Digital technologies as a competitive advantage in the wine business

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Neves, Margarida Moreno de Brito
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.14/41365
Resumo: The purpose of this dissertation is to investigate how wine companies can use technologies to create value and competitive advantages for their businesses. I also seek to study how luxury wines, with their distinctive characteristics, can be affected by these technologies. To answer my research question, I conducted a case study with three companies: Placido Volpone, Cartuxa, and Sogrape. The findings indicate that, first, technologies undoubtedly have an enormous weight in the management of the entire wine company, and, secondly, it is the level of integration of these technologies that will define the company's competitiveness.
id RCAP_823b9e91b4a9be926e31fdcb7ed92611
oai_identifier_str oai:repositorio.ucp.pt:10400.14/41365
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Digital technologies as a competitive advantage in the wine businessDigital technologiesWineWine businessCompetitive advantageCartuxaSograpePlacido VolponeInnovationIntegrationTecnologias digitaisVinhoNegócio do vinhoVantagem competitivaInovaçãoIntegraçãoDomínio/Área Científica::Ciências Sociais::Economia e GestãoThe purpose of this dissertation is to investigate how wine companies can use technologies to create value and competitive advantages for their businesses. I also seek to study how luxury wines, with their distinctive characteristics, can be affected by these technologies. To answer my research question, I conducted a case study with three companies: Placido Volpone, Cartuxa, and Sogrape. The findings indicate that, first, technologies undoubtedly have an enormous weight in the management of the entire wine company, and, secondly, it is the level of integration of these technologies that will define the company's competitiveness.O objetivo desta dissertação é investigar como é que as empresas de vitivinicultura podem utilizar as tecnologias de modo a criar valor e vantagens competitivas para as mesmas. Procuro também estudar como é que os vinhos de luxo, com as suas características distintivas, podem ser afetados por estas tecnologias. De forma a responder à minha pergunta de investigação conduzi um caso de estudo com três empresas: Placido Volpone, Cartuxa e Sogrape. Os resultados demonstram que, em primeiro lugar, as tecnologias têm sem dúvida um peso enorme na gestão de toda a empresa vitivinicultura e, em segundo lugar, é o nível de integração destas mesmas tecnologias que vai definir a competitividade da empresa.Leglise, LaureVeritati - Repositório Institucional da Universidade Católica PortuguesaNeves, Margarida Moreno de Brito2023-07-04T00:30:33Z2023-01-262023-012023-01-26T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.14/41365TID:203277570enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-07-12T17:46:56Zoai:repositorio.ucp.pt:10400.14/41365Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T18:34:01.216796Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
title Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
spellingShingle Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
Neves, Margarida Moreno de Brito
Digital technologies
Wine
Wine business
Competitive advantage
Cartuxa
Sogrape
Placido Volpone
Innovation
Integration
Tecnologias digitais
Vinho
Negócio do vinho
Vantagem competitiva
Inovação
Integração
Domínio/Área Científica::Ciências Sociais::Economia e Gestão
title_short Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
title_full Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
title_fullStr Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
title_full_unstemmed Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
title_sort Digital technologies as a competitive advantage in the wine business
author Neves, Margarida Moreno de Brito
author_facet Neves, Margarida Moreno de Brito
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Leglise, Laure
Veritati - Repositório Institucional da Universidade Católica Portuguesa
dc.contributor.author.fl_str_mv Neves, Margarida Moreno de Brito
dc.subject.por.fl_str_mv Digital technologies
Wine
Wine business
Competitive advantage
Cartuxa
Sogrape
Placido Volpone
Innovation
Integration
Tecnologias digitais
Vinho
Negócio do vinho
Vantagem competitiva
Inovação
Integração
Domínio/Área Científica::Ciências Sociais::Economia e Gestão
topic Digital technologies
Wine
Wine business
Competitive advantage
Cartuxa
Sogrape
Placido Volpone
Innovation
Integration
Tecnologias digitais
Vinho
Negócio do vinho
Vantagem competitiva
Inovação
Integração
Domínio/Área Científica::Ciências Sociais::Economia e Gestão
description The purpose of this dissertation is to investigate how wine companies can use technologies to create value and competitive advantages for their businesses. I also seek to study how luxury wines, with their distinctive characteristics, can be affected by these technologies. To answer my research question, I conducted a case study with three companies: Placido Volpone, Cartuxa, and Sogrape. The findings indicate that, first, technologies undoubtedly have an enormous weight in the management of the entire wine company, and, secondly, it is the level of integration of these technologies that will define the company's competitiveness.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-07-04T00:30:33Z
2023-01-26
2023-01
2023-01-26T00:00:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.14/41365
TID:203277570
url http://hdl.handle.net/10400.14/41365
identifier_str_mv TID:203277570
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799132066557722624