Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Teles, Ana Isabel de Sousa
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/5681
Resumo: Mestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do Porto
id RCAP_45207ea80cff2d5f2524e5414710da07
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5681
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanolspoilage acid lactic bacteriathermal inactivationD-valuesZ-valueswinepasteurizationMestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do PortoThe objective of this work was to determine the thermal resistances of various lactic acid bacteria, eventually responsible for spoiling wines, allowing to quantify the pasteurization treatments applicable at industrial level. This work consisted in the study of five strains of lactic acid bacteria: Lactobacillus mali, Lactobacillus hilgardii, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides and Oenococcus oeni, representative of the diversity of lactic acid bacteria usually found in wine. The thermal death assays were performed in synthetic medium with 10% (v/v) ethanol, and tested at temperatures between 38ºC and 46ºC. Through the tested temperatures the strains’s D-values (time to reduce 90% of population) were calculated. The D values varied from 8.3 minutes (D44) for Lactobacillus mali, and 36.6 minutes (D46) for Oenococcus oeni. The Z-values were 5.3ºC; 5ºC; 3.2ºC; 3.2ºC and 2.5ºC for Oenococcus oeni, Lactobacillus hilgardii, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus mali, Lactobacillus plantarum, respectively. With these values, industrial processes requiring a 6 D reduction conducted at about 60ºC for one second, are more than sufficient to guarantee the inactivation of contaminating lactic acid bacteria in the wineISA/UTLMalfeito Ferreira, ManuelSantos, Sara CorreiaRepositório da Universidade de LisboaTeles, Ana Isabel de Sousa2013-06-17T14:58:02Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5681porTeles, A.I.S. - Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol. Lisboa: ISA, 2013info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:32Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5681Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:53:08.354133Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
title Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
spellingShingle Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
Teles, Ana Isabel de Sousa
spoilage acid lactic bacteria
thermal inactivation
D-values
Z-values
wine
pasteurization
title_short Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
title_full Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
title_fullStr Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
title_full_unstemmed Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
title_sort Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol
author Teles, Ana Isabel de Sousa
author_facet Teles, Ana Isabel de Sousa
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Malfeito Ferreira, Manuel
Santos, Sara Correia
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Teles, Ana Isabel de Sousa
dc.subject.por.fl_str_mv spoilage acid lactic bacteria
thermal inactivation
D-values
Z-values
wine
pasteurization
topic spoilage acid lactic bacteria
thermal inactivation
D-values
Z-values
wine
pasteurization
description Mestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do Porto
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-06-17T14:58:02Z
2013
2013-01-01T00:00:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/5681
url http://hdl.handle.net/10400.5/5681
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Teles, A.I.S. - Inactivação térmica de bactérias lácticas em meio de elevado teor de etanol. Lisboa: ISA, 2013
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131007027249152