Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pinto, Rita Martins
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/11157
Resumo: Mestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_4ca5b98318b00e97da6467f448d195f3
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/11157
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substratoblueberrieschilling hourssubstratepot productiongreenhouse conditionsoutdoorsMestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de AgronomiaIn recent years in Portugal the blueberry area has increased, making it necessary to develop and optimize the existing production technologies. Blueberries are plants that have different needs in chilling hours, depending on the type of cultivar. The production in substrate has increased not only worldwide but also in Portugal. The effect of chilling hours, different substrates and pot size on growth and yield was studied. Two experiments were made in southwest alentejo. In the first experiment, the cultivars used were Legacy, Duke and Elizabeth which were submitted to different periods of chilling hours (from 504 to 1128 hours). After the treatments they continued their development outdoors. The results showed that ‘Legacy’ behaves like a southern highbush and is the cultivar best adapted to the southwest alentejo climate. The cultivars Duke and Elizabeth did not perform well considering all chilling treatments and are not adapted to this climate. In the second experiment two pot sizes (25 L and 15 L) and two different substrates were tested for the growth of one year old plants of cultivar Paloma. There were no statistical significant differences in both types of pots and substrates, plants increased, in eight months, about 800 g dry matter weightISA/ULOliveira, Pedro Nogueira BrásOliveira, Cristina Maria Moniz SimõesRepositório da Universidade de LisboaPinto, Rita Martins2016-03-09T10:05:13Z20152015-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/11157TID:201921219porPinto, R.M. - Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato. Lisboa: ISA, 2015, 82 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:41:25Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/11157Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:57:29.441747Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
title Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
spellingShingle Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
Pinto, Rita Martins
blueberries
chilling hours
substrate
pot production
greenhouse conditions
outdoors
title_short Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
title_full Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
title_fullStr Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
title_full_unstemmed Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
title_sort Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato
author Pinto, Rita Martins
author_facet Pinto, Rita Martins
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Oliveira, Pedro Nogueira Brás
Oliveira, Cristina Maria Moniz Simões
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Pinto, Rita Martins
dc.subject.por.fl_str_mv blueberries
chilling hours
substrate
pot production
greenhouse conditions
outdoors
topic blueberries
chilling hours
substrate
pot production
greenhouse conditions
outdoors
description Mestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015
2015-01-01T00:00:00Z
2016-03-09T10:05:13Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/11157
TID:201921219
url http://hdl.handle.net/10400.5/11157
identifier_str_mv TID:201921219
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Pinto, R.M. - Melhoria das técnicas culturais na produção de mirtilo em substrato. Lisboa: ISA, 2015, 82 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131058336169984