.8%. The group that attended 5th and 6th grades present a higher prevalence of overweight +obesity in (27.9% versus 18.9%, p=.015). Older students skip more meals (breakfast p=.000, lunch p=.009, dinner p=.015), drink more soft drinks (p=.046) and alcoholic drinks (p=.001). Consumption of sweets, fruit, vegetables and milk, are no statistically significant differences between grades. In conclusion, there is a deterioration of an unhealthy food pattern in the passage from the 5th and 6th grades to the 7th, 8th and 9th grades.Foi objetivo conhecer as diferenças no padrão alimentar de estudantes que frequentam diferentes ciclos de estudo do ensino básico (2º e 3º ciclos do ensino básico). A amostra foi constituída por 529 adolescentes com13,32 (±1,59) anos, de numa escola pública portuguesa. A obesidade foi calculada através do IMC. Para recolher informação do padrão alimentar aplicou-se um questionário. O teste do Qui-Quadrado utilizou-se na comparação entre grupos. A prevalência de excesso de peso/obesidade foi de 22,8%. Verificou-se uma maior prevalência de excesso de peso/obesidade no 2º ciclo (27,9% versus 18,9%, p=.015). Os estudantes mais velhos saltam mais refeições (primeiro-almoço p=.000, almoço p=.009, jantar p=.015), bebem mais refrigerantes (p=.046) e bebidas alcoólicas (p=.001). Quanto ao consumo de doces, fruta, vegetais e leite, não se observam diferenças estatisticamente significativas, entre os ciclos. Concluindo, verifica-se uma degradação do padrão alimentar na passagem do 2º para o 3º ciclos do ensino básicoInstituto Politécnico de Bragança2017-12-05info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://doi.org/10.34620/eduser.v9i1.92https://doi.org/10.34620/eduser.v9i1.92EduSer; Vol. 9 No. 1 (2017): Eduser - Revista de Educação; 42-52Eduser - revista de Educação; v. 9 n. 1 (2017): Eduser - Revista de Educação; 42-52EduSer; Vol. 9 N.º 1 (2017): Eduser - Revista de Educação; 42-522183-038X1645-4774reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://eduser.ipb.pt/index.php/eduser/article/view/92https://eduser.ipb.pt/index.php/eduser/article/view/92/82Direitos de Autor (c) 2017 Eduser - Revista de Educaçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessFonseca, Sandra CelinaMourão-Carvalhal, Maria IsabelCoelho, Eduarda Castro2023-02-18T06:01:33Zoai:eduser.ipb.pt:article/92Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:46:51.916903Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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