Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/5335 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_9fe995e79ac4ac46f1bba515f587e6fd |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5335 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesaEdible coatings based on chitosan and beeswax: their usage on the conservation of table grapestable grapesedible coatingschitosanbeeswaxMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaFor this study we produced three different formulations to obtain edible films and coatings based on chitosan, incorporated with beeswax, glycerol and a surfactant (Tween 80). It was studied the effect of beeswas concentration (0%, 10% e 20% wax mass per polymer mass) in the properties of the films obtained. Regarding the mechanical properties of the films, the results show that the tensile strength, elongation, Young's modulus, perforation tension and deformation were not significantly affected by the wax concentration used. The Water Vapor Permeability (WVP) and hydrophilicity of the films decreased with wax incorporation. The WVP decreased about 99% due to the permeability of the films without wax. During the performance evaluation of edible coatings, on the study of grapes preservation, it was found that the application of such coatings favors the dehydration of the fruit; as they do not significantly affect the grapes properties (color, texture, brix and pH) compared to the control sample. The sensory and multivariate analysis performed showed that the chitosan coating embedded with wax is not the most suitable for usage on grapes.ISA/UTLAlves, Vitor Manuel DelgadoMartins, Margarida MoldãoRepositório da Universidade de LisboaFonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz2013-03-12T10:33:21Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5335porFonseca, J.P.C.G.Q. - Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa. Lisboa: ISA, 2012, 110 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:15Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5335Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:54.425509Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa Edible coatings based on chitosan and beeswax: their usage on the conservation of table grapes |
title |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa |
spellingShingle |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz table grapes edible coatings chitosan beeswax |
title_short |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa |
title_full |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa |
title_fullStr |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa |
title_full_unstemmed |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa |
title_sort |
Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa |
author |
Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz |
author_facet |
Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Alves, Vitor Manuel Delgado Martins, Margarida Moldão Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz |
dc.subject.por.fl_str_mv |
table grapes edible coatings chitosan beeswax |
topic |
table grapes edible coatings chitosan beeswax |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2012-01-01T00:00:00Z 2013-03-12T10:33:21Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/5335 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/5335 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Fonseca, J.P.C.G.Q. - Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa. Lisboa: ISA, 2012, 110 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131005226844160 |