Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/1102 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_b2ae39d0f47c0fb4ceca6e1dce6fdced |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/1102 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresasHACCPretailfood qualityfood safetymicrobiologyretalhoqualidade alimentarsegurança alimentarMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe objective of this work, based on a project to acquire new retail clients by a food distribution company, where the author is the Quality Director, was to study the Food Safety and Quality Systems implemented in independent food retail stores, classified as micro or small businesses. For that purpose, it was carrying out, in the selected stores, food safety audits, food microbiological analysis and enquiries about the major difficulties in the HACCP system execution. The results showed that a large percentage of stores doesn’t fulfill the minimal food safety and quality requirements, and also, that 40.5% of the audited stores, doesn’t have the HACCP system implemented. These failures reflected the poor results obtained in the audits and the lack of food safety revealed in the microbiology analyses. There are several reasons for these failures. However, the most significant motives are the retail managers and workers lack of motivation and knowledge, the food safety consulters companies deficient work, the inexistence of HACCP reliable models for this type of business and the failure of public bodies in providing information and warnings about food safety and quality issues and rules.Repositório da Universidade de LisboaDias, Joaquim Miguel Pires2009-07-09T11:04:10Z20092009-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/1102porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:32:23Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/1102Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:49:18.749095Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas |
title |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas |
spellingShingle |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas Dias, Joaquim Miguel Pires HACCP retail food quality food safety microbiology retalho qualidade alimentar segurança alimentar |
title_short |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas |
title_full |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas |
title_fullStr |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas |
title_full_unstemmed |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas |
title_sort |
Análise do sistema de segurança e qualidade alimentar de micro e pequenas empresas |
author |
Dias, Joaquim Miguel Pires |
author_facet |
Dias, Joaquim Miguel Pires |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Dias, Joaquim Miguel Pires |
dc.subject.por.fl_str_mv |
HACCP retail food quality food safety microbiology retalho qualidade alimentar segurança alimentar |
topic |
HACCP retail food quality food safety microbiology retalho qualidade alimentar segurança alimentar |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-07-09T11:04:10Z 2009 2009-01-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/1102 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/1102 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130966579478528 |