Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/4101 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_7480b8034bff0916464b1ef1e038ed24 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4101 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interiordry-cured hamanalytical methodologyphysical-chemical characteristicsorganoleptical characteristicsaroma profileBeira InteriorMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe present work had as main aim the implementation of a sensory analysis room and the selection and development of analytical methodologies: sensorial, classic chemistry (chloride content, moisture content, pH and fat content), volatile component (SPME-GC-MS), color and texture. These methods were tested, through their application to a product characteristic of Beira Interior, dry-cured ham. A study on the enterprises of sensorial analysis in the north of the country was carried out and it was concluded that this type of analysis is increasingly attracting more interest at enterprise level. We have evaluated various layouts and budgets, developed by companies specializing in the field. The choice of the sensory analysis methods was based on the consultation of ISO international standards. Analytical methods were implemented for the different parameters and a high reproducibility was observed, assessed by the low values of standard deviation obtained. In this study, we have analyzed three different brands of dry-cured ham, and we have found out that they have very different chemical, physical and organoleptic characteristics. The aroma profile analysis has shown that compounds such as hexanal and 2-metilpropanal appear in considerable concentrations in all brands. When comparing the results of sensorial analysis with the results of the chemical and physical parameters, we have concluded about the necessity of using a trained panel, due to the huge discrepancy verified in results.ISA/UTLMartins, Margarida MoldãoBorges, Lígia Maria CaladoRepositório da Universidade de LisboaBadalo, André Candeias Bandeiras Trindade2012-03-19T16:55:30Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4101porBadalo, André Candeias Bandeiras Trindade - Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:07Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4101Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:49.794011Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior |
title |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior |
spellingShingle |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade dry-cured ham analytical methodology physical-chemical characteristics organoleptical characteristics aroma profile Beira Interior |
title_short |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior |
title_full |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior |
title_fullStr |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior |
title_full_unstemmed |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior |
title_sort |
Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior |
author |
Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade |
author_facet |
Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Martins, Margarida Moldão Borges, Lígia Maria Calado Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade |
dc.subject.por.fl_str_mv |
dry-cured ham analytical methodology physical-chemical characteristics organoleptical characteristics aroma profile Beira Interior |
topic |
dry-cured ham analytical methodology physical-chemical characteristics organoleptical characteristics aroma profile Beira Interior |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011-01-01T00:00:00Z 2012-03-19T16:55:30Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/4101 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/4101 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Badalo, André Candeias Bandeiras Trindade - Desenvolvimento de metodologias analíticas de presunto. Estudo de caso: presunto da Beira Interior. Lisboa: ISA, 2011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130994291245056 |