Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Romão, Ana Cristina Carvalheira Laranjo
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/5254
Resumo: Mestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Universidade do Porto. Faculdade de Ciências
id RCAP_a993a0ea340eb9c413fb3f6ee7011b25
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5254
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetaiswineTouriga NacionalTrincadeiraanthocyaninsyeast extractHPLCMestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Universidade do Porto. Faculdade de CiênciasCurrently, wine fining is still a common practice, in which, the mechanisms and consequences are not entirely defined. Considering the complexity of the phenomena and the difficulties related to the analysis of the main compounds involved (colloids, tannins, proteins), only a few authors cited proposed theories that explain these mechanisms. The main goal is the clarification and decrease of phenolic compounds, regarding in particular the excess of astringency in wines. Protein fining agents used in Enology present a varied physico-chemical composition subsequently, the distribution of molecular weight and charge density influence their properties. Meanwhile, the incresing problems during the 90s (last century) with the BSE desease, led the oenological industry, to a certain deal of concern, regarding the products used, particularly in fining agents used in wines. As a result, the subject of plant proteins for collage in wines followed the phases imposed by the OIV, Portuguese and European regulations. The present work studied the effect of fining agents from vegetable and microbiological proteins on the physico-chemichal composition in wines, in particular anthocyanins. The results were compared with the ones obtained by using bentonite and egg albumin. In the laboratory the following analyses had been made: measurements on the physico-chemical parameters of color, using Somers method, and assays of high pressure liquid chromatography (HPLC), to verify the effect of the finning treatment on total amount of anthocyanins. In all fining agents used, there was a decrease in color intensity, total anthocyanins, colored anthocyans and tannins, although was more pronounced in non-traditional fining agents. For the chromatograms it was verified a decrease in the anthocyanin concentrations. This results obtained with non conventional fining agents led to a smaller decrease then the results from the tradicional protein fining agents, concerning the anthocyanins parameters and the decreasing of tanins, involved in astringency.ISA/UTLLaureano, OlgaRepositório da Universidade de LisboaRomão, Ana Cristina Carvalheira Laranjo2013-02-28T14:40:40Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5254porRomão, A.C.C.L. - Efeito nas caracteristicas fisico-quimicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais. Lisboa: ISA, 2012, 86 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:11Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5254Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:50.453323Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
title Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
spellingShingle Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
Romão, Ana Cristina Carvalheira Laranjo
wine
Touriga Nacional
Trincadeira
anthocyanins
yeast extract
HPLC
title_short Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
title_full Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
title_fullStr Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
title_full_unstemmed Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
title_sort Efeito nas características físico-químicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais
author Romão, Ana Cristina Carvalheira Laranjo
author_facet Romão, Ana Cristina Carvalheira Laranjo
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Laureano, Olga
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Romão, Ana Cristina Carvalheira Laranjo
dc.subject.por.fl_str_mv wine
Touriga Nacional
Trincadeira
anthocyanins
yeast extract
HPLC
topic wine
Touriga Nacional
Trincadeira
anthocyanins
yeast extract
HPLC
description Mestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Universidade do Porto. Faculdade de Ciências
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2012-01-01T00:00:00Z
2013-02-28T14:40:40Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/5254
url http://hdl.handle.net/10400.5/5254
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Romão, A.C.C.L. - Efeito nas caracteristicas fisico-quimicas de vinhos cv Touriga Nacional e Trincadeira de colagem com proteinas vegetais. Lisboa: ISA, 2012, 86 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131004486549504