Geographic and socioeconomic distribution of food vendors: a case study of a municipality in the Southern Brazil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Correa, Elizabeth Nappi
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Padez, Cristina Maria Proença, Abreu, Ângelo Horta de, Vasconcelos, Francisco de Assis Guedes de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10316/108120
https://doi.org/10.1590/0102-311X00145015
Resumo: The objective of this study was to identify the food vendor distribution profile of the city of Florianópolis, Santa Catarina State, Brazil, and investigate its association with the socioeconomic and demographic characteristics of different municipal regions. This descriptive, cross-sectional study obtained the location of food vendors from secondary data from different institutional sources. The density of different types of food vendors per 1,000 inhabitants in each municipal weighted area was calculated. The Kruskal-Wallis test compared the mean density of food vendors and the weighted income areas. The lowest-income regions had the lowest density of butchers, snack bars, supermarkets, bakeries/pastry shops, natural product stores, juice bars, and convenience stores. The identification of these areas may encourage the creation of public policies that facilitate healthy food startups and/or maintenance of healthy food vendors, especially in the lowest-income regions.
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spelling Geographic and socioeconomic distribution of food vendors: a case study of a municipality in the Southern BrazilDistribuição geográfica e socioeconômica de comerciantes de alimentos: Um estudo de caso de um município no Sul do BrasilDistribución geográfica y socioeconómica de comerciantes de alimentos: Un estudio de caso de un municipio en el sur de BrasilProducts CommerceUrbanizationFoodComercialização de ProdutosUrbanizaçãoAlimentosBrazilCommerceCross-Sectional StudiesFoodGeographyHumansPopulation DensityPovertySocioeconomic FactorsStatistics, NonparametricFood SupplyComercialización de ProductosUrbanizaciónAlimentosThe objective of this study was to identify the food vendor distribution profile of the city of Florianópolis, Santa Catarina State, Brazil, and investigate its association with the socioeconomic and demographic characteristics of different municipal regions. This descriptive, cross-sectional study obtained the location of food vendors from secondary data from different institutional sources. The density of different types of food vendors per 1,000 inhabitants in each municipal weighted area was calculated. The Kruskal-Wallis test compared the mean density of food vendors and the weighted income areas. The lowest-income regions had the lowest density of butchers, snack bars, supermarkets, bakeries/pastry shops, natural product stores, juice bars, and convenience stores. The identification of these areas may encourage the creation of public policies that facilitate healthy food startups and/or maintenance of healthy food vendors, especially in the lowest-income regions.Os objetivos desse estudo foram identificar o perfil de distribuição de comerciantes de alimentos no Município de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil, e investigar a associação com as características das diferentes regiões do município. O estudo transversal, descritivo, obteve a localização dos comerciantes de alimentos a partir de dados secundários de diferentes fontes institucionais. Foi calculada a densidade dos diferentes tipos de comerciantes por mil habitantes em cada área ponderada do município. O teste de Kruskal-Wallis foi usado para comparar a densidade média de comerciantes de alimentos com as regiões do município, ponderadas por renda. As áreas de menor renda tiveram a menor densidade de açougueiros, lanchonetes, supermercados, padarias/pastelarias, lojas de produtos naturais, lojas de sucos e lojas de conveniência. A identificação dessas áreas pode incentivar a elaboração de políticas públicas que facilitem empreendimentos novos de comercialização de alimentos saudáveis e/ou a manutenção dos estabelecimentos de alimentos saudáveis, principalmente nas áreas de menor renda.Los objetivos de este estudio fueron identificar el perfil de distribución de comerciantes de alimentos en el municipio de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil, e investigar la asociación con las características de las diferentes regiones del municipio. El estudio transversal, descriptivo, obtuvo la localización de los comerciantes de alimentos, a partir de datos secundarios de diferentes fuentes institucionales. Se calculó la densidad de los diferentes tipos de comerciantes por 1.000 habitantes en cada área ponderada del municipio. El test de Kruskal- Wallis se usó para comparar la densidad media de comerciantes de alimentos con las regiones del municipio, ponderadas por renda. Las áreas de menor renta tuvieron la menor densidad de carnicerías, bares de aperitivos, supermercados, panaderías/ bocaterías, tiendas de productos naturales, tiendas de zumos y tiendas 24hrs. La identificación de esas áreas puede incentivar la elaboración de políticas públicas que faciliten emprendimientos nuevos de comercialización de alimentos saludables y/o el mantenimiento de los establecimientos de alimentos saludables, principalmente en las áreas de menor renta.Escola Nacional de Saude Publica2017-03-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://hdl.handle.net/10316/108120http://hdl.handle.net/10316/108120https://doi.org/10.1590/0102-311X00145015engCorrea, Elizabeth NappiPadez, Cristina Maria ProençaAbreu, Ângelo Horta deVasconcelos, Francisco de Assis Guedes deinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-08-11T16:52:23Zoai:estudogeral.uc.pt:10316/108120Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T21:24:23.218612Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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description The objective of this study was to identify the food vendor distribution profile of the city of Florianópolis, Santa Catarina State, Brazil, and investigate its association with the socioeconomic and demographic characteristics of different municipal regions. This descriptive, cross-sectional study obtained the location of food vendors from secondary data from different institutional sources. The density of different types of food vendors per 1,000 inhabitants in each municipal weighted area was calculated. The Kruskal-Wallis test compared the mean density of food vendors and the weighted income areas. The lowest-income regions had the lowest density of butchers, snack bars, supermarkets, bakeries/pastry shops, natural product stores, juice bars, and convenience stores. The identification of these areas may encourage the creation of public policies that facilitate healthy food startups and/or maintenance of healthy food vendors, especially in the lowest-income regions.
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