Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/5349 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_4a3d45fec9dfac855ca35c1e376220ea |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5349 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratadoextracted olive pomacephenolic compoundsDebaryomyces hanseniidetoxificationhemicellulosic hydrolysatexylitolMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe extracted olive pomace (EOP) is the by-product of the olive pomace oil extraction industry, currently used in low value energy applications. In this work, it was studied the valorisation of hemicellulosic fraction of this material to development of the production of pentose-rich hydrolysates for subsequent bioconversion into xylitol. Given the high content of phenolic compounds, some high value-added, it was studied the aqueous pre-extraction (APE). The optimum conditions for APE were found at 100 ºC, 60 min and a liquid to solid ratio (LSR) of 5 g·g-1. To obtain hemicellulosic hydrolysates, it was studied for both APE-treated and untreated EOP using dilute sulphuric acid (3.5%, w/w) at 130ºC for 130 min at different LSR (3, 4 and 5). The hydrolysates obtained were detoxified using different methods which include the adsorption to NaOH and HCl activated charcoal, anionic resins, concentration by evaporation and membranes (nanofiltration). The impact of hydrolysis LSR, detoxification method and supplementation on xylitol production by the yeast D. hansenii, was evaluated. Nanofiltration was the method that enabled the highest removal of inhibitors. The highest xylitol volumetric productivity was 0.30 g·L-1·h-1 (yield 0.42 g·g-1) was obtained for resin-detoxified hydrolysates (pH 5.5). The highest yield, 0.57 g·g-1, was obtained for nanofiltration detoxified hydrolysates supplemented with corn steep liquor, a low-cost supplement with economic advantagesISA/UTLCarvalheiro, FlorbelaMartins, Maria Luísa LouroRepositório da Universidade de LisboaMorais, Ana Rita Colaço2013-03-13T10:21:48Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5349porMorais, A.R.C. - Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado. Lisboa: ISA, 2012,132 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:16Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5349Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:55.107349Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado |
title |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado |
spellingShingle |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado Morais, Ana Rita Colaço extracted olive pomace phenolic compounds Debaryomyces hansenii detoxification hemicellulosic hydrolysate xylitol |
title_short |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado |
title_full |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado |
title_fullStr |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado |
title_full_unstemmed |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado |
title_sort |
Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado |
author |
Morais, Ana Rita Colaço |
author_facet |
Morais, Ana Rita Colaço |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Carvalheiro, Florbela Martins, Maria Luísa Louro Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Morais, Ana Rita Colaço |
dc.subject.por.fl_str_mv |
extracted olive pomace phenolic compounds Debaryomyces hansenii detoxification hemicellulosic hydrolysate xylitol |
topic |
extracted olive pomace phenolic compounds Debaryomyces hansenii detoxification hemicellulosic hydrolysate xylitol |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2012-01-01T00:00:00Z 2013-03-13T10:21:48Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/5349 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/5349 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Morais, A.R.C. - Otimização de meios de cultura para a produção de xilitol com base em hidrolisados hemicelulósicos de bagaço de azeitona extratado. Lisboa: ISA, 2012,132 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131005244669952 |