Revestimentos comestíveis bioativos com extrato de carqueja: aplicação na conservação pós-colheita da cereja

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Godinho, Adriana Carneiro Mira
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/7824
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
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spelling Revestimentos comestíveis bioativos com extrato de carqueja: aplicação na conservação pós-colheita da cerejacomposite edible coatingscherrypost-harvest conservationchitosanbeeswaxsunflower oilMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe goal of the present study was the development of an edible composite bioactive coating to application in fresh cherry, with the final aim of increasing their shelf life. Using an experimental design coupled with a surface response methodology, it was selected the following base-formulation, taking into consideration the mechanical and water resistance properties of the coatings analyzed as a film: 2% chitosan (w/w) in 1% acetic acid (v/v), with 50% citric acid (w/w CH), 50% glycerol (w/w CH) and 1,5% tween80 (w/w). To this base-formulation was added 5% (w/w CH) of beeswax or refined sunflower oil and 1% of carqueja extract (w/w), obtaining four different formulations. The applied coatings with carqueja extract had positive effects on the control of weight loss (about 5%), as well as in the control of growth of molds and yeasts during a conservation essay under refrigerated conditions (T=4ºC) for a period of 28 days. These coatings maintained the firmness, color and soluble solid content of the fruits.ISA/ULAlves, Vitor Manuel DelgadoMartins, Margarida MoldãoRepositório da Universidade de LisboaGodinho, Adriana Carneiro Mira2015-01-23T10:03:55Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/7824TID:201845075porGodinho, A.C.M. - Revestimentos comestíveis bioativos com extrato de carqueja: aplicação na conservação pós-colheita da cereja. Lisboa: ISA, 2014, 115 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:38:29Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/7824Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:54:55.850770Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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