Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pataco, Inês Maria
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Lidon, Fernando Cebola, Ramos, Inês, Oliveira, Karliana, Guerra, Mauro, Pessoa, Maria Fernanda, Carvalho, Maria Luisa, Ramalho, José Cochicho, Leitão, António Eduardo, Santos, José Paulo, Campos, Paula Scotti, Silva, Maria Manuela, Pais, Isabel P., Reboredo, Fernando Henrique
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10362/169580
Resumo: Sem PDF.
id RCAP_570860e99b29afa93a28775d55eada56
oai_identifier_str oai:run.unl.pt:10362/169580
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrientsBiofortificationdurum wheatmineral kineticsnutrients accumulationEcology, Evolution, Behavior and SystematicsPlant ScienceSem PDF.Durum wheat (Triticum turgidum L. ssp. durum (Desf.) Husnot) was grown under conditions to promote mineral biofortification at the grain level. Along plant development, biomass accumulation and the kinetics of nutrients accumulation were assessed, identifying the nutrient fluxes of roots and shoots, and the timescale constraints of crop biofortification. Plants were grown under environmentally controlled conditions, submitted to four increasing concentrations of nutrient solutions (1-, 2-, 4- and 6-fold) of micro-(Fe, Zn, Cu and Mn) and macronutrients (Ca, K, P and Mg). The threshold of mineral toxicity was not reached as evaluated through plant biomass accumulation, but considering grain yield, the twofold nutrient concentration was the best treatment for biofortification. In the different treatments, the contents and the mineral unrests of roots uptake and shoots translocation varied, at different magnitudes and trends, before the onset of booting and from the physiological maturity onwards. Except for Cu, all mineral nutrients were mainly detected in the bran and embryo of the grains; therefore, the production of biofortified pasta for human consumption requires the use of integral semolina.GeoBioTec - Geobiociências, Geoengenharias e GeotecnologiasDCT - Departamento de Ciências da TerraLIBPhys-UNLDF – Departamento de FísicaRUNPataco, Inês MariaLidon, Fernando CebolaRamos, InêsOliveira, KarlianaGuerra, MauroPessoa, Maria FernandaCarvalho, Maria LuisaRamalho, José CochichoLeitão, António EduardoSantos, José PauloCampos, Paula ScottiSilva, Maria ManuelaPais, Isabel P.Reboredo, Fernando Henrique2024-07-12T22:13:03Z20172017-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article12application/pdfhttp://hdl.handle.net/10362/169580engPataco, I. M., Lidon, F. C., Ramos, I., Oliveira, K., Guerra, M., Pessoa, M. F., Carvalho, M. L., Ramalho, J. C., Leitão, A. E., Santos, J. P., Campos, P. S., Silva, M. M., Pais, I. P., & Reboredo, F. H. (2017). Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients. Journal Of Plant Interactions, 12(1), 39-50. https://doi.org/10.1080/17429145.2016.12780491742-9145PURE: 2514069https://doi.org/10.1080/17429145.2016.1278049info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2024-09-09T01:39:01Zoai:run.unl.pt:10362/169580Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openairemluisa.alvim@gmail.comopendoar:71602024-09-09T01:39:01Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
title Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
spellingShingle Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
Pataco, Inês Maria
Biofortification
durum wheat
mineral kinetics
nutrients accumulation
Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Plant Science
title_short Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
title_full Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
title_fullStr Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
title_full_unstemmed Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
title_sort Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients
author Pataco, Inês Maria
author_facet Pataco, Inês Maria
Lidon, Fernando Cebola
Ramos, Inês
Oliveira, Karliana
Guerra, Mauro
Pessoa, Maria Fernanda
Carvalho, Maria Luisa
Ramalho, José Cochicho
Leitão, António Eduardo
Santos, José Paulo
Campos, Paula Scotti
Silva, Maria Manuela
Pais, Isabel P.
Reboredo, Fernando Henrique
author_role author
author2 Lidon, Fernando Cebola
Ramos, Inês
Oliveira, Karliana
Guerra, Mauro
Pessoa, Maria Fernanda
Carvalho, Maria Luisa
Ramalho, José Cochicho
Leitão, António Eduardo
Santos, José Paulo
Campos, Paula Scotti
Silva, Maria Manuela
Pais, Isabel P.
Reboredo, Fernando Henrique
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv GeoBioTec - Geobiociências, Geoengenharias e Geotecnologias
DCT - Departamento de Ciências da Terra
LIBPhys-UNL
DF – Departamento de Física
RUN
dc.contributor.author.fl_str_mv Pataco, Inês Maria
Lidon, Fernando Cebola
Ramos, Inês
Oliveira, Karliana
Guerra, Mauro
Pessoa, Maria Fernanda
Carvalho, Maria Luisa
Ramalho, José Cochicho
Leitão, António Eduardo
Santos, José Paulo
Campos, Paula Scotti
Silva, Maria Manuela
Pais, Isabel P.
Reboredo, Fernando Henrique
dc.subject.por.fl_str_mv Biofortification
durum wheat
mineral kinetics
nutrients accumulation
Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Plant Science
topic Biofortification
durum wheat
mineral kinetics
nutrients accumulation
Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Plant Science
description Sem PDF.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017
2017-01-01T00:00:00Z
2024-07-12T22:13:03Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10362/169580
url http://hdl.handle.net/10362/169580
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv Pataco, I. M., Lidon, F. C., Ramos, I., Oliveira, K., Guerra, M., Pessoa, M. F., Carvalho, M. L., Ramalho, J. C., Leitão, A. E., Santos, J. P., Campos, P. S., Silva, M. M., Pais, I. P., & Reboredo, F. H. (2017). Biofortification of durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum (Desf.) Husnot) grains with nutrients. Journal Of Plant Interactions, 12(1), 39-50. https://doi.org/10.1080/17429145.2016.1278049
1742-9145
PURE: 2514069
https://doi.org/10.1080/17429145.2016.1278049
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 12
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv mluisa.alvim@gmail.com
_version_ 1817546601725427712