Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/4101
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_7480b8034bff0916464b1ef1e038ed24
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4101
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interiordry-cured hamanalytical methodologyphysical-chemical characteristicsorganoleptical characteristicsaroma profileBeira InteriorMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe present work had as main aim the implementation of a sensory analysis room and the selection and development of analytical methodologies: sensorial, classic chemistry (chloride content, moisture content, pH and fat content), volatile component (SPME-GC-MS), color and texture. These methods were tested, through their application to a product characteristic of Beira Interior, dry-cured ham. A study on the enterprises of sensorial analysis in the north of the country was carried out and it was concluded that this type of analysis is increasingly attracting more interest at enterprise level. We have evaluated various layouts and budgets, developed by companies specializing in the field. The choice of the sensory analysis methods was based on the consultation of ISO international standards. Analytical methods were implemented for the different parameters and a high reproducibility was observed, assessed by the low values of standard deviation obtained. In this study, we have analyzed three different brands of dry-cured ham, and we have found out that they have very different chemical, physical and organoleptic characteristics. The aroma profile analysis has shown that compounds such as hexanal and 2-metilpropanal appear in considerable concentrations in all brands. When comparing the results of sensorial analysis with the results of the chemical and physical parameters, we have concluded about the necessity of using a trained panel, due to the huge discrepancy verified in results.ISA/UTLMartins, Margarida MoldãoBorges, Lígia Maria CaladoRepositório da Universidade de LisboaBadalo, André Candeias Bandeiras Trindade2012-03-19T16:55:30Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4101porBadalo, André Candeias Bandeiras Trindade - Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:07Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4101Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:49.794011Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
title Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
spellingShingle Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade
dry-cured ham
analytical methodology
physical-chemical characteristics
organoleptical characteristics
aroma profile
Beira Interior
title_short Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
title_full Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
title_fullStr Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
title_full_unstemmed Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
title_sort Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
author Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade
author_facet Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Martins, Margarida Moldão
Borges, Lígia Maria Calado
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade
dc.subject.por.fl_str_mv dry-cured ham
analytical methodology
physical-chemical characteristics
organoleptical characteristics
aroma profile
Beira Interior
topic dry-cured ham
analytical methodology
physical-chemical characteristics
organoleptical characteristics
aroma profile
Beira Interior
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2011-01-01T00:00:00Z
2012-03-19T16:55:30Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/4101
url http://hdl.handle.net/10400.5/4101
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade - Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior. Lisboa: ISA, 2011
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799130994291245056