Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Chiché, Avril Flores
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/4128
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_48ed6bc248ee2d8245386d76835d7660
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4128
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitariafresh fruit marblesgelling agentsedible coatingspectinscarrageenanslocust bean gumMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe aim of this work was the development of an appealing fresh fruit translucent candy, with gelling agents, alternative to the natural fruit pectin. Three fruit gel formulations were developed, named Fresh Fruits Marbles (FFM), two apple based and one lemon juice based. These were inspired on the traditional French patisserie products Patê de Fruits. At first, high methoxyl (HM) pectin (1.5%) was used as a gelling agent and at second a mixture of iota carrageenan/locust bean gum (1.5% /1.5 %) were used. The edible coatings were sucrose, olive oil and HM citrus pectin coating (3%). HM pectin (2%) was used in the formulation of gel translucent. The coatings were: HM pectin (3%), carboxymethyl cellulose (1%) and iota carrageenan (1%). The characterization analysis was focused on chemical (pH, humidity, aw, total soluble solids), physical (texture and color) and microbiologic characteristics (mold and yeast counting). The iota carrageenan/locust bean gum mix, in the gel on the Apple based FFM, promoted a more elastic texture. The sugar coating is the one that best preserves the FFM. Pectin HM (3%) coating on lemon juice based FFM promoted an increase in hardness. All developed FFM looked and tasted well – a promising product.ISA/UTLSousa, Isabel Maria Nunes deDias, João Jorge MestreRepositório da Universidade de LisboaChiché, Avril Flores2012-03-21T14:22:57Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4128porChiché, Avril Flores - Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:08Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4128Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:51.077112Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
title Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
spellingShingle Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
Chiché, Avril Flores
fresh fruit marbles
gelling agents
edible coatings
pectins
carrageenans
locust bean gum
title_short Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
title_full Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
title_fullStr Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
title_full_unstemmed Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
title_sort Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria
author Chiché, Avril Flores
author_facet Chiché, Avril Flores
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Sousa, Isabel Maria Nunes de
Dias, João Jorge Mestre
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Chiché, Avril Flores
dc.subject.por.fl_str_mv fresh fruit marbles
gelling agents
edible coatings
pectins
carrageenans
locust bean gum
topic fresh fruit marbles
gelling agents
edible coatings
pectins
carrageenans
locust bean gum
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2011-01-01T00:00:00Z
2012-03-21T14:22:57Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/4128
url http://hdl.handle.net/10400.5/4128
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Chiché, Avril Flores - Fresh fruit marbles: desenvolvimento de um produto inovador para confeitaria. Lisboa: ISA, 2011
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799130994328993792