Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://hdl.handle.net/10216/121837 |
Resumo: | In this paper we make a thorough analysis of food from a sociological perspective. But not only. To do this, we first separately carry out a state of the art on the relationship of food with memory, gender, globalization and risk society in the late modernity. Then, in order to cross all these variables, as well as the question of food as an axis of national identity and perennial cultural trait, we analyze, first, a brief history of Portuguese gastronomy throughout history and then the analysis of the most typical Portuguese gastronomic dish: codfish. |
id |
RCAP_96f181dd9660368e017d0630581a5c32 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio-aberto.up.pt:10216/121837 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfosesCiências SociaisSocial sciencesIn this paper we make a thorough analysis of food from a sociological perspective. But not only. To do this, we first separately carry out a state of the art on the relationship of food with memory, gender, globalization and risk society in the late modernity. Then, in order to cross all these variables, as well as the question of food as an axis of national identity and perennial cultural trait, we analyze, first, a brief history of Portuguese gastronomy throughout history and then the analysis of the most typical Portuguese gastronomic dish: codfish.20182018-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://hdl.handle.net/10216/121837por1519-5481 (até 2016)Rodrigues, Kadma MarquesGuerra, Paulainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-11-29T13:46:29Zoai:repositorio-aberto.up.pt:10216/121837Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T23:47:21.496172Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses |
title |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses |
spellingShingle |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses Rodrigues, Kadma Marques Ciências Sociais Social sciences |
title_short |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses |
title_full |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses |
title_fullStr |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses |
title_full_unstemmed |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses |
title_sort |
Culturas alimentares: identidades, trânsitos e metamorfoses |
author |
Rodrigues, Kadma Marques |
author_facet |
Rodrigues, Kadma Marques Guerra, Paula |
author_role |
author |
author2 |
Guerra, Paula |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Rodrigues, Kadma Marques Guerra, Paula |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ciências Sociais Social sciences |
topic |
Ciências Sociais Social sciences |
description |
In this paper we make a thorough analysis of food from a sociological perspective. But not only. To do this, we first separately carry out a state of the art on the relationship of food with memory, gender, globalization and risk society in the late modernity. Then, in order to cross all these variables, as well as the question of food as an axis of national identity and perennial cultural trait, we analyze, first, a brief history of Portuguese gastronomy throughout history and then the analysis of the most typical Portuguese gastronomic dish: codfish. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018 2018-01-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://hdl.handle.net/10216/121837 |
url |
https://hdl.handle.net/10216/121837 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
1519-5481 (até 2016) |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799135791210823680 |