Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/5358 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_b84765cc8cdfa6f965c408e8c280467f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5358 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta SauvignongrapevineSauvignonleaf removalMestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de AgronomiaWas studied the effects of three defoliation dates (FL - full bloom, BC – pepper corn size pepper corn sizepepper corn sizepepper corn size pepper corn sizepepper corn size pepper corn sizepepper corn sizepepper corn sizepepper corn size, P - veraison) and three intensities (ND – non-defoliation, 1L - defoliation on one side of the canopy and 2L - defoliation on both sides of the canopy) on leaf area, canopy structure and microclimate, bunch rot, yield, must and wine composition. The basal leaf removal was handmade and consisted on removing a strip of 35 to 40 cm height in the fruit zone. The trial was carried out in 2011 on a vineyard of Sauvignon variety, located at Quinta do Gradil, in the Lisbon wine region. The most intense defoliation (2L) in any date induce a significant reduction onto exposed surface area, leaf layer number and consequently an increase in porosity, clusters exposure and light interception at fruit zone compared to the non-defoliated vines (ND). These results induce a reduction of bunch rot incidence (except P). Related to ND, the most intense defoliation (2L) significantly reduced the yield, at all dates (except veraison), without changes on the must or wine composition. The wines from the leaf removal treatments (except FL2L and P1L) were preferred in the sensorial analysis, especially the BC2L and P2L wines.ISA/UTLCastro, Rogério Albino NevesCruz, Amândio José EleutérioRogado, Bento MestreRepositório da Universidade de LisboaCorreia, Jorge André2013-03-13T14:11:31Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5358porCorreia, J.A. - Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon. Lisboa: ISA, 2012, 110 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:17Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5358Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:55.552028Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon |
title |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon |
spellingShingle |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon Correia, Jorge André grapevine Sauvignon leaf removal |
title_short |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon |
title_full |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon |
title_fullStr |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon |
title_full_unstemmed |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon |
title_sort |
Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon |
author |
Correia, Jorge André |
author_facet |
Correia, Jorge André |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Castro, Rogério Albino Neves Cruz, Amândio José Eleutério Rogado, Bento Mestre Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Correia, Jorge André |
dc.subject.por.fl_str_mv |
grapevine Sauvignon leaf removal |
topic |
grapevine Sauvignon leaf removal |
description |
Mestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2012-01-01T00:00:00Z 2013-03-13T14:11:31Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/5358 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/5358 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Correia, J.A. - Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon. Lisboa: ISA, 2012, 110 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131005258301440 |