Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2008 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/1088 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_7470810e84c2833b92e50ab191cdbe77 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/1088 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carnebroilersbarleyenzymesCBMfrangos de carnecevadabeta glucanoenzimasMestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de AgronomiaThe utilisation of exogenous enzymes in broilers diets makes it possible for barley that has an anti-nutritional factor to be used. This anti-nutritional factor is the β-glucan, a water-soluble non-starch polysaccharide. With the purpose of studying the enzymatic supplementation five barley based diets treatments were assigned, C- the control treatment without enzyme supplementation, 33 H1 and 100 H1 treatments that had the modular enzyme GH26-GH5 (β-glucanase – Cellulase) and 33 H2 and 100 H2 that had de modular enzyme GH26-GH5-CBM11 (β-glucanase – Cellulase – carbohydrate-binding module).To evaluate the effects of the enzymes we looked at the performances of the animals and the viscosity in vitro and in vivo were analyzed. Also the enzymatic activity and the enzymes stability were analyzed in the various components of the digestive tract. The results didn’t showed improvements in the birds performances fed on diets with enzyme supplementation when compared with birds fed on diets not supplemented with exogenous enzymes. It is suggested that the enzymes effects wasn’t evident because the concentration of the β-glucans in the barley was too low and the enzymatic concentration was too high and so the effect of the CBM wasn’t verified.Lordelo, Maria Madalena dos SantosRepositório da Universidade de LisboaSantos, Paula Cristina Antónia dos2009-07-08T14:15:02Z20082008-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/1088porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:32:22Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/1088Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:49:18.092208Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne |
title |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne |
spellingShingle |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne Santos, Paula Cristina Antónia dos broilers barley enzymes CBM frangos de carne cevada beta glucano enzimas |
title_short |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne |
title_full |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne |
title_fullStr |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne |
title_full_unstemmed |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne |
title_sort |
Efeitos da suplementação enzimática de dietas à base de cevada nas performances de frangos de carne |
author |
Santos, Paula Cristina Antónia dos |
author_facet |
Santos, Paula Cristina Antónia dos |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Lordelo, Maria Madalena dos Santos Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Santos, Paula Cristina Antónia dos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
broilers barley enzymes CBM frangos de carne cevada beta glucano enzimas |
topic |
broilers barley enzymes CBM frangos de carne cevada beta glucano enzimas |
description |
Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008 2008-01-01T00:00:00Z 2009-07-08T14:15:02Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/1088 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/1088 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130966562701312 |