Rubus sellowii Cham. & Schlitdl. (Rosaceae) fruit nutritional potential characterization

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Teixeira, M.
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Altmayer, T., Bruxel, F., Orlandi, C.R., Moura, N.F. de, Afonso, C.N., Ethur, E.M., Hoehne, L., Freitas, E.M. de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.8/5075
Resumo: The aim of this study was to know the physical, chemical and nutritional characteristics of Rubus sellowii (Rosaceae) fruits, known as blackberry, native plant mainly to Rio Grande do Sul State (RS), Brazil. For this, three different populations of this plant were selected and the fruits were analyzed through moisture, ash, titratable acidity, pH, lipids, fibers, carbohydrates, proteins, carotenoids, lycopene, ascorbic acid, aminogram and in vitro digestibility. Fruits showed high acidity (3.28 percent), ash and protein (1.02 and 0.93 percent) and higher ascorbic acid (38.43 mg per 100 g) if compared to Rubus cultivars. Due to Rubus sellowii nutritional properties, they provide benefits to human health.
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spelling Rubus sellowii Cham. & Schlitdl. (Rosaceae) fruit nutritional potential characterizationRubus sellowii Cham. & Schlitdl. (Rosaceae) caracterização do potencial nutricional de frutasFunctional foodBlackberryHealthy food consumption.The aim of this study was to know the physical, chemical and nutritional characteristics of Rubus sellowii (Rosaceae) fruits, known as blackberry, native plant mainly to Rio Grande do Sul State (RS), Brazil. For this, three different populations of this plant were selected and the fruits were analyzed through moisture, ash, titratable acidity, pH, lipids, fibers, carbohydrates, proteins, carotenoids, lycopene, ascorbic acid, aminogram and in vitro digestibility. Fruits showed high acidity (3.28 percent), ash and protein (1.02 and 0.93 percent) and higher ascorbic acid (38.43 mg per 100 g) if compared to Rubus cultivars. Due to Rubus sellowii nutritional properties, they provide benefits to human health.O objetivo deste estudo foi conhecer as características físicas, químicas e nutricionais de frutos de Rubus sellowii (Rosáceas), conhecida como amora-preta, planta nativa principalmente do Rio Grande do Sul (RS), Brasil. Para isso, foram selecionadas três populações diferentes desta planta e frutas foram analisadas por meio de umidade, cinza, acidez titulável, pH, lipídios, fibras, carboidratos, proteínas, carotenóides, licopeno, ácido ascórbico, aminograma e digestibilidade in vitro. As frutas apresentaram alta acidez (3,28 g por cento), cinzas e proteínas (1,02 e 0,93 g por cento) e maior ácido ascórbico (38,43 mg por 100 g) em comparação com as cultivares Rubus. Devido às propriedades nutricionais de Rubus sellowii, elas proporcionam benefícios para a saúde humana.IC-OnlineTeixeira, M.Altmayer, T.Bruxel, F.Orlandi, C.R.Moura, N.F. deAfonso, C.N.Ethur, E.M.Hoehne, L.Freitas, E.M. de2020-08-12T14:29:48Z20192019-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.8/5075engTeixeira, M., Altmayer, T., Bruxel, F., Orlandi, C. R., Moura, N. F., Afonso, C. N., Ethur, E. M., Hoehne, L., & Freitas, E. M. (2019). Rubus sellowii Cham. & Schlitdl. (Rosaceae) fruit nutritional potential characterization. Brazilian journal of biology = Revista brasleira de biologia, 79(3), 510–515. https://doi.org/10.1590/1519-6984.1864351678-437510.1590/1519-6984.186435info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2024-01-17T15:50:34Zoai:iconline.ipleiria.pt:10400.8/5075Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-20T01:48:45.713087Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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