Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Correia, Jorge André
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/5358
Resumo: Mestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_b84765cc8cdfa6f965c408e8c280467f
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5358
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta SauvignongrapevineSauvignonleaf removalMestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de AgronomiaWas studied the effects of three defoliation dates (FL - full bloom, BC – pepper corn size pepper corn sizepepper corn sizepepper corn size pepper corn sizepepper corn size pepper corn sizepepper corn sizepepper corn sizepepper corn size, P - veraison) and three intensities (ND – non-defoliation, 1L - defoliation on one side of the canopy and 2L - defoliation on both sides of the canopy) on leaf area, canopy structure and microclimate, bunch rot, yield, must and wine composition. The basal leaf removal was handmade and consisted on removing a strip of 35 to 40 cm height in the fruit zone. The trial was carried out in 2011 on a vineyard of Sauvignon variety, located at Quinta do Gradil, in the Lisbon wine region. The most intense defoliation (2L) in any date induce a significant reduction onto exposed surface area, leaf layer number and consequently an increase in porosity, clusters exposure and light interception at fruit zone compared to the non-defoliated vines (ND). These results induce a reduction of bunch rot incidence (except P). Related to ND, the most intense defoliation (2L) significantly reduced the yield, at all dates (except veraison), without changes on the must or wine composition. The wines from the leaf removal treatments (except FL2L and P1L) were preferred in the sensorial analysis, especially the BC2L and P2L wines.ISA/UTLCastro, Rogério Albino NevesCruz, Amândio José EleutérioRogado, Bento MestreRepositório da Universidade de LisboaCorreia, Jorge André2013-03-13T14:11:31Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5358porCorreia, J.A. - Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon. Lisboa: ISA, 2012, 110 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:17Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5358Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:55.552028Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
title Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
spellingShingle Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
Correia, Jorge André
grapevine
Sauvignon
leaf removal
title_short Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
title_full Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
title_fullStr Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
title_full_unstemmed Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
title_sort Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon
author Correia, Jorge André
author_facet Correia, Jorge André
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Castro, Rogério Albino Neves
Cruz, Amândio José Eleutério
Rogado, Bento Mestre
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Correia, Jorge André
dc.subject.por.fl_str_mv grapevine
Sauvignon
leaf removal
topic grapevine
Sauvignon
leaf removal
description Mestrado em Engenharia Agronómica - Hortofruticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2012-01-01T00:00:00Z
2013-03-13T14:11:31Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/5358
url http://hdl.handle.net/10400.5/5358
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Correia, J.A. - Efeito da época e da intensidade de desfolha na casta Sauvignon. Lisboa: ISA, 2012, 110 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131005258301440