Características da carcaça em suínos de raça Alentejana e cruzados Large White x Landrace terminados em montanheira

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Grave, Manuel Maria Felner da Costa
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/9232
Resumo: Mestrado em Engenharia Agronómica - Especialidade Agro-pecuária - Instituto Superior de Agronomia
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spelling Características da carcaça em suínos de raça Alentejana e cruzados Large White x Landrace terminados em montanheiraAlentejano pigfatcarcasscharacteristicsmontadoMestrado em Engenharia Agronómica - Especialidade Agro-pecuária - Instituto Superior de AgronomiaThis work aims to study the carcass characteristics of castrated male pigs of the Alentejano breed and crossbred Large White x Landrace (LW x LR) pigs, finished in Montado, with slaughter weight pre-established at 160kg. For this purpose, 29 carcasses from Alentejano pigs and 28 from LW x LR pigs were analyzed. The work was carried out at the experimental slaughterhouse in INIAV, Santarém. The characteristics analyzed were related to slaughter weight and carcass yield; carcass dimensions; organs weight; weight of carcass cuts; abdominal, subcutaneous and intramuscular fat depots and dimensions of the L. dorsi muscle. The Alentejano pigs presented higher carcass yield values (81% vs. 79%). Regarding carcass dimensions, LW x LR pigs showed longer carcasses and thicker legs. LR x LW pigs also showed a higher proportion of high-value meat cuts (7.3% vs. 3.9%) and the dimensions of L. dorsi displayed a sectional area about 40% larger. The variables related to fat deposition in Alentejano pigs showed higher values in all fat types, especially for subcutaneous fat (73.6 mm vs. 44.4 mm) and intramuscular fat (10.6% vs. 2.5%). Analyzing the correlations between the studied variables, some Alentejano pigs had a good amount of intramuscular fat without excessive abdominal and subcutaneous fat depositionISA/ULGama, Luís Lavadinho Telo daFreire, João Pedro BengalaRepositório da Universidade de LisboaGrave, Manuel Maria Felner da Costa2015-09-21T14:02:26Z20152015-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/9232TID:201847019porGrave, M.M.F.C. - Características da carcaça em suínos de raça Alentejana e cruzados Large White x Landrace terminados em montanheira. Lisboa: ISA, 2015, 100 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:39:46Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/9232Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:56:02.076796Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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