A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Ana Carla Matos
Data de Publicação: 2010
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/2459
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_33bfe632e66e0db3c5afd0881ca9102f
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/2459
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenesListeria monocytogenesPFGEPFAvirulencerefrigerationMestrado em Engenharia Alimentar - Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaListeria monocytogenes is a bacterial foodborne pathogen able to grow at refrigeration temperatures. In this work, in order to evaluate the effect of cooling on the virulence of this bacterium, under conditions of absence of growth, the effect of storage time at 7 ºC (0, 1, 7 and 30 days) in 17 isolates and two reference strains for virulence was investigated. The isolates from different sources were characterized by PFGE and their pathogenicity was assessed with plaque-forming assays in HT-29 cell monolayers. The virulence potential of the strains was expressed as the mean value of the logarithms of the number of plaques formed (log PFA). The subtyping of the isolates by PFGE showed that the isolates selected to study the effect of this cooling temperature on the virulence, showed a high genetic diversity. The results indicated a decrease in virulence after cooling in all strains, although the time dependence appeared to be a strain effect. Maintenance of virulent strains of L. monocytogenes in chilled food matrices, able to prevent its growth, may cause a significant decrease of its original virulence, and consequently a reduced risk to consumer health.Brito, Maria Luísa de CastroRepositório da Universidade de LisboaSilva, Ana Carla Matos2010-11-11T16:17:57Z20102010-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/2459porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:33:39Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/2459Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:50:27.607632Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
title A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
spellingShingle A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
Silva, Ana Carla Matos
Listeria monocytogenes
PFGE
PFA
virulence
refrigeration
title_short A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
title_full A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
title_fullStr A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
title_full_unstemmed A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
title_sort A influência do tempo de refrigeração na virulência inicial de Listeria monocytogenes
author Silva, Ana Carla Matos
author_facet Silva, Ana Carla Matos
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Brito, Maria Luísa de Castro
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Ana Carla Matos
dc.subject.por.fl_str_mv Listeria monocytogenes
PFGE
PFA
virulence
refrigeration
topic Listeria monocytogenes
PFGE
PFA
virulence
refrigeration
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-11-11T16:17:57Z
2010
2010-01-01T00:00:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/2459
url http://hdl.handle.net/10400.5/2459
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1817552096953630720