Antagonistic activity of kefir fermented milk against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bento, Alice
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Oliveira, Ketlyn, Vasques, Margarida, Ribeiro, Edna
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: https://doi.org/10.25758/set.2234
Resumo: Antibiotic resistance escalation is considered to be one of the greatest public health threats worldwide and has enhanced an urge for the implementation of new antimicrobial agents. The probiotic Kefir has been identified as a potential antimicrobial agent against bacteria with a tendency to acquire multidrug resistance, such as Staphylococcus aureus. S. aureus resistant to methicillin (MRSA) is classified as a public health priority, associated with community and nosocomial infections with high mortality rates. The objective of this study is to evaluate the antagonistic capacity of the probiotic kefir against MRSA. In this study, three samples of kefir grains from three different households were used, in which MRSA susceptibility was tested by the spot-on-lawn to evaluate inhibition and dilution methods for CFU/mL estimation. The 24-hour kefir fermented milk was used in its whole, that is, without extraction of its components. The analysis of the results obtained showed that the inhibition of MRSA by kefir-fermented milk is dependent on the dose and biological variations of the grains. Overall, our results suggest that the probiotic kefir should be considered as a potential natural agent that may be used for therapeutic adjuvant or decolonization purposes against MRSA.
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spelling Antagonistic activity of kefir fermented milk against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA)Atividade antagonista do leite fermentado por kefir contra Staphylococcus aureus resistentes à meticilina (MRSA)ProbióticosKefirAntagonismoMRSAResistênciaSuscetibilidadeSaúde públicaProbioticsKefirAntagonismMRSAResistanceSusceptibilityPublic healthAntibiotic resistance escalation is considered to be one of the greatest public health threats worldwide and has enhanced an urge for the implementation of new antimicrobial agents. The probiotic Kefir has been identified as a potential antimicrobial agent against bacteria with a tendency to acquire multidrug resistance, such as Staphylococcus aureus. S. aureus resistant to methicillin (MRSA) is classified as a public health priority, associated with community and nosocomial infections with high mortality rates. The objective of this study is to evaluate the antagonistic capacity of the probiotic kefir against MRSA. In this study, three samples of kefir grains from three different households were used, in which MRSA susceptibility was tested by the spot-on-lawn to evaluate inhibition and dilution methods for CFU/mL estimation. The 24-hour kefir fermented milk was used in its whole, that is, without extraction of its components. The analysis of the results obtained showed that the inhibition of MRSA by kefir-fermented milk is dependent on the dose and biological variations of the grains. Overall, our results suggest that the probiotic kefir should be considered as a potential natural agent that may be used for therapeutic adjuvant or decolonization purposes against MRSA.A crescente resistência microbiana aos antibióticos é considerada uma das maiores ameaças à saúde pública a nível mundial e promove uma necessidade urgente de desenvolvimento de novas opções terapêuticas. O probiótico kefir tem vindo a ser apontado como um potencial agente antimicrobiano contra bactérias com capacidade de aquisição de multirresistências como Staphylococcus aureus. S. aureus resistente à meticilina (MRSA) é definido como prioridade de saúde pública, associado a infeções da comunidade e nosocomiais com elevadas taxas de mortalidade. Este estudo tem como objetivo avaliar a capacidade antagonista do probiótico kefir contra MRSA. Neste estudo foram utilizadas três variantes biológicas de grãos de kefir para testar a suscetibilidade de MRSA segundo os métodos de spot-on-lawn para avaliação de inibição de crescimento e de diluição para contagem estimada de UFC/mL. O leite fermentado por kefir após 24 horas de fermentação foi utilizado de forma integral, isto é, sem extração dos seus componentes. A análise de resultados obtidos demonstrou que a capacidade de inibição do MRSA pelo leite fermentado por kefir é dependente da dose e das variantes biológicas dos grãos. Estes resultados apontam o kefir como um potencial agente natural possível de ser utilizado como adjuvante para fins terapêuticos ou de descolonização contra o MRSA.Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa (Instituto Politécnico de Lisboa)2022-07-27info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://doi.org/10.25758/set.2234oai:journals.ipl.pt:article/527Saúde e Tecnologia; No. 23 (2020): Maio 2020; 27-31Saúde & Tecnologia; N.º 23 (2020): Maio 2020; 27-311646-9704reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://journals.ipl.pt/stecnologia/article/view/527https://doi.org/10.25758/set.2234https://journals.ipl.pt/stecnologia/article/view/527/453Direitos de Autor (c) 2022 Saúde & Tecnologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessBento, AliceOliveira, KetlynVasques, MargaridaRibeiro, Edna2022-12-20T10:58:41Zoai:journals.ipl.pt:article/527Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:21:20.947731Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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