Assessment of staphylococcus aureus colonization in bakery workers: a case study

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ribeiro, Edna
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Clérigo, Anália
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.21/8575
Resumo: Human colonization by staphylococcus aureus is widespread among the community and is considered a high-risk factor for the development of clinical infections in either healthy or immunocompromised individuals. Human carriers become a bacterial reservoir with associated high risk to transfer the infection to others or contaminate foods and food surfaces during handling. The ingestion of staphylococcal enterotoxins present in food can lead to staphylococcal food poisoning (SFP) which can cause severe symptoms such as violent emesis, nausea, diarrhea, and prostration. Considering that food contamination by colonized food handlers represent a major risk for SFP, here we aim to assess S. aureus colonization prevalence of both sensible and resistant strains in a bakery as a case study. We report an elevated prevalence of S. aureus prevalence (40%) in bakery workers whereas 75% of identified strains were sensible to methicillin (MSSA) and 25% resistant (MRSA). This work raises awareness to the urge of creating valuable occupational health surveillance programs to avoid food contamination in the context of Public Health.
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spelling Assessment of staphylococcus aureus colonization in bakery workers: a case studyAvaliação da prevalência da colonização por staphylococcus aureus em trabalhadores de uma padaria: estudo de casoOccupational healthOccupational exposureNasopharyngeal colonizationFood handlerStaphylococcus aureusMethicillin resistanceSaúde ocupacionalExposição ocupacionalColonização nasofaríngeaPadariaMeticilinaHuman colonization by staphylococcus aureus is widespread among the community and is considered a high-risk factor for the development of clinical infections in either healthy or immunocompromised individuals. Human carriers become a bacterial reservoir with associated high risk to transfer the infection to others or contaminate foods and food surfaces during handling. The ingestion of staphylococcal enterotoxins present in food can lead to staphylococcal food poisoning (SFP) which can cause severe symptoms such as violent emesis, nausea, diarrhea, and prostration. Considering that food contamination by colonized food handlers represent a major risk for SFP, here we aim to assess S. aureus colonization prevalence of both sensible and resistant strains in a bakery as a case study. We report an elevated prevalence of S. aureus prevalence (40%) in bakery workers whereas 75% of identified strains were sensible to methicillin (MSSA) and 25% resistant (MRSA). This work raises awareness to the urge of creating valuable occupational health surveillance programs to avoid food contamination in the context of Public Health.RESUMO - entre a comunidade e considerada um factor de alto risco para o desenvolvimento de infecções clínicas em indivíduos saudáveis ou em indivíduos imunocomprometidos. Os humanos colonizados são assim um reservatório bacteriano com associado alto risco de transmissão de colonização e infecção para outros indivíduos, ou de contaminação de alimentos e superfícies alimentares durante o manuseio dos mesmos. A ingestão de enterotoxinas estafilocócicas presentes nos alimentos pode originar intoxicação alimentar estafilocócica (SFP) a qual está associada a sintomas graves, tais como vómitos severos, náuseas, diarreia e prostração. Considerando que a contaminação de alimentos por manipuladores de alimentos com colonização nasofaríngea representa um grande risco para SFP, neste trabalho pretendemos avaliar a prevalência da colonização de estirpes sensíveis e resistentes à meticilina de S. aureus numa padaria como estudo de caso. Relatamos uma prevalência elevada de S. aureus (40%) nos trabalhadores avaliados, dos quais 75% das estirpes identificadas foram sensíveis à meticilina (MSSA) e 25% resistentes (MRSA). Este trabalho fomenta a conscientização para a impreterível necessidade de desenvolver programas de vigilância em saúde ocupacional com objectivo de prevenir a contaminação de alimentos no contexto da Saúde Pública.ASVDSRCIPLRibeiro, EdnaClérigo, Anália2018-06-06T10:59:12Z2017-102017-10-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.21/8575engRibeiro E, Clérigo A. Assessment of staphylococcus aureus colonization in bakery workers: a case study. In: Corticeiro Neves M, Leal A, Camarada M, Silva M, Onofre C, Morgado H, et al. In: Vertentes e Desafios da Segurança 2017. Leiria: ASVDS – Associação Vertentes e Desafios da Segurança; 2017. p. 113-8.978-989-20-7943-1info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-08-03T09:56:10Zoai:repositorio.ipl.pt:10400.21/8575Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T20:17:18.928137Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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